• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

kupazowanie...

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
kupazowanie...
^Robert^ Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 66
Liczba wątków: 7
Dołączył: 01 2004
Lokalizacja: Trojmiasto
Nastrój: No Mood.
#1
24-09-2004, 10:52
Witam!

Mam pytanie odnosnie kupazowania. Otuz czy skupazowanie dwoch win z owocow A i B daje takie same walory smakowe jak sfermentowanie razem owoców A i B. Oczywiscie zakladamy ze wina A i B Zrobione sa na taka sama moc i slodkosc.

Nara!
Loty widokowe paralotnią - lubię bujać w obłokach
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#2
25-09-2004, 10:01
Nie - przeważnie daje zupełnie inne walory smakowe. Czasami wino skupazowane i długo harmonizujace sie po kupazu jest podobne do wina z mieszanki owoców. Kupaz przede wszystkim daje mozliwość świadomego doboru proporcji - przy fermentacji nigdy nie wiadomo, który owoc zdominuje -może powstac też wypadkowa nie podobna zupelnie do zadnego ze składników.
Szukaj
Odpowiedz
Majoro Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 246
Liczba wątków: 30
Dołączył: 07 2003
Lokalizacja: Siedlce
Nastrój: No Mood.
#3
26-09-2004, 13:35
Dokładnie jak Darek mówi-dodatkowo jeszcze dodam iż po kupażu zdarza się czasem to iż dwa stabilne winka użyte jako składniki dają winko niestabilne i mętne wymagające niejednokrotnie długiego czasu dla stabilizacji-polecam zawsze robienie próbek zanim zechcesz zmieszać większe ilości:)
Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Winnica Cieplice Zdrój Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 291
Liczba wątków: 19
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Lubomierz
Nastrój: 50 /50
#4
08-11-2004, 22:59
zasadniczo KUPAŻOWANIE - to mieszanie gotowych win w celu polepszenia ich wartości - smakowych, wzrokowych etc.
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

kupazowanie...


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-06-2025, 15:47 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa