28-11-2004, 15:09
Aroniowe ma lekko gorzkawy posmak. Gdyby go potraktować kurzym białkiem. Gorzkie garbniki powinny z białkiem "się dogadać". Póżniej bentonit by usunąć nadmiar biaka. Ma to sens? Próbował ktoś z Was?
Aroniowe gorzkawy posmak
|
28-11-2004, 15:09
Aroniowe ma lekko gorzkawy posmak. Gdyby go potraktować kurzym białkiem. Gorzkie garbniki powinny z białkiem "się dogadać". Póżniej bentonit by usunąć nadmiar biaka. Ma to sens? Próbował ktoś z Was?
28-11-2004, 21:38
Wydaje mi się, że garbników z aroniowego skutecznie nie usuniesz, ze względu na ich bardzo dużą ilość. Może lepiej zamiast walczyć z garbnikami, wykorzystać je np. do kupażu?
BTW: Nigdy nie próbowałem walczyć z garbnikami w aroniowym, więc trudno mi powiedzieć jaki będzie tego efekt. Ale ja zawsze wolę wykorzystać charakterystyczne cechy danego wina, niż je tuszować.
28-11-2004, 22:44
Ono jest bardzo delikatne gorzkie i dopiero się to dostrzega przy drugiej-trzeciej lampce. Pierwsze łyki są ok. Poważnie.
W sumie mnie to nie przeszkadza i pewnie zostawię jak jest.
30-11-2004, 01:09
Racja ja staram sie trzymać z daleka od chemii przy wyrobie własntch win.
Pozdro
30-11-2004, 06:56
Santiago - na miłość Boską, co białko kurze lub bentonit ma do chemii?
Krzysztof
30-11-2004, 08:39
Aj a bym cię podkusil troszke do tego czynu
![]() ![]() ![]() Sprzeciwiam sie takze tym radykołom mówiącym NIE ![]() ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|