01-12-2004, 16:20
Kończę przygotowania do nastawienia miodu.
Będzie to miodzik sycony, zaprawiany podczas odszumowiania. Wszystkie zioła i przyprawy mam zamiar umieścić w woreczku. Niestety część dodatków mogę dostać tylko w postaci sypkiej. Czy w takim razie jest sens zaprawiać z wykorzystaniem woreczka, czy poprostu dodać zioła i przyprawy do brzeczki na czas fermentowania?
Jak to ostatecznie wpłynąć może na 1.klarowanie? 2.konieczny czas leżakowania? 3.walory smakowe?
Aha, no i z jakiego materiału najlepiej wykonać ten woreczek?
Będzie to miodzik sycony, zaprawiany podczas odszumowiania. Wszystkie zioła i przyprawy mam zamiar umieścić w woreczku. Niestety część dodatków mogę dostać tylko w postaci sypkiej. Czy w takim razie jest sens zaprawiać z wykorzystaniem woreczka, czy poprostu dodać zioła i przyprawy do brzeczki na czas fermentowania?
Jak to ostatecznie wpłynąć może na 1.klarowanie? 2.konieczny czas leżakowania? 3.walory smakowe?
Aha, no i z jakiego materiału najlepiej wykonać ten woreczek?