Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Romek: Obliczanie stężenia alkoholu.
#1
Obliczanie stężenia alkoholu.

UWAGA!! Poprawka !!!

Witam.

W pracy nad programem winiarskim wyprowadziłem kolejne dwa ciekawe wzory (a w zasadzie jeden, a drugi to przekształcenie tego pierwszego)

Jaka będzie moc wina jeżeli mamy nastaw 18 Blg i wszystko przefermentuje?

X = (588,2*B)/(1000-3,7*B)

gdzie:
x - otrzymane stężenie alkoholu w % objętosciowych
B - Balling nastawu przed rozpoczęciem fermentacji (oczywiscie po odjęciu niecukrów)

X = (588,2*18)/(1000-3,7*18) = 10587,6/933,4 = 11,34 % obj.

I przekształcenie tego wzoru:

B= (1000*x)/(588,2+3,7*x)

czyli wymagany Balling (B) aby otrzymac wino o mocy x (po pełnym przefermentowaniu)

Pozdrawiam
Romek.
--------------------------------------------------------------------------------
GG 2437220




JM
Starszy winiarczyk

Większosc żródeł podaje, że na wytworzenie 1% alkoholu potrzeba teoretycznie 16.7g cukru w litrze nastawu, a praktycznie z powodu pewnych strat w procesie fermentacji przyjmuje się 17g.
Wobec tego najprostszy wzór do obliczenia %alk. po całkowitym odfermentowaniu cukru w nastawie o stężeniu B jest:

x = B/1,7 (UWAGA: niestety wzór jest błędny, nie uwzględnia faktu, że %alk liczy się objętosciowo na co słusznie uwagę zwrócił DarekRz)

Dla B=18 (Bllg) x=10,59%
--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawia Józef




DarekRz
Moderator

No, cóż. A gdzie Józek twoja dokładnosc?
18 Blg to 180 g cukru w 1000 g roztworu ale 193,2 g cukru w litrze roztworu co daje stężenie alkoholu 11,3% .




DarekRz
Moderator

A czy ktos dobry z matematyki nie pokusiłby sie o ułożenie wzoru dającego dokładne wartosci? Ja robie to "na piechotę" czyli najpierw przeliczam mase cukru w kilogramie roztworu na jego objetosc i wyliczam objetosc kilograma roztworu. Potem ustalam ile g cukru znajduje sie w 1000 ml roztworu skoro X g znajduje sie w Y ml roztworu. Wiedzac ile g cukru jest w litrze wystarczy podzielic przez 17. Jak z tych kilku dzialan zrobic jeden wzor - nie wiem , ale bez watpienia sa tu tegie, matematyczne glowy, które to potrafią




Romek
Starszy winiarczyk

Proszę:

x = (B*588,2)/(1000-B*3,7)

x - stężenie w procentach objętosciowych po cąłkowitym przefermentowaniu

B - początkowy balling nastawu

Pozdrawiam
Romek
--------------------------------------------------------------------------------
GG 2437220




DarekRz
Moderator

A mi wyszedł taki wzór (przyjąłem że 1g cukru ma objetosc 0,62 ml a do wyprodukowania 1% alk. potrzeba 17 g cukru):

X=(10000*B) / (17000-64,6*B)

gdzie B = Balling nastawu po odjęciu niecukrów.

Zdaje mi się, że nasze wzory różnia sie tylko przyjętymi założeniami.
Wg wzoru Romka wychodzi 11,34% alk. z 18 Blg a w moim 11,37% z 18 Blg.




majchal
Winiarz

Mam pytanko. Napisałes że we wzorze jest POCZĄTKOWY Blg nastawu. Ok, a co z obliczeniami gdy do nastawu daję potem cukier. Bedzie wychodziło że mam winko np 22% alkoholu co nie jest prawdą. Czy ten wzór jest jedynie słuszny dla nastawóe poniżej 20Blg?
Jak okreslic faktyczną moc, a jak pozostałosc cukru w winie jak "słodzik"???
Czy masz jakis pomysł w jaki sposób to rozwiązac? Bo ja np miałem Blg początkowy 17, ale potem jeszcze 2 razy dodawałem cukier. Jak teraz poradzic sobie z obliczeniami mocy.
Mam jakis pomysł na obliczenia ale trzeba korzystac z tabeli ( w załączeniu do cukromierza Biowinu ). A mi chodziłoby o taki wzorek gdzie nie trzebaby używac tabel, bo nie zawsze są pod ręką, a wzór łatwo się zapamiętuje




JM
Starszy winiarczyk

quote:
--------------------------------------------------------------------------------

No, cóż. A gdzie Józek twoja dokładnosc?
18 Blg to 180 g cukru w 1000 g roztworu ale 193,2 g cukru w litrze roztworu co daje stężenie alkoholu 11,3% .

--------------------------------------------------------------------------------


Tak jest, moja oczywista pomyłka.
--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawia Józef




Romek
Starszy winiarczyk

Do Majchala:

Całkowity (skorygowany) baling nastawu możesz policzyc wg wzoru dołączonego do cukromierz buiowinu. Wzór, który podałem jest słuszny dla Blg powiedzmy do 80, z wystarczającą dokładnoscią. Niestety załeożenie ejst takie, że cały cukier odfermentował. Obecnie pracuję nad wzorem w którym na podstawie początkowego i obecnego ballingu można będzie podac stężenie alkoholu (lub cukru) w momencie pomiaru. Przydatne to będzie jeżeli ktos chce uzyskac wino o konkretnej mocy. W odpowiednim momencie można będzie przerwac fermentację. Mam pomysł na dosyc prosty wzór, ale nie jestem pewien czy dokładny. Musisz poczekac :-)

Pozdrawiam, Romek
--------------------------------------------------------------------------------
GG 2437220




DarekRz
Moderator

Witam. Majchal, jesli dodajesz cukier w trakcie fermentacji to przecież wiesz ile go dodajesz. Wystarczy skorygowac objetosc końcową nastawu i zmierzyc końcowy Balling pamietając o poprawce na alkohol i niecukry. Cała rzecz sprowadza się do tego, że należy ustalic ile cukru przefermentowało w konkretnej objętosci nastawu.




Romek
Starszy winiarczyk

Do Darka Rz

jesli Twój wzór podzieli się przez 17 (?) to się otrzyma:

(B*588,2)/(1000-B*3,8)

czyli prawie dokładnie to samo co u mnie (z dokładnoscią do współczunnika przy B mianowniku)
-------------------------------------------------------------------------------
GG 2437220



Skocz do: