• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 65 66 67 68 69 … 71 Dalej »

Jak długo miód jest przydatny do spożycia?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Jak długo miód jest przydatny do spożycia?
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 617
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#1
27-12-2004, 13:46
Nie chodzi o miód pitny tylko jeszcze nie przetworzony. Był szczelnie zmknięty w słoiku, barwa bardzo ciemna prawie "kawowa". W smaku lekko gorzkawy, a leżał tak podobno ok. 15 lat. Mam zamiar na nim zakombinować jakiś trójniaczek...
Szukaj
Odpowiedz
wujek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Międzyzdroje/Szczecin
Nastrój: w sumie...
#2
27-12-2004, 13:55
Jesli byl przechowywany w dobrych warunkach i szczelnie zamkniety to nadaje sie jeszcze do spozycia. Barwa i smak miodu zaleza od tego jaki to jest miod, z tego co napisales pewnie jest to miod gryczany, poniewaz jest ciemny i troszke gorzkawy.
Szukaj
Odpowiedz
Mach Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 50
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2004
Lokalizacja: Kielce
Nastrój: OK
#3
27-12-2004, 20:35
Teoretycznie miód ma 3 lata przydatności do spożycia. A to dlatego, że polskie przepisy nakazują, aby każdy produkt miał określony taki termin. W praktyce jest tak, że jeśli miód był szczelnie zamknięty, nie dostała się do niego woda (bo jest bardzo higroskopjny) i nie rozpoczął się proces fermentacji, anie też nie czuć w nim obcych zapachów (np. jakiegoś odoru smarów, kiszonych ogórków czy czegoś takiego) to można go zjeść nawet po kilkudziesięciu latach.
Dawniej miód był używany jako substancja konserwująca.
Podobno w jakiejś piramidzie znaleziono naczynie z miodem i był zdatny do spożycia, ale tam właśnie były sprzyjające warunki, mała wilgotność powietrza i żadnych obcych zapachów (poza mumią :))
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
#4
27-12-2004, 21:55
Znajomy pszczelarz mowil mi , ze miod szczelnie zamkniety moze byc zdatny do spozycia nawet po 20 latach, jednak do sycenia miodow absolutnie nie poleca. Najlepsze miody pitne (mead) sa ze swiezego miodu.
Szukaj
Odpowiedz
Mach Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 50
Liczba wątków: 0
Dołączył: 06 2004
Lokalizacja: Kielce
Nastrój: OK
#5
27-12-2004, 22:08
Hmm. Możliwe, że znajomy ma rację, ale czy mógłby wyjaśnić dlaczego? Jeśli nie stracił swoich właściwości mimo tak długiego czasu przechowywania to wydawało mi się, że i na napitek można go przerobić.
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
#6
27-12-2004, 22:20
Musze go zapytac. A miodzik napewno mozna zrobic, tylko pytanie - czy dobry.
Szukaj
Odpowiedz
INRO Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 477
Liczba wątków: 6
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Wratislavia
Nastrój: nonkonformista - zazwyczaj optymista
#7
28-12-2004, 08:07
Cytat:Wysłane przez Pigwa
...miod szczelnie zamkniety moze byc zdatny do spozycia nawet po 20 latach, jednak do sycenia miodow absolutnie nie poleca.


Hmm, to w takim przypadku koniecznym jest nastawienie niesyconego :diabelek:


Crazy_Cat:

Jeśli nie wyczuwasz żadnych obcych, niepokojących zapachów (Mach juz o tym wspominał), to czemu nie spróbować. Nie wiem ile tego miodu masz, ale można spróbować postawic taki mały nastawik - szybki czwórniaczek, aby w razie niepowodzenia nie było bardzo żal. Zrobisz i zobaczysz czy miód się nadaje, tak na sucho to szkoda deliberować :spoko:
Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 617
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#8
28-12-2004, 10:57
I tak chyba zrobię. Miodu mam pół litra, więc muszę jeszcze drugie pół dokombinować, bo najmniejsze naczynie jakie posiadam, a nadaje się do fermentacji ma 3,5 l. Zrobię trójniaczka, myślałem o owocowym, z sokiem jabłkowym i odrobiną cynamonu przy syceniu...
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
#9
29-12-2004, 20:43
Mam duzo dobrego soku z domowych malin. Czy moznaby go uzyc do trojniaka. Nigdy nie probowalem. Moze ktos mi podpowie.
Szukaj
Odpowiedz
INRO Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 477
Liczba wątków: 6
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Wratislavia
Nastrój: nonkonformista - zazwyczaj optymista
#10
30-12-2004, 20:46
Jak najbardziej - będziesz miał wtedy miód owocowy - maliniak :slinka:
Choć do wyrobu miódów owocowych lepiej jest używać świeżego moszczu, to jeśli już masz taki sok zrobiony, to warto spróbować. :spoko:
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
#11
30-12-2004, 22:54
OK. Sprobuje, bo z malinami jeszcze nigdu nie robilem.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 65 66 67 68 69 … 71 Dalej »

Jak długo miód jest przydatny do spożycia?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 23-06-2025, 17:09 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa