• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Proces fermentacji (także o sprzęcie) v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 27 Dalej »

wino wychodzi na świat - pomocy rodacy

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
wino wychodzi na świat - pomocy rodacy
mirfak Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 6
Dołączył: 12 2004
Lokalizacja: Tychy
Nastrój: stępiony
#1
23-12-2004, 14:49
Witam!
Robię wino ryżowe wg przepisu ze strony. Dzisiaj dodałem 1 kg cukru rozpuszczony w 1 l wody. No i sie zaczęło. Tworzy mi się na górze czop rodzynkowy, który jest podnoszony przez zbierajacy się CO2. Muszę co 20 minut mocno zamieszać dymionem żeby ułatwić odejscie gazu. Już mi raz weszło do rurki :( Nastaw przeniosłem w chłodniejsze miejsce. Co robić? Nie mam zamiaru siedzić całą noc i mieszać butlą.

Bardzo Was proszę o jakąś radę.

PS. Dymion 10 l :( i nie mam większego :(
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
swider Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Dołączył: 12 2004
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: nerwówa
#2
24-12-2004, 22:46
Ja bym chętnie pomógł, ale nie znam się, ....... , Panie...
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Ajantis Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 91
Liczba wątków: 12
Dołączył: 11 2004
Nastrój: Wieczny optymista
#3
24-12-2004, 23:02
to jest problem, mądry polak po skzodize ja ot przewidziałem i w 15 litrowym baniaku użyłem proporcji na 13 litrow, cóż nie mam pojęcia co robić, jeśli nikt rady nie da innej to moze troche odlej....
lub umiesc balon w jakiejs misce albo wannie, rorke zastąp jakims grubym szlauchem uszczelnij, koncowke włoż od naczynia z wodą, nie mam pojęcia improwizuj

Szukaj
Odpowiedz
wujek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Międzyzdroje/Szczecin
Nastrój: w sumie...
#4
25-12-2004, 00:35
W lecie mialem podobny problem z winem-chcialem wykorzystac maksymalnie gasior no i wino zaczelo uciekac...wywalilo pare razy korek i pobrudzilo sciane:diabelek:Nie chcialem odlewac wina wiec zrobiłem tak:wziałem wate perlonowa(stosowana do filtrow akwarystycznych, jest ona syntetyczna i nieszkodliwa dla wina jak sie okazało) zrobiłem z niej duzy zwój, cos na rodzaj tamponu.Wyjałem korek z rurka i wsadzilem pod niego ten "tampon" i zatkałem korkiem.Problem znikl i wino nie uciekalo, jak fermentacja ucichla po kilkunastu dniach to go wyjałem i dalej fermentowalo bez niego.
Szukaj
Odpowiedz
AramiS Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 301
Liczba wątków: 11
Dołączył: 04 2004
Lokalizacja: Zabrze
Nastrój: GG: 990490
#5
25-12-2004, 11:38
jesli dalej ci ucieka upuść jakies 0,5 litra wina (nastawu) powinno przestać wychodzić
Szukaj
Odpowiedz
Sean Dillon Offline
Leon Zawodowiec (VERY Very Bad )
****
Liczba postów: 1.146
Liczba wątków: 44
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: WROCŁAW
Nastrój: szatański!!!
#6
25-12-2004, 11:46
zdejmij korek u uzyj fizeliny(kilka warstw) i gumki ja tak robie caly czas i nie mam problemow z wedrowka wina
Szukaj
Odpowiedz
wujek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Międzyzdroje/Szczecin
Nastrój: w sumie...
#7
25-12-2004, 11:58
Uzywalem fizeliny ale musialem ja wymieniac co pare godzin, poniewaz nasiakiwala piana i robila sie mokra, przez co piana i wino przedostawaly sie przez rurke albo znowu korek wylatywal.Wata akwarystyczna mniej i zdecydowanie wolniej nasiaka.Wole wate akw. gdyz mialem z nia miej problemow.Ale kazdy ma swoj sposob i robi jak mu wygodnie, oraz niekazde wino tak samo fermentuje.
Szukaj
Odpowiedz
Sean Dillon Offline
Leon Zawodowiec (VERY Very Bad )
****
Liczba postów: 1.146
Liczba wątków: 44
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: WROCŁAW
Nastrój: szatański!!!
#8
25-12-2004, 14:14
a po co byl Ci korek i rurka?? na szyjke od balona zakladam fizeline nakladam gumke to wszystko.Jedynie co mi sie robi to jest delikatna piana a zmieniam ja 1 na dobe
Szukaj
Odpowiedz
mirfak Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 6
Dołączył: 12 2004
Lokalizacja: Tychy
Nastrój: stępiony
#9
25-12-2004, 14:49
Dziękuję za pomoc!
Musiałem działać szybko, więc jak rodzynki podeszły pod korek, to wziąłem łyżeczkę i usunąłem ich nadmiar (5 łyżeczek) - winko sie ustabilizowało i pyka sobie spokojnie dalej.

Pozdrawiam i życzę wszystkich spokojnych i radisnych Świąt (+dobrego winka do rybki)

Wojtek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Parpary/pomorskie
#10
25-12-2004, 15:48
Pewnie jest już po problemie, ale chciałbym przypomnieć, że w takich krytycznych momentach warto mieć pod ręką specyfik z apteki pn. Espumisan. Jest jeszcze i jakiś drugi, ale zapomniałem nazwy. W kazdym razie jeden jest w płynie, drugi w pastylkach. Porcyjka na średni balon zdecydowanie uspakaja pienienie się bez szkody dla samego procesu fermentacji.
Szukaj
Odpowiedz
Sean Dillon Offline
Leon Zawodowiec (VERY Very Bad )
****
Liczba postów: 1.146
Liczba wątków: 44
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: WROCŁAW
Nastrój: szatański!!!
#11
25-12-2004, 16:03
no na krowie kopytko!! o takim sposobie to nie pomyslalem :)
Szukaj
Odpowiedz
mirfak Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 6
Dołączył: 12 2004
Lokalizacja: Tychy
Nastrój: stępiony
#12
25-12-2004, 22:18
W Espumisan zaopatrzę się przy następnym winku! Póki co mam tylko na wrzody omeprazol :)

Prawda jest taka, że wino specjalnie się nie pieni, tylko bąbelki słabo przechodzą przez warstwę rodzynków i gaz się pod nimi zbiera, ale kryzys zażegnany, sytuacja pod kontrol (mam nadzieję, że już do końca)

Wojtek

PS. A jak się pieni wino z wiśni? Bo to będzie mój następny cel.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
PanPomidor Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 193
Liczba wątków: 8
Dołączył: 01 2005
Lokalizacja: Białystok
Nastrój: vis-a-vis z drzwiami od pokoju do planety
#13
14-01-2005, 00:47
Wiam

Da sie jakos okreslic ilosc wolnego miejsca w balonie, ktore nalezy zostawic na ewentualny wzrost objetosci nastawu? Czy tez moze trzeba zostawic 'troche' miejsca i liczyc na to, ze tym razem znowu sie uda? ;)
Ja nastawilem 10litrow ryzowego w 18stolitrowym balonie. Czuje, ze moglem dac wiecej, ale wolalem nie ryzykowac, bo to moj pierwszy raz... a co by powiedziala rodzinka na nowy kolor scian? :ysz: Lepiej nie myslec.

pozdrawiam
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#14
14-01-2005, 00:54
mozesz stopniowo zwiekszac objetosc nastawu wmiare trwania ferm. bo bedzie sie coraz mniej pienic.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
jakarol Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 3
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Toruń
Nastrój: szampański
#15
10-06-2005, 13:12
mam taki sam problem z winem z pigwy. znalazłem w piwnicy słoiczki z pigwą zasypaną cukrem. Ciach to wczoraj do balonika - tylko miałem wolny 5l, ale w większości był to syrop więc wody dałem mało, trochę cukru i pożywki..... dzisiaj rano patrzę a pigwa wyszła na spacer tzn piana z fafrąclami. Faktycznie mieszanie pomaga ale nie było mnie przez 4h w domku i pigwa znów na wolności.
Czy jak przykryję szyjkę samą gazą to czy przyszłe wino nie ulegnie zakażeniu?
Ewentualnie ile dać tego espumisanu na około 4l nastawu?
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#16
10-06-2005, 13:29
Espumisanu to dwie ROZGNIECIONE perełki wystarczą - esputikonu dwie krople.
Szukaj
Odpowiedz
piper Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 625
Liczba wątków: 18
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Kraków (Skawina)
Nastrój: __winny__
#17
10-06-2005, 20:25
Ha! Czyli pojemniki fermentacyjne górą!
Szukaj
Odpowiedz
Sean Dillon Offline
Leon Zawodowiec (VERY Very Bad )
****
Liczba postów: 1.146
Liczba wątków: 44
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: WROCŁAW
Nastrój: szatański!!!
#18
10-06-2005, 23:14
moze nie gora, ale sa bardzo przydatne w takich sytuacjach

a ja caly czas stosuje do balonow fizeline i gumke recepturke.dzieki temu nic mi nie wedruje
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
******
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
#19
11-06-2005, 10:04
Cytat:Wysłane przez piper
Ha! Czyli pojemniki fermentacyjne górą!

Tak, tak - górą!.... wychodzi z nich miazga jak się wwali do np. 30 l pojemnika 28 l miazgi. Zawsze trzeba, niezaleznie jaki to pojemnik, czy butel, na czas fermentacji burzliwej zostawić więcej miejsca. Ja zostawiam 1/5 do nawet 1/4 przy fermentacji miazgi własnie lub mocno pieniacych się nastawach.
Szukaj
Odpowiedz
st.szeregowy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 40
Liczba wątków: 0
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Słupsk
Nastrój: antyrakietowy
#20
12-12-2010, 00:31
Szukałem długo w końcu znalazłem odpowiedni temat do zadania mojego pytania.Sytuacja jak z pierwszego postu winko zaczęło mi uciekać spuściłem jakieś pół litra sytuacja się unormowała ale... żeby uzyskać wymagane 17 % muszę jeszcze przefermentować kilogram cukru a w balon nie wejdzie (przechytrzyłem).No i tak się zastanawiam te pół litra mam w "piątce" po wodzie. Ile musiałbym jeszcze spuścić do tej "piątki" nastawu z balona żeby przerobić w niej 1,6litra syropu?Chyba że jest jakiś inny sposób.
Szukaj
Odpowiedz
best Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 255
Liczba wątków: 4
Dołączył: 08 2010
Lokalizacja: Słupsk
#21
12-12-2010, 08:18
A gdyyś zamiast robienia syropu rozpuścił ten kg. cukru w odlanym z balona winie i połączył z nastawem. Zwiększyłoby to objętość nastawu o 0,6 l. Może wtedy sę zmieści?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
st.szeregowy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 40
Liczba wątków: 0
Dołączył: 12 2007
Lokalizacja: Słupsk
Nastrój: antyrakietowy
#22
12-12-2010, 10:10
Niestety za późno.Gdybym tak od razu zrobił...
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Proces fermentacji (także o sprzęcie) v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 … 27 Dalej »

wino wychodzi na świat - pomocy rodacy


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-11-2025, 11:10 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa