• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 65 66 67 68 69 … 71 Dalej »

dwojniak

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
dwojniak
p911 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2003
Nastrój: No Mood.
#1
25-12-2004, 11:10
dodalem pozywki - ok 2g na 10l. tak naprawde to fermentacja nie ruszyla (nie byla burzliwa) i zastanawiam sie czy nie dodac nowych drozdzy (np. miodowych z Biowinu).
Szukaj
Odpowiedz
wujek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Międzyzdroje/Szczecin
Nastrój: w sumie...
#2
25-12-2004, 11:22
Do dwójniaka daje sie do ok 4g pozywki wiec mozesz jeszcze spokojnie dosypac 2g.W miodach tj. dwojniak i trojniak fermentacja przebiega bardzo powoli i praktycznie nie ma fermentacji burzliwej.Nie dodawaj drozdzy bo miod nabierze smaku drozdzowego.Czekaj cierpliwie i trzymaj miod w temp ok 25C, wowczas najlepiej fermentuje.
Szukaj
Odpowiedz
Crazy_Cat Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 617
Liczba wątków: 41
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Mieroszów; Wrocław
Nastrój: :lol:
#3
25-12-2004, 11:45
Najlepiej, czy najszybciej...? Podobno toksyczność cukru w stosunku do drożdży jest wieksza w większych temperaturach, tzn. przy 25C szybciej fermentuje, ale mniej drożdży przeżywa. Myślę, że w przypadku dwójniaka lepsza by była bardziej umiarkowana temperatura fermentacji, w końcu drożdże muszą przerobić kupę cukru. Ja bym trzymał tak coś w okolicach 16-20C.
Szukaj
Odpowiedz
wujek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 108
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Międzyzdroje/Szczecin
Nastrój: w sumie...
#4
25-12-2004, 11:52
Chodzi mi o to, ze jak swoj trojniak trzymalem w temp ok 18C to bardzo slabo fermentowal, a gdy podwyzszylem temp do ok 23C to zaczal szybciej(ale i tak fermentuje juz ponad rok;) ).
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 65 66 67 68 69 … 71 Dalej »

dwojniak


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-06-2025, 18:57 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa