25-12-2004, 11:10
dodalem pozywki - ok 2g na 10l. tak naprawde to fermentacja nie ruszyla (nie byla burzliwa) i zastanawiam sie czy nie dodac nowych drozdzy (np. miodowych z Biowinu).
dwojniak
|
25-12-2004, 11:10
dodalem pozywki - ok 2g na 10l. tak naprawde to fermentacja nie ruszyla (nie byla burzliwa) i zastanawiam sie czy nie dodac nowych drozdzy (np. miodowych z Biowinu).
25-12-2004, 11:22
Do dwójniaka daje sie do ok 4g pozywki wiec mozesz jeszcze spokojnie dosypac 2g.W miodach tj. dwojniak i trojniak fermentacja przebiega bardzo powoli i praktycznie nie ma fermentacji burzliwej.Nie dodawaj drozdzy bo miod nabierze smaku drozdzowego.Czekaj cierpliwie i trzymaj miod w temp ok 25C, wowczas najlepiej fermentuje.
25-12-2004, 11:45
Najlepiej, czy najszybciej...? Podobno toksyczność cukru w stosunku do drożdży jest wieksza w większych temperaturach, tzn. przy 25C szybciej fermentuje, ale mniej drożdży przeżywa. Myślę, że w przypadku dwójniaka lepsza by była bardziej umiarkowana temperatura fermentacji, w końcu drożdże muszą przerobić kupę cukru. Ja bym trzymał tak coś w okolicach 16-20C.
25-12-2004, 11:52
Chodzi mi o to, ze jak swoj trojniak trzymalem w temp ok 18C to bardzo slabo fermentowal, a gdy podwyzszylem temp do ok 23C to zaczal szybciej(ale i tak fermentuje juz ponad rok ).
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|