Liczba postów: 16
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2005
Lokalizacja: Ząbki
Witam
mam pytanie czy można skupażować wino z czarnego winogrona i bzu z winem z ryżu, albo z żyta?
Jeśli tak to w jakich proporcjach
Dziękiiii
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Gliwice
Nastrój: jesień...
a obie kupazuj jak chcesz i jak Ci się żywnie podoba

, próbój na ilościach rzędu szklanki i próbój czy dobre....inwencja należy do Ciebie...to że to jest wino z winogron czy z żyta nic nie mówi....jaka słodkość, jaka kwasowość, młode czy stare....to wszystko wpłynie na końcowy efekt kupażu, dlatego wszystko w Twoich rękach i nikt Ci tu nic nie pomoże.... pozdrawiam
Liczba postów: 72
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2004
Lokalizacja: Starogard gdański
Nastrój: In vino veritas
Dodam tylko że według Cieślaka wino po skupażowaniu musi leżakować przynajmniej 1-2 mies. dzięki czemu składniki ulegają zharmonizowaniu.
Piłem ostatnio kupaż z trzech win śliwki węgierki, czarnego bzu i czarnej porzeczki wino było naprawde wyśmienite najbardziej był wyczuwalny smak czarnego bzu a zapach czarnej porzeczki tylko śliwka węgierka gdzieś zagineła.
Liczba postów: 66
Liczba wątków: 6
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Gliwice
Nastrój: jesień...
ja już próbowałem 3 'sprawdzone przepisy na kupaż' ale jak narazie żaden nic dobrego nie przyniósł. dlatego już na zawsze będę kupażował samodzielnie. pozdrawiam
ps. oczywiscie zapomniałem dodać, że wino musi odstac swój czas
Liczba postów: 16
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2005
Lokalizacja: Ząbki
Dzięki wam za rady, będę ekserymentował sam.
pozdrawiam