Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupażować???
#1
Witam
mam pytanie czy można skupażować wino z czarnego winogrona i bzu z winem z ryżu, albo z żyta?
Jeśli tak to w jakich proporcjach
Dziękiiii
Odpowiedz
#2
a obie kupazuj jak chcesz i jak Ci się żywnie podoba:), próbój na ilościach rzędu szklanki i próbój czy dobre....inwencja należy do Ciebie...to że to jest wino z winogron czy z żyta nic nie mówi....jaka słodkość, jaka kwasowość, młode czy stare....to wszystko wpłynie na końcowy efekt kupażu, dlatego wszystko w Twoich rękach i nikt Ci tu nic nie pomoże.... pozdrawiam:)
Odpowiedz
#3
Dodam tylko że według Cieślaka wino po skupażowaniu musi leżakować przynajmniej 1-2 mies. dzięki czemu składniki ulegają zharmonizowaniu.


Piłem ostatnio kupaż z trzech win śliwki węgierki, czarnego bzu i czarnej porzeczki wino było naprawde wyśmienite najbardziej był wyczuwalny smak czarnego bzu a zapach czarnej porzeczki tylko śliwka węgierka gdzieś zagineła.
Odpowiedz
#4
ja już próbowałem 3 'sprawdzone przepisy na kupaż' ale jak narazie żaden nic dobrego nie przyniósł. dlatego już na zawsze będę kupażował samodzielnie. pozdrawiam
ps. oczywiscie zapomniałem dodać, że wino musi odstac swój czas :)
Odpowiedz
#5
Dzięki wam za rady, będę ekserymentował sam.
pozdrawiam



Skocz do: