13-01-2005, 23:16
Witam
Dwa lata temu nastawiłem trójniak, nie miałem cukromierza, ale pamiętam robiłem obliczenia i na karteczce z baniakiem jest napisane 34blg. Było to jakiś czas temu wiec nie pamiętam, po jakim czasie zrobiłem pierwsze przelanie nastawu (pewnie 2-3 miesiące). I tyle do miodu zajrzałem wczoraj, smakuje w miarę ok, ale ma strasznie mało % alkoholu i jest potwornie słodki. Dzisiaj kupiłem cukromierz i wyszło 20blg.
Mam pytanie czy dodać spirytusu i rozlać do butelek czy próbować wznowić fermentacje ? Co ryzykuje wmawiając fermentacje ? Jeżeli wznowić to jak to zrobić ?
Jestem w kropce poradźcie co dalej ...
--
olek
Dwa lata temu nastawiłem trójniak, nie miałem cukromierza, ale pamiętam robiłem obliczenia i na karteczce z baniakiem jest napisane 34blg. Było to jakiś czas temu wiec nie pamiętam, po jakim czasie zrobiłem pierwsze przelanie nastawu (pewnie 2-3 miesiące). I tyle do miodu zajrzałem wczoraj, smakuje w miarę ok, ale ma strasznie mało % alkoholu i jest potwornie słodki. Dzisiaj kupiłem cukromierz i wyszło 20blg.
Mam pytanie czy dodać spirytusu i rozlać do butelek czy próbować wznowić fermentacje ? Co ryzykuje wmawiając fermentacje ? Jeżeli wznowić to jak to zrobić ?
Jestem w kropce poradźcie co dalej ...
--
olek