• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 65 66 67 68 69 … 71 Dalej »

porada miodkowa

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
porada miodkowa
galadhen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 468
Liczba wątków: 10
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: taki sobie
#1
23-01-2005, 23:18
Jestem zielony w kwesti miodkow (w kwesti win jeszcze tez - ale miodki to juz glebia zielonosci)

wiec chcialbym zrobic czworniaka, cos na ksztalt korzennego
powiedzmy z cynamonem, kardamonem, wanilia...
co by mozna tu dodac a co odjac??

szykuje balonik 5l, wiec zastanwiam sie nad proporcjami przypraw...
miod mam chyba wielokwiatowy i chyba troszke gryczanego.
No wiec czy sycic?
i czy tylko ANKA wchodzi w gre, czy jakies inne drozdze (ktore mozna kupic w biowinie)??:uczen:
Szukaj
Odpowiedz
Sean Dillon Offline
Leon Zawodowiec (VERY Very Bad )
****
Liczba postów: 1.146
Liczba wątków: 44
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: WROCŁAW
Nastrój: szatański!!!
#2
24-01-2005, 00:25
ja proponuje anke.jednak zawsze mozna uzyc drozdzy miodowych ale jezeli nie ma pod reka drozdzy do miodu to mozna uzyc zwyklych,ale wtedy trzeba zrobic silna MD.Jezeli robisz 1 raz zrob czworniaka z samego miodu.
Szukaj
Odpowiedz
galadhen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 468
Liczba wątków: 10
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: taki sobie
#3
24-01-2005, 09:19
hm... no dobrze... a jakiegos soczku do niego odrobine dla skompletowania bukietu??
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#4
24-01-2005, 12:26
Moja rada: na początku nie kombinuj za bardzo.
Nie masz książek ? Proszę uprzejmie: Pszczoły.pl
Szukaj
Odpowiedz
galadhen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 468
Liczba wątków: 10
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: taki sobie
#5
24-01-2005, 12:36
dobra, wiec nie kombionuje!
zrobie czworniaczka naturalnego:)
dzieki za rady:)
Szukaj
Odpowiedz
mpiotr Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 123
Liczba wątków: 21
Dołączył: 06 2003
Lokalizacja: Krakow
Nastrój: No Mood.
#6
24-01-2005, 14:51
Eeee. Nie bylbym tak ostrozny z kombinowaniem. Jezeli to miodowy debiut to robilbym napewno sycony. Jezeli masz anke to jak najbardziej. Co do ziolek to ostroznie (rozsadnie) z chmielem - zbyt duza ilosc spowoduje goryczke. Ja do sycenia wielokwiatowego dodaje suszony kwiat lipy - mysle ze z pozytywnym efektem. Kiedys podczas sycenia brzeczki dalem suszonych malin (innym razem czarna porzeczka) z Herbapolu i tez wyszlo smacznie. W sumie jestem jak najbardziej za rozsadnym kombinowaniem. Syp co chcesz (zgodnie ze swoimi smakowymi upodobaniami) - byle nie za duzo a miodzik na pewno Ci sie odwdzieczy tak ze zaraz nastawisz nastepny.
Pozdrawiam
piotr
Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#7
24-01-2005, 16:59
Kombinować TRZEBA. Ale moim skromnym zdaniem dobrze najpierw zrobić kilka wypieków z przepisu, żeby z grubsza zorientować się co i jak - żeby po prostu wiedzieć, jak smakuje wyrób "oryginalny".
W miodkach możliwości kombinacji są tysiące: od rodzajów miodu, które to miody można przecież ze sobą mieszać, zawartości miodu w miodzie :) (od półtoraka do czwórniaka), po przyprawy, zioła itd., dodatki soków i moszczów, sycenie bądź nie.
Jeśli od razu zaczniesz kombinacje, być może nigdy nie dowiesz się, jak smakuje miód będący wynikiem kilkuset lat doświadczeń. Mi byłoby szkoda.
Szukaj
Odpowiedz
Grzegorz Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 231
Liczba wątków: 11
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Warszawa - Imielin
#8
24-01-2005, 17:47
Tylko z malinami trza uważać. Do 5 litrów trójniaka dodałem pół szklanki soku wyciśniętego z działkowych malin i okazało się, że to dużo za dużo.....
Szukaj
Odpowiedz
galadhen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 468
Liczba wątków: 10
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: taki sobie
#9
24-01-2005, 18:22
te kilkaset lat tradycji wzruszylo mnie;)
dlatego zrobie miodzik zwykly - naturalny i najprawdopodobniej sycony...

w koncu, trzaba zaczynac od podstaw:)
w koncu trzeba być cierpliwym:)
:uczen:
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
#10
24-01-2005, 22:27
Gdybys mogl dodac jezynek, nie pozalujesz.
Szukaj
Odpowiedz
galadhen Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 468
Liczba wątków: 10
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: taki sobie
#11
24-01-2005, 22:41
no ale ile tych jezynek??
mowisz o soku, a jak o soku to w ktorym momencie?? mysle ze jedyna mozliwosc dodania jezynek to w postaci syropu zakupionego w sklepie.. innych mozliwosci raczej nie ma:(

ale podejrzewam ze jezynko to bylby miodzio:cool:
Szukaj
Odpowiedz
Pigwa Offline
Banned
Liczba postów: 2.862
Liczba wątków: 33
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Salt Lake City i okolice
Nastrój: Dum spiro, spero.
#12
25-01-2005, 02:25
Zapytaj Witka. O jego miodku jezynowym, slychac w swiecie. Nie smialbym sie z nim mierzyc. Ja sie dopiero przymierzam i czekam na swieze jagody.
Szukaj
Odpowiedz
Eswemenasja Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 337
Liczba wątków: 8
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Zduńska Wola
Nastrój: gg:7592661
#13
25-01-2005, 22:53
Ale panowie czworniaka sycic? To powinno samo wyjsc wedlug przepisu. mi trojniak bez sycenia wychodzi i smakuje a wiadomo ze jak sie wysyci to zabije sie propolis i jakiez to bedzie mialo pozytywne wlasciwosci poza kopem w beret? Wedlug mnie nie sycic i naturalny naturalnie.
Szukaj
Odpowiedz
Grzegorz Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 231
Liczba wątków: 11
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Warszawa - Imielin
#14
27-01-2005, 01:00
Miody i wina nie muszą "kopać" - muszą nam smakować!
Czy sycone czy nie?... różne są opinie. Ale jak brakuje komuś propolisu, to można kupić w aptece.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 65 66 67 68 69 … 71 Dalej »

porada miodkowa


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 05:54 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa