06-03-2006, 20:34
Witam.
Wino z winogron wstawiłem na koniec października. Pierwsze zlanie był gdzieś w grudniu. Wtedy tez je doslodziem (dzisiaj wiem ze za wczesnie). Fermentacja wygladala na zakonczona ale po zlaniu do butelek pojawialy sie babelki takze zlalem wino spowrotem do butli i tam sobie dofermentowuje. Aktualnie bulgotania w rurce praktycznie nie slysze ale jak wstrzasne butla to "zagulgocze". Wino na smak jest polwytrawne i bede chcial je pozniej doslodzic. Aktualnie co mi przeszkadza to duzo CO2 w winie (jest jak lichy szampan). Czy sa jakies sposoby aby sie tego pozbyc ? Z tego co wyczytalem to pirosiarczan lub pasteryzacja. Aktualnie zlalem butelke i wlasnie ja pogrzewam w garnku - zobaczymy co z tego wyniknie. Wina jest ok 35 litrow i nie chce eksperymentowac na takiej ilosci. Nie posiadam przyrzadow do okreslania blg i alc ale na smak jest "srednio" mocne. To moje pierwsze wino.
To co chcialbym osiagnac to zatrzymanie fermentacji i pozbycie sie "gazu" z wina. Butla stoi w pokoju ok 21 st.C
Sa jakies proste sposoby ? Czytam juz troche to forum i wiem ze nie taka prosta sprawa.
Dzieki za wszelkie podpowiedzi....
Nowicjusz
Wino z winogron wstawiłem na koniec października. Pierwsze zlanie był gdzieś w grudniu. Wtedy tez je doslodziem (dzisiaj wiem ze za wczesnie). Fermentacja wygladala na zakonczona ale po zlaniu do butelek pojawialy sie babelki takze zlalem wino spowrotem do butli i tam sobie dofermentowuje. Aktualnie bulgotania w rurce praktycznie nie slysze ale jak wstrzasne butla to "zagulgocze". Wino na smak jest polwytrawne i bede chcial je pozniej doslodzic. Aktualnie co mi przeszkadza to duzo CO2 w winie (jest jak lichy szampan). Czy sa jakies sposoby aby sie tego pozbyc ? Z tego co wyczytalem to pirosiarczan lub pasteryzacja. Aktualnie zlalem butelke i wlasnie ja pogrzewam w garnku - zobaczymy co z tego wyniknie. Wina jest ok 35 litrow i nie chce eksperymentowac na takiej ilosci. Nie posiadam przyrzadow do okreslania blg i alc ale na smak jest "srednio" mocne. To moje pierwsze wino.
To co chcialbym osiagnac to zatrzymanie fermentacji i pozbycie sie "gazu" z wina. Butla stoi w pokoju ok 21 st.C
Sa jakies proste sposoby ? Czytam juz troche to forum i wiem ze nie taka prosta sprawa.
Dzieki za wszelkie podpowiedzi....
Nowicjusz