Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak się pozbyć CO2 z wina ?
#1
Witam.

Wino z winogron wstawiłem na koniec października. Pierwsze zlanie był gdzieś w grudniu. Wtedy tez je doslodziem (dzisiaj wiem ze za wczesnie). Fermentacja wygladala na zakonczona ale po zlaniu do butelek pojawialy sie babelki takze zlalem wino spowrotem do butli i tam sobie dofermentowuje. Aktualnie bulgotania w rurce praktycznie nie slysze ale jak wstrzasne butla to "zagulgocze". Wino na smak jest polwytrawne i bede chcial je pozniej doslodzic. Aktualnie co mi przeszkadza to duzo CO2 w winie (jest jak lichy szampan). Czy sa jakies sposoby aby sie tego pozbyc ? Z tego co wyczytalem to pirosiarczan lub pasteryzacja. Aktualnie zlalem butelke i wlasnie ja pogrzewam w garnku - zobaczymy co z tego wyniknie. Wina jest ok 35 litrow i nie chce eksperymentowac na takiej ilosci. Nie posiadam przyrzadow do okreslania blg i alc ale na smak jest "srednio" mocne. To moje pierwsze wino.
To co chcialbym osiagnac to zatrzymanie fermentacji i pozbycie sie "gazu" z wina. Butla stoi w pokoju ok 21 st.C
Sa jakies proste sposoby ? Czytam juz troche to forum i wiem ze nie taka prosta sprawa.
Dzieki za wszelkie podpowiedzi....

Nowicjusz
Odpowiedz
#2
Miluś czytasz trochę forum to daleko nie musisz szukać bo kilka postów niżej masz to http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0.
Podobny problem ?:helo:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#3
Zgadza sie. Czytalem. Moze jeszcze jakies sposoby np spirytus ?:buziak:
Odpowiedz
#4
Tak, spirytusem mozna zatrzymac ferm.
Odpowiedz
#5
mysle ze lepiej bedzie jak poczekasz troche jeszcze niech sobie pomalutku fermentuje przynajmniej wino bedzie w smaku lepsze i bedzie mialo lepszy bukiet, do zatrzymania fermentacji przydaje sie tez czasem piro:oczy:
Odpowiedz
#6
Zatrzymanie fermentacji nie jest konieczne, przecież lepiej, żeby proces samoczynnie się zakończył.

Natomiast poruszając kwestię usuwania samego dwutlenku węgla, to dobrym sposobem jest podniesienie temperatury. Wtedy rozpuszczalność CO2 w winie się zmniejsza i gaz się wydostaje znacznie szybciej.
Odpowiedz
#7
Albo mozna podgrzac winko do okolo 40 stopni, to wtedy CO2 bedzie uciekal znacznie szybciej
Odpowiedz
#8
Oczywiście, im wyższa temperatura tym lepiej, tylko pytanie jak to wpłynie na samo wino?

i te 35 litrów, to nie taka prosta sprawa chyba z podniesieniem do 40st:]
Odpowiedz
#9
Najprostszym sposobem na taka duzą ilość wina to poprostu rozlozyc wino na mniejsze czesci i podgrzewac osobno, a drugim sposobem jest wstawienie butli (jesli:chytry: nie jest w wiklinowym koszu) do wanny i zrobic mu kapiel. Temp ok 40 stopni nie powinna wplynac ujemnie na smak wina.
A co do wyzszej temperatury to nie tak lepiej bo gdy przekroczysz 70 stopni, to alkohol zacznie wrzec i razem z CO2 uciekac z butli ,a tego przeciez nie chcemy
Odpowiedz
#10
To 'wyższa' użyłem w sensie że większa niż pokojowa:]

Natomiast jeżeli osiagniemy tą magiczną barierą 78 st C :diabelek::podstep::jezor::P:nie_powiem:
Odpowiedz
#11
Ale na tym forum tematu tych par sie nie porusza bo grozi za to...nawet banicja:podstep::polewam:
Odpowiedz
#12
Wiem, ale na wszelki wypadek zmieniłem:P
Odpowiedz
#13
Moderatorzy i administartorzy nawet nie chca SLYSZEC tych slow na forum i w regulaminie poswiecili temu odrebny punkt:)
Pozdrawiam
Odpowiedz
#14
Już troche na tym forum egzystuje, i co nieco wiem... nie mniej, każdy może sie zapomnieć i trochę rozmażyć... Dobra, koniec offtopów, bo zaraz ściągniemy na siebie gniew moderatorów:fajka:
Odpowiedz
#15
Mysle ze to wybacza jak cos sie ukradkiem wymknie, a przeciez nie kazdy z nas musi przestrzegac regulaminów az tak dosadnie, to juz nie ta epoka.
:fajka::fajka:



Skocz do: