Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
za kwaśne...
#2
Ja bym teraz wody nie fermentował, tym bardziej, że w nastawie są już jakieś procenty i sporo cukru, więc drożdże mogą nie wyrobić.
Niewątpliwie dodanie wody na początku nastawu, zmniejszyłoby w efekcie kwasowość wina.
Następnym razem radzę wziąć kajecik, ołówek i pisać; co?, ile?, kiedy?. Przyznasz, że ok. 25 % soku, 10-15 kg cukru, czy ok. listopada, to określenia dosyć mało precyzyjne.
Jeśli winko jeszcze chodzi, to z całą pewnością nie jest to ostateczny smak i możesz liczyć, że z czasem się ułoży (będzie mniej kwaśne).
Jeśli nadal będziesz uważał, że jest nie do picia, to będziesz miał materiał do kupażu, albo poczytasz na forum; szukaj - odkwaszanie.
PZDR



Wiadomości w tym wątku
za kwaśne... - przez beth2 - 12-02-2005, 15:01
[Bez nazwy] - przez wojach - 12-02-2005, 18:19
kwaśne - przez teolog - 17-02-2005, 14:49

Skocz do: