22-06-2005, 21:11
Witam Mam problem z winem gronowym zrobioło mi się śluzowate galaretkowate co mam zrobic zeby było oki.
choroby wina
|
22-06-2005, 21:11
Witam Mam problem z winem gronowym zrobioło mi się śluzowate galaretkowate co mam zrobic zeby było oki.
22-06-2005, 22:32
http://www.old.wino.org.pl
Z ta stroną radzę się zaprzyjaźnić (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś). A rozwiązanie Twojego problemu jest w podręczniku, w dziale "Choroby i wady". A na stronie Multimexu podany jest podobny sposób: "W winach słabych, o małej zawartości kwasów i garbników powstaje czasem, wywołane przez bakterie beztlenowe, zjawisko śluzowatości. Wino jest zmętniałe i gęste. Śluz należy rozbić, zasiarkować wino, sklarować taniną ( 5-10 g na 10 litrów wina)." http://www.multimex.cc.pl/wady.html No i oczywiście witamy Cię Bracie!!!! ![]() ![]() ![]() PS. Chciałem podać koledze bezpośredni link tzn. http://www.old.wino.org.pl/frames/choroby.htm#sluz ale nie wchodził, dlaczego?
22-06-2005, 23:22
mozesz poczytać jeszcze tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0
jezeli to rzeczywiscie sluzowatosc to tak jak napisał Cayose; mocne zasiarkowanie + ewentualnie dodanie spirytusu.
23-06-2005, 13:13
Cytat:Wysłane przez cayose Bo tam powinno być .html a nie htm ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|