Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
choroby wina
#1
Witam Mam problem z winem gronowym zrobioło mi się śluzowate galaretkowate co mam zrobic zeby było oki.
Odpowiedz
#2
http://www.old.wino.org.pl

Z ta stroną radzę się zaprzyjaźnić (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś). A rozwiązanie Twojego problemu jest w podręczniku, w dziale "Choroby i wady".

A na stronie Multimexu podany jest podobny sposób:

"W winach słabych, o małej zawartości kwasów i garbników powstaje czasem, wywołane przez bakterie beztlenowe, zjawisko śluzowatości. Wino jest zmętniałe i gęste. Śluz należy rozbić, zasiarkować wino, sklarować taniną ( 5-10 g na 10 litrów wina)."

http://www.multimex.cc.pl/wady.html


No i oczywiście witamy Cię Bracie!!!!:jupi::jupi::jupi:


PS. Chciałem podać koledze bezpośredni link tzn.
http://www.old.wino.org.pl/frames/choroby.htm#sluz
ale nie wchodził, dlaczego?
Odpowiedz
#3
mozesz poczytać jeszcze tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=0

jezeli to rzeczywiscie sluzowatosc to tak jak napisał Cayose; mocne zasiarkowanie + ewentualnie dodanie spirytusu.
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez cayose

PS. Chciałem podać koledze bezpośredni link tzn.
http://www.old.wino.org.pl/frames/choroby.htm#sluz
ale nie wchodził, dlaczego?

Bo tam powinno być .html a nie htm :D - popraw sam.



Skocz do: