Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kumkwaty i kurkuma
#1
Próbował ktoś dodawać kumkwaty do nastawu? Te małe owocki są bardzo aromatyczne i z pewnością wzbogaciłyby smak niejednego wina. Jest tylko jedna bariera. Kosztują ok 25 zł / kg a w dodatku wykorzystać można tylko ok 50% ich masy. Czy ktoś kiedyś próbował je dodawać do nastawu choć w niewielkich ilościach?

Drugi temat który mnie ciekawi, to czy ktoś próbował korygować barwę wina kurkumą? Wydaje mi się, że powinna dać zapewnić ciekawszą barwę dla win bez wyraźnego zabarwienia, a jej smak może komponować się z niektórymi winami. Próbował ktos?

Dopisane po chwili:
Właśnie dokładnie przeszukałem forum i widzę, że zgodnie z moimi przewidywaniami, niektórzy dodają kurkumę do ryżowca.



Skocz do: