07-04-2005, 13:39
Czy można dodać kwasu cytrynowego do wina bezpośrednio przed zlaniem go do butelek? (nie zrobiłem tego wcześniej a za kilka dni będzie termin do zlania)
Dokwaszenie wina przed butelkowaniem
|
07-04-2005, 13:39
Czy można dodać kwasu cytrynowego do wina bezpośrednio przed zlaniem go do butelek? (nie zrobiłem tego wcześniej a za kilka dni będzie termin do zlania)
07-04-2005, 13:50
1# przyjmuje się że wszelkie dodatki, jeśli można, najlepiej wykonywać przed fermentacją.
2# jeśli wyszło ci zbyt mało kwaskowe, to oczywiście weź i dosyp, tylko sprawdź najpierw, na niewielkiej ilości, czy istotnie będzie lepiej. Albo czy nie lepiej zamiast walić kwasku może np skupażować z czymś zbyt kwaśnym, jeśli masz coś zbyt kwaśnego co akurat pasuje.
07-04-2005, 14:19
Co masz na mysli "coś zbyt kwaśne"?
07-04-2005, 14:46
Cytat:Wysłane przez Figiel Kwaśna może być: - śmietana - mina - sok z cytryny - kupa innych rzeczy. Mam jednak wrażenie, że autorowi sformułowania chodziło o inne wino, takie, które dla odmiany jest coś zbyt kwaśne, a nie coś niezbyt kwaśne ![]() /sasza
07-04-2005, 15:41
alveanerle:
Istnieją jakieś przesłanki co do dodawania przed fermentacją poza faktem, że lepiej się wymiesza wszystko?
08-04-2005, 09:30
Np takie:, ze odpowiednia kwasowosc dobrze wplywa na proces fermentacji.
08-04-2005, 11:47
... i źle wpływa na rozwoj szkodliwych drobnoustrojow.
08-04-2005, 20:35
Jak na mój gust trzeba dodać ze 2 łyżki 18% śmietany i nie zapomnieć zamieszać
![]() ![]() ![]() ![]()
08-04-2005, 21:06
Cytat: Jak na mój gust trzeba dodać ze 2 łyżki 18% śmietany i nie zapomnieć zamieszaćoch nie zgadzam się - śmietana może się w tym przypadku ściąć ![]() ![]() a tak poważnie to uważam, że można jeszcze dosypać kwasku. lepiej jest jednak wcześniej go używać. w razie czego termin zlania do butelek można odwlec ![]()
08-04-2005, 22:16
Witam
My tu [...] staramy się obniżyć zawartość kwasów w winach a ty masz problem wychodzący przed orkiestrę. Kwasowość w winach obniża się przez dodanie wody lub chemicznie strącając kwasdy. Wina mało kwaśąne np z gruszek łączymy dodając sok z czerwonych porzeczek lub z pigwowca. Wacek
08-04-2005, 22:40
.... sok .... lub też wino z kwasnych owocow.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|