Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dokwaszenie wina przed butelkowaniem
#1
Czy można dodać kwasu cytrynowego do wina bezpośrednio przed zlaniem go do butelek? (nie zrobiłem tego wcześniej a za kilka dni będzie termin do zlania)
Odpowiedz
#2
1# przyjmuje się że wszelkie dodatki, jeśli można, najlepiej wykonywać przed fermentacją.

2# jeśli wyszło ci zbyt mało kwaskowe, to oczywiście weź i dosyp, tylko sprawdź najpierw, na niewielkiej ilości, czy istotnie będzie lepiej. Albo czy nie lepiej zamiast walić kwasku może np skupażować z czymś zbyt kwaśnym, jeśli masz coś zbyt kwaśnego co akurat pasuje.
Odpowiedz
#3
Co masz na mysli "coś zbyt kwaśne"?
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez Figiel
Co masz na mysli "coś zbyt kwaśne"?

Kwaśna może być:
- śmietana
- mina
- sok z cytryny
- kupa innych rzeczy.

Mam jednak wrażenie, że autorowi sformułowania chodziło o inne wino, takie, które dla odmiany jest coś zbyt kwaśne, a nie coś niezbyt kwaśne :)

/sasza
Odpowiedz
#5
alveanerle:
Istnieją jakieś przesłanki co do dodawania przed fermentacją poza faktem, że lepiej się wymiesza wszystko?
Odpowiedz
#6
Np takie:, ze odpowiednia kwasowosc dobrze wplywa na proces fermentacji.
Odpowiedz
#7
... i źle wpływa na rozwoj szkodliwych drobnoustrojow.
Odpowiedz
#8
Jak na mój gust trzeba dodać ze 2 łyżki 18% śmietany i nie zapomnieć zamieszać:jedzenie::jedzenie::co_jest::co_jest:
Odpowiedz
#9
Cytat: Jak na mój gust trzeba dodać ze 2 łyżki 18% śmietany i nie zapomnieć zamieszać:jedzenie::jedzenie::co_jest::co_jest:
och nie zgadzam się - śmietana może się w tym przypadku ściąć :big: polecałbym ..o nie, nie powiem:nie_powiem:
a tak poważnie to uważam, że można jeszcze dosypać kwasku. lepiej jest jednak wcześniej go używać. w razie czego termin zlania do butelek można odwlec:chytry: przecież nie jest to żelazna data, że wtedy, a wtedy trzeba butelkować
Odpowiedz
#10
Witam
My tu [...] staramy się obniżyć zawartość kwasów w winach a ty masz problem wychodzący przed orkiestrę.
Kwasowość w winach obniża się przez dodanie wody lub chemicznie strącając kwasdy.
Wina mało kwaśąne np z gruszek łączymy dodając sok z czerwonych porzeczek lub z pigwowca.
Wacek
Odpowiedz
#11
.... sok .... lub też wino z kwasnych owocow.



Skocz do: