Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie przyprawy do win??
#1
Osobiście zrobiłem juz 2 wina. Pierwsze nie wyszło(było paskudne) a drugie takie słodkie. To tych win dodałem goździków, ibiru miodu i cytryny. 2 wino w smaku jest całkiem całkiem (takie orginalne)
Odpowiedz
#2
0 zadajesz jakies pytanie? :ysz:

1 :rtfm:

2 czytaj forum (zwlaszcza dzial doprawianie)

3 strona główna http://www.old.wino.org.pl/frames/index2.htm (kilka mieszanek ziolowych)
Odpowiedz
#3
Generalnie robi sie sie wina z dodatkiem roznych owocow, ale przyprawy jakie podales tez do niektorych nadaja....
Moim zdaniem najlepszymi dodatkami do win sa miod i debina w postaci chipsow np...
Odpowiedz
#4
ok dzięki
Odpowiedz
#5
a moim zdaniem do winogronowego najlepiej dodać mieszanke kardamonu z pieprzem czarnym, poprostu bomba :] (MOIM ZDANIEM <--- podkreslam)

sprawdzone oczywiscie zostało przezemnie genialnei podostrza smak tak ze fajnie "drapie po gardziołku"
Odpowiedz
#6
Ajantis: a jakie proporcje dales?
Odpowiedz
#7
Ja?? ja dałem 20 goździków 2 cytryny (sok i pokrojoną skure) 2 łyżeczki imbiru, torebkę cukru waniliomwego a miodu ti na oko :)
Odpowiedz
#8
A ja dałem dwa fabryczne opakowania mieszanki wermutowej do 30 litrów kanadyjskiego (z winogron kanadyjskich). I w winie nie czuję nawet najlżejszej nutki zapachu.
Teraz w gąsiorku bulgota mi ryżowe wg. Skrzycha. Na pcozątku czuło się zapach kurkumy i innych specjałów, a teraz nic. Czyżbym dawał za mało albo w złym momencie?



Skocz do: