• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »

Aronia - kto już zrobił? Jakie opinie w temacie Aronii

Strony (2): « Wstecz 1 2
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
end0000 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 133
Liczba wątków: 3
Nastrój: Pilem z niego ...(... ) Bicz splatam ,bicz z promieni slonca"
28-02-2006, 16:47
Wykonalem nastepna degustacje (po okolo dwoch miesiacach),przy kolejnym zlewaniu. Wino nabiera bardzo dobrego smaku ,piekny kolor i bukiet oraz tekst . Postanowilem uzupelnic przestrzen w balonie winem hiszpanskim Las Rocas ,ktore bardzo lubie, szczegolnie 2002 rocznik .Mysle ze to bedzie moje jedno z najlepszych win .
Szukaj
Odpowiedz
wiking Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 30
Liczba wątków: 4
16-03-2006, 15:48
od stycznia spijam moje pierwsze aroniowe.Musze przyznac ,ze jest ok , ale voltarz zbyt maly(10%).Zmobilizowalem sie i zlalem do butelek pare litrow...dla wnukow.Ciekawe czy wytrzyma
Szukaj
Odpowiedz
KiG Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 1
16-03-2006, 19:25
Witam,
zastanawiam się co wyjdzie jeśliby odcisnąć sok z aronii, dosłodzić go i fermantować bez dodatku wody? Ma ktoś wizje?
Szukaj
Odpowiedz
STARY_____ Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 30
Liczba wątków: 5
20-08-2007, 20:41
Aronia super winko z dodatkiem niewielkiej ilości winogron około 10 % aronia zbierana bardzo pózna jeśienią polecam super smak

Pozdrawiam
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Han_ka Offline
orthografos purista
Liczba postów: 750
Liczba wątków: 16
Nastrój: niespokojny, za mało winny
20-08-2007, 21:54
Moje pierwsze aroniowo-winogronowe, pół-słodkie było super - ale to już prehistoria. Ostatnio robiłam wytrawne z aronii z dodatkiem wiśni i porzeczki (ok. 10%) i też wyszło niczego sobie. A na zlocie w Parparach degustowałam aronię z jabłkiem w dwóch wersjach, Boulli'ego i Robcia, i obie były superowe. Ale - jak ktoś mądry powiedział - aronię trzeba lubić.

Pozdrówka dla wszystkich
Szukaj
Odpowiedz
emil Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
04-09-2007, 19:58
Przede wszystkim - jako nowy użytkownik - witam wszystkich na tym niezwykle pożytecznym forum!
A teraz do rzeczy. Dotychczas robiłem czystą aronię. Smak rzeczywiście oryginalny ale większość próbujących wypowiadała się pozytywnie (nie wiem tylko czy szczerze). W tym roku też chcę nieco eksperymentować tzn. użyć aronię jako dodatek do czerwonych winogron (niestety labrusca) a także dodać do tego jeżyny.
O ew. efektach poinformuje w swoim czasie.
Przy okazji prośba o drobną podpowiedź od bardziej wtajemniczonych, czy 3-4 dni w zamrażarce wystarczy by pozbyć się tego "posmaku trawy" w aronii?
W poprzednich latach mroziłem dłużej 1-2 tygodnie ale w tym roku trochę czas nagli.
:polewam:
Szukaj
Odpowiedz
robkiz Offline
Winiarski Mistrz
Liczba postów: 1.132
Liczba wątków: 15
Nastrój: sinusoidalny
04-09-2007, 20:06
Cytat:Wysłane przez emil
()W tym roku też chcę nieco eksperymentować tzn. użyć aronię jako dodatek do czerwonych winogron (...)
O ew. efektach poinformuje w swoim czasie.
Przy okazji prośba o drobną podpowiedź od bardziej wtajemniczonych, czy 3-4 dni w zamrażarce wystarczy by pozbyć się tego "posmaku trawy" w aronii?

Witamy kolege
Mysle ze dobry pomysl aronia do labruski. Ja tez byc moze zrobie tak w tym roku (zalezy jak sie rozwinie nastaw z winogron).
Tak do konca sie tego posmaku nie pozbedziesz. Ja nawet nie potrafie powiedziec czy jest on slabszy czy nie po mrozeniu. Na pewno natomiast pomaga dojrzewanie.
Szukaj
Odpowiedz
emil Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
04-09-2007, 20:19
Tak naprawdę to do końca nie wiem o co chodzi z tzw "posmakiem trawy" ale tyle się o tym naczytałem, że też mrożę aronie. Dotychczas moje wino po przemrożeniu miało po prostu cierpki smak (czy to ta "trawa"?). Tyle tylko, że o ile się orientuję to taki już urok aronii - podobnie smakuje sok i inne przetwory. Mnie to winko smakuje i dlatego jak co roku przefermentuję sobie. Poza mieszańcem, o którym wspomniałem także czystą aronię.
:slinka:
Szukaj
Odpowiedz
donald1209 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 89
Nastrój: Uświadomiłem sobie jak niewiele wiem o winie.
25-06-2008, 10:21
Witajcie. Wyczytałem gdzieś, że jak zebrać aronię po przymrozkach to zniknie cierpkość. nie mam takiej możliwości bo by mi wszystko zjadły ptaki ale mam zamrażarkę 140 l zczasów kiedy się kupowało pół świni i zamrażało( młodzi forumowicze pewnie nie wiedzą o czym mówię). Stosuję zamrażanie aronii po zebraniu na chociaż kilka dni. goryczka bardzo się zmniejsza, a poza tym takie rozmrożone owoce bardzo łatwo zmiażdżyć do fermentatora. Wystarcy zwykły tłuczek do ziemniaków. Fermentuję w miazdze ok. tydzień, odciskam i do gąsiora.

Pozdrowienia

Donald
Szukaj
Odpowiedz
Han_ka Offline
orthografos purista
25-06-2008, 15:54
Cytat:Wysłane przez donald1209
Witajcie. Wyczytałem gdzieś, że jak zebrać aronię po przymrozkach to zniknie cierpkość.

Zniknie albo i nie zniknie. Aronia już tak ma i tyle. I mimo, że cierpkość maskuje słodycz, zazwyczaj zawiera ona bardzo dużo cukru. Co do trawiastości, to tylko kwestia czasu - porządne aroniowe musi poleżeć co najmniej 2 lata.
A najlepsze jakie piłam (a właściwie dwa, w sumie podobne), to były wina z czystej aronii Grega i Wesołego, z minimalnym dodatkiem wody, wytrawne (chociaż niemal słodkie w smaku) , 3 czy 4-letnie. Mogą spokojnie konkurować z gronowym. Po tej degustacji zaczęłam żałować, że do swojej zeszłorocznej aronii dodałam sok jabłkowy..

Pozdrawiam
Hanka
Szukaj
Odpowiedz
psiaku Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 290
Liczba wątków: 20
Nastrój: po urlopowy. :-(
22-08-2008, 18:13
a co powiecie na misz masz z truskawką ? mam zamrożoną truskawkę i możliwośc zebrania aronii. Chciałbym zmniejszyć cierpkośc aronii i moze dobre byłoby dodać truskawkę - czy ktoś próbował?
Z aronią miałem doczynienia przy nalewce i muszę powiedzieć, że zbyt cierpkie wyszło.
Szukaj
Odpowiedz
Frida Offline
Nalewkarski ekspert
Liczba postów: 3.049
Liczba wątków: 56
Nastrój: Czasem warto skorzystać z prawa do milczenia...
22-08-2008, 21:26
Jakoś mi ta mieszanka nie pasuje, to zupełnie inne bajki. Aronia to raczej jabłka, czereśnie, wiśnie, bez czarny. Ja bym nawet zaryzykowała jarzębinę.
Ale rób, połączenie może się okazać strzałem w dziesiątkę.
Szukaj
Odpowiedz
seal69 Offline
Ekspert Miodosytnik
Liczba postów: 1.610
Liczba wątków: 14
Nastrój: Ktoś wie...
22-08-2008, 23:00
Dla mnie aronia to....aronia. Jedynie jabłko jako tako toleruję w komplecie.... Ale ja jestem starej daty ;)
Szukaj
Odpowiedz
alva Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 54
Liczba wątków: 1
Nastrój: Rodzynkowy oraz ryżowy
31-08-2008, 13:33
taa aronia to aronia..
Ja od paru lat robie czysta aronie i maksymalnie mocna. I juz sie nie raz zastanawialam czy te moje krzaki sa jakies nienormalne, czy ki' pieron? Nigdy mi jeszcze nie wyszlo trawiaste, gorzkie czy ..jakie tam ludzie gadaja, ze im wychodzi.. Zawsze elegancko wytrawne albo cos w strone polwytrawnego.
Ani nie bawie sie z mrozeniem, ani nie doprawiam.

Chociaz smaku pierwszej samodzielnej aronii sie balam. Ale jak sie wspollokatorzy przyssali - tak niecaly tydzien i po 10 l pozostalo wspomnienie..

:eyes:
Szukaj
Odpowiedz
Giaur Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 341
Nastrój: zieleniutkooo
31-08-2008, 21:54
Cyt.:"a co powiecie na misz masz z truskawką ? (...) czy ktoś próbował?"

Próbowałem, właściwie to do truskawek dodawalem aronię ok.6 kg na 25 kg truskawek.
Udany experment, młode winko zadziwiało nowym smakiem, coś jakby skórka pomarańczy, ale po roku ułożyło się i teraz troszeczkę przypomina lekkie wiśniowe. Zyskało piękny kolorek, bukiet jak truskawkowe/jagody leśne, a smak (?) cierpkawo-wiśniowy, ja lubię tą aroniową cierpkość więc OK.
Jeżeli truskawki będa mniejszym dodatkiem to wino powinno zyskać rozjaśnienie koloru, złagodzenie nuty cierpkojagodowej. W sumie uważam to za bardzo korzystne połączenie.
Szukaj
Odpowiedz
Tadeusz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 428
Nastrój: znakomity
02-09-2008, 16:27
Uzyskałem moszcz z aronii , po trzy dobowej maceracji w miazdze (z pektopolem) po zmierzeniu wykazał 16-cie Blg . Smak i zapach rewelacyjny, czy jest to możliwe?. Dodam jeszcze że "wydusiłem"do tegoż ok. 15 ml. soku ze świeżej jarzębiny. Calość to ok. 4,3 l moszczu. Pzdr. ..:helo:
Szukaj
Odpowiedz
shrek1818 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 227
Liczba wątków: 8
Nastrój: Marzycielski...
05-09-2008, 09:19
Moja aronia też miała 15 - 16blg
Szukaj
Odpowiedz
Han_ka Offline
orthografos purista
05-09-2008, 12:15
Tylko pamięajcie, że przy aronii należy założyć wyższą poprawkę na niecukry.
Gdzieś było o tym bardziej szczegółowo na forum. Ja przyjmuję minimum 6.

Pozdrawiam
Hanka
Szukaj
Odpowiedz
Kalafior Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 12
Nastrój: niestety ostatnio troszkę mniej winny....:-(
05-09-2008, 12:35
masz rację
TEQUILA gdzieś pisał że nawet 6 do 8.
Szukaj
Odpowiedz
Tadeusz Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 428
Nastrój: znakomity
05-09-2008, 20:54
Od 1-go do dzisiaj w mojej aronii z 20 Blg na początku nastawu, mam już 10 Blg. Nastaw pracuje dość ochoczo ale bez jakiejś " burzliwości".Jak zejdzie do 4-ech to dodam resztę cukru i wody, czy dodać też trochę pożywki? :jupi:
Szukaj
Odpowiedz
riki453 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 31
10-09-2008, 21:56
interesuje się tematem aronii i korzystam z waszego doświadczenia mój pierwszy kontakt z owocami aronii to listopad 2005r Trafiłem na plantacje aronii na krzewach nie było liści tylko same owoce. Rwałem je w deszczu bo się bałem ze opadną .Nalewki były znakomite.Owoce na wino rwałem jeszcze w grudniu.Fermentacje wina zapoczątkowałem w połowie listopada w dużej beczce do połowy grudnia dokładałem owoce /tyle ile urwałem/ i cukier.
Pod koniec grudnia na wyciskarkę i do balonów.Pierwsze degustacje bez zachwytu,po 2 latach już nadawało się do picia w sierpni tego roku na zlocie w Buku wygrało.Do dzisiaj miałem suszone owoce aronii z tego zbioru .robię z nich nalewkę będe do degustacji na następnym zlocie.Teraz z aronii i rwanej w sierpniu robię soki a na wino aronie będe rwał w listopadzie.
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (2): « Wstecz 1 2

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 06-02-2026, 20:22 Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa