Liczba postów: 11
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2004
Lokalizacja: Radom
Zrobiłem winko ryżowe - całość procesu przebiegła ok, wino jest klarowne i smaczne ale ... jak dla mnie za słodkie ... chyba przesadziłem z cukrem.
Chciałbym go trochę doprawić, aby przynajmniej było lekko półwytrawne, ale nie bardzo wiem czy i trochę się boję.
Czy dodanie kwasku cytrynowego poprawi smak ? Jeśli jak to ile (na 20L ) czy też po prostu próbować na smak ?
Liczba postów: 118
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Legnica
Sprobuj z tym kwaskiem, najlepiej na malej ilosci wina, dodawaj po troche az uzyskasz zadowalajacy efekt. Obawiam sie jednak ze to niewiele pomoze. Ewentualnie mozesz skupazowac z innym winkiem. Na przyszlosc cukru do nastawu dawaj tylko na planowany procent alkoholu a dosladzaj po obciagach.
Pozdrawiam.
Liczba postów: 112
Liczba wątków: 10
Dołączył: 07 2004
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
Nastrój: Nieznośna lekkość bytu
Można też (w ostateczności) rozcieńczyć wodą. Będzie słabsze i mniej słodkie (teraz czekam na razy od kolegów winiarzy).
Liczba postów: 327
Liczba wątków: 17
Dołączył: 02 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: wytrawny
proponuję zrobić drugie ryżowe, wytrawne i połączyć.
Ja dodaję sok z cytryn zamiast kwasku.
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
zwiekszając kwasowosc wina nie zmniejszysz jego słodkości
czyli mozesz dodać jakiegos wytrawnego wina, samej wody (zmniejszy sie moc) lub wody ze spirytusem (moc sie bardzo nie zmieni).