Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doprawić .. ale jak ?
#1
Zrobiłem winko ryżowe - całość procesu przebiegła ok, wino jest klarowne i smaczne ale ... jak dla mnie za słodkie ... chyba przesadziłem z cukrem.
Chciałbym go trochę doprawić, aby przynajmniej było lekko półwytrawne, ale nie bardzo wiem czy i trochę się boję.
Czy dodanie kwasku cytrynowego poprawi smak ? Jeśli jak to ile (na 20L ) czy też po prostu próbować na smak ?
Odpowiedz
#2
Sprobuj z tym kwaskiem, najlepiej na malej ilosci wina, dodawaj po troche az uzyskasz zadowalajacy efekt. Obawiam sie jednak ze to niewiele pomoze. Ewentualnie mozesz skupazowac z innym winkiem. Na przyszlosc cukru do nastawu dawaj tylko na planowany procent alkoholu a dosladzaj po obciagach.
Pozdrawiam.
Odpowiedz
#3
Można też (w ostateczności) rozcieńczyć wodą. Będzie słabsze i mniej słodkie (teraz czekam na razy od kolegów winiarzy).
Odpowiedz
#4
proponuję zrobić drugie ryżowe, wytrawne i połączyć.

Ja dodaję sok z cytryn zamiast kwasku.
Odpowiedz
#5
zwiekszając kwasowosc wina nie zmniejszysz jego słodkości

czyli mozesz dodać jakiegos wytrawnego wina, samej wody (zmniejszy sie moc) lub wody ze spirytusem (moc sie bardzo nie zmieni).



Skocz do: