Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czeresniowe nastawione
#1
Wczoraj tego dokonalem - sklad wg przepisu ze strony (8kg czeresni, 3 litry wody, 2,5kg cukru itp), technologia tzw "wolna amerykanka" :big:

Czeresnie zmiksowalem w malakserze - tylko zamiast stalowego noza dalem taki plastikowy. W efekcie zmiksowalo owoce nie rozwalajac rownoczesnie pestek.

Powstaly mus wlalem (razem z pestkami) do balona, zalalem goraca woda z rozpuszczonym 2kg cukru i kwaskiem. Jak wystyglo, dodalem pozywke i drozdze. Nie siarkowalem - i caly czas sie zastanawiam czy dobrze zrobilem, czeresnie nie byly pierwszej jakosci.

Jak na razie widze ze zafermentowalo (zrobila sie juz czapa z owocow na gorze, a sok zebral sie na dole nastawu - co pare godzin mieszam), jak zobacze niepokojace objawy typu plesn to zasiarkuje i znowu dodam pozniej drozdzy.

Zamierzam przefermentowac w miazdze z pestkami przez pare dni (wlasnie - ile sugerujecie?), potem sciagnac sok, dodac reszte cukru i wlac do balona zeby dalej bulkalo.

Bede sie dzielil spostrzezeniami co do przebiegu fermentacji - robie w ten sposob pierwszy raz, tak wiec nie wiem co z tego wyjdzie.
Odpowiedz
#2
Nigdy nie robiłem czereśniowego w ten sposób więc nie odpowiem. Powiem tylko że dokonałeś słusznego wyboru - już za dwa lata będą Cię ludzie wysławiać za najlepsze winko jakie w życiu pili. Serio, Serio...
Odpowiedz
#3
Noooo, skoro dałeś cukier, to wydaje mi się, że spokojnie dwa tygodnie. Kwasem pruskim bym sie nie przejmował.
Jeżeli się przejmujesz, to tydzień. Tylko przydałaby się prasa, bo część nieprzefermetowanego cukru zostanie w wytłokach.

Krzysztof
Odpowiedz
#4
lecz jeśli poczeka aż blg nastawu dojdzie do zera to i cukier w wytłoczynach będzie wtedy bliski zeru (zakładając ze nadal co jakis czas bedzie mieszał wszystko)..
..zastanawia mnie czasem skąd tyle Szkotów w mojej krwi? :big:

chyba ze kolega sie przejmuje kwasem, to nie doczeka do tego zera blg. :D
Odpowiedz
#5
...bo troche mi malo wizualnie nastawu wyszlo, a chcialbym zeby samego soku bylo na pelny balonik 15-litrowy.

Zrobilem 5 dni temu nastaw z 10kg czeresni - chcialbym zrobic jeszcze "dolewkowy" nastaw z 5kg czeresni - czy mozna go wlac do juz bulkajacej miazgi?

Czy lepiej zrobic w oddzielnym naczyniu i dopiero pozniej polaczyc sam odcisniety sok?
Odpowiedz
#6
Można

Krzysztof
Odpowiedz
#7
A ja dzisiaj wstawiłem czereśnie na biowinowskim portweinie (swoją drogą niech ich szlag trafi - otieram paczuszkę, wyciskam a tu - pfflllt!!! wypadają dwa gluty! Myślałem, że mnie poniesie. Opanowałem emocje i otworzyłem drugie - były OK). 7kg owoców, 3 kg cukru, 6g pożywki i wspomnianie drożdże. Na razie zero wody. Zagniatałem jak mielone na kotlety. Zamierzam wyłowić pestki po 3-5 dniach. Chyba prusaków sie nie uwolni w tym czasie, co? Aaaa... dolałem jeszcze literek napoju cytrynowego horteksu celem zakwaszenia. Same czereśnie były w miarę kwaskowe, bo lekkie psiówy po 3 zet w przeciwieństwie do deserowych po 5 i 6 zet/kilo.:sloik:
Odpowiedz
#8
Czy zamiast kwasku można dodac sok z cytryny?
Odpowiedz
#9
Oczywiście, że można.
Na forum znajdziesz przelicznik cytryn do kwasku cytrynowego.
I usuń dwa powyższe posty
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez GENERAL AIDID
A ja dzisiaj wstawiłem czereśnie na biowinowskim portweinie (swoją drogą niech ich szlag trafi - otieram paczuszkę, wyciskam a tu - pfflllt!!! wypadają dwa gluty! Myślałem, że mnie poniesie.
Jatez mialem problemy z biwinowskimi drozdżami.Chciałem nastawić czereśniowe a tu żadna matka drożdżowa nie ruszyła.
Najpierw zrobiłem dwie z tokaya i nic.Puźniej z uniwersalnych-też nic.W efekcie końcowym miałem 3l niepracującej md.
Wszystkie md były robine na przegotowanej,ostudzonej wodzie z dodatkiem 10 dkg cukru(temp 26 stopni).
Wkońcu się zdenerwowałem:wsciekly:i dolałem do każdej md 0,25l winka które niedawno ruszyło mi w butelkach .Na drugi dzień wszystko ładnie pracowało:lol:
Chyba sie przeżuce na suszone


Ps.każde drożdze kupowałem w różnych sklepach
Odpowiedz
#11
Witam... a robił ktoś może czereśniowe z agrestem ze stronki głównej czyli:

5,5kg czereśni
1,5 kg agrestu
3l wody
2,8kg cukru
4g pożywki



Skocz do: