13-07-2005, 22:19
Mam problem z winkiem z winogron.
Przytoczę więc na początek historyjke wina
Nastawiłem winko z czerwonych winogron zeszłej jesieni.
Nie chciałem zbyt wiele procentów, więc obliczyłem ilośc cukru na 12%. Ładnie przefermentowało. Stało się wytrawne - według moich zamiarów.
Zlałem parę razy, itd.
Okazało się klarowne, ale już od początku wydawało mi się, że jest trochę rozwodnione (Nie pamiętam ile dodałem wodny na początku).
Ale nie wiedziem czemu popełniłem kolejny, wielki błąd, bowiem zachciało mi się wina słodszego i...
...zacząłem dosładzać syropem (woda+cukier).
A teraz po 1,5 miesiąca wino okazało się bardzo rozwodnione.
Nie wiem co mam teraz zrobić?
Mam zeszłoroczne wino z czarnej porzeczki (mocne, słodkie) oraz z czerwonej porzeczki (też mocne i słodkie).
Wymieszac może jakoś?
A co myślicie o tym, by w tym roku zrobic gronowe i z nim wymieszać??
Szkoda mi wyrzucac tego wina. Mam go ponad 40l. A jedynie 5l zostało tego początkowego wytrawnego o nie najgorszym smaku. A co z resztą... ?
Poradźcie
Przytoczę więc na początek historyjke wina

Nastawiłem winko z czerwonych winogron zeszłej jesieni.
Nie chciałem zbyt wiele procentów, więc obliczyłem ilośc cukru na 12%. Ładnie przefermentowało. Stało się wytrawne - według moich zamiarów.
Zlałem parę razy, itd.
Okazało się klarowne, ale już od początku wydawało mi się, że jest trochę rozwodnione (Nie pamiętam ile dodałem wodny na początku).
Ale nie wiedziem czemu popełniłem kolejny, wielki błąd, bowiem zachciało mi się wina słodszego i...
...zacząłem dosładzać syropem (woda+cukier).
A teraz po 1,5 miesiąca wino okazało się bardzo rozwodnione.

Nie wiem co mam teraz zrobić?
Mam zeszłoroczne wino z czarnej porzeczki (mocne, słodkie) oraz z czerwonej porzeczki (też mocne i słodkie).
Wymieszac może jakoś?
A co myślicie o tym, by w tym roku zrobic gronowe i z nim wymieszać??
Szkoda mi wyrzucac tego wina. Mam go ponad 40l. A jedynie 5l zostało tego początkowego wytrawnego o nie najgorszym smaku. A co z resztą... ?
Poradźcie