Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winko FRUGO
#1
Witam. Dowiedzialem sie ze znajomy robil winko z frugo a dokladnie "black rummm" bede mial dzis przyjemność spróbować tego wynalazku i przy okazji wyciągnąć od niego recepturę:)
Opowiem o wszystkim jak wrócę:pijemy:
Odpowiedz
#2
Jeśli będziesz w stanie zlokalizować miejsce pobytu kompa... albo swego zamieszkania :big::big::big::big::big:
Odpowiedz
#3
Witam ponownie. Jeśli bym powiedział wam ze wino "frugo" bylo dobre to bym skłamał, ono było wprost rewelacyjne:).
W pierwszej fazie wino było dosyć słabe, ale wzmocnił je rumem 80% i to podkreśliło barwe smaku a teraz recepturka(dziwie się ze wogóle wyszło to winko:))
Porcje na 25litrowy baniak(ok 20 litrów wina):
5l wody
7lfrugo "black rumm"(ok 10 butelek 0,75l)
2l soku z bananów
4,5kg cukru
0,5kg rodzynek
przyprawy do smaku
Całość zmieszał ze sobą,lekko zagotował ostudził przelał do baniak wraz z MD na drożdżach Malaga
Po tygodniu dodał jeszcze 4kg cukru z 4 litrami wody
po 2miesiacach zlał z nad osadu do baniak 20litrowego i dopełnił po samą szyjkę do pełna dosładzając wedle własnej potrzeby. Potem winko stało 6 miesięcy ciągle przelewnane do uzyskania zadowalającej klarowności i wkońcu przelane do butelek.
Polecam to winko jest naprawde wspaniałe
:slinka:
W sierpniu sobie takie nastawie jak juz przeleje ryżowe do butelek:)
Odpowiedz
#4
a może do frugo dolać poprostu czegoś mocniejszego i będzie po sprawie, a nie fermentować tego????
Odpowiedz
#5
Bardzo ciekawy przepis, zaraz sobie zanotuję i w chwili słabości popełnię to winko :)
Odpowiedz
#6
qbakas - a koszty tego winka? ile kosztuje 10 butelek frugo black rum + ten rum do wzmocnienia + 2 l soku z bananow + 4,5 kg cukru + 0,5 kg rodzynek??? I czy jestes pewien, że trzeba to było fermentowac?- może samo frugo z rumem byłoby jeszcze lepsze?
Odpowiedz
#7
Koszty "ogromne" za same 10 butelek black rum trzeba zapłacić 25 zł, ale patrząc z drugiej strony to sama satysfakcja takie coś zrobić a po drugie to jednak 20 litrów. Jak by trzeba bylo mieszac frugo z alkoholem w takich ilosciach to zpewnoscią wyjdzie drożej:) a smak niewiem czy był by taki oszałamiający, ja napewno zaryzykuje i nastawie black ruma:)
Pozdrawiam.:polewam:
Odpowiedz
#8
Zawsze mozna zrobic mniejszą ilość na próbe np. w 5L balonie wieć koszty nie byłyby tragicznie duże.
Jednak wolałbym sprobować najpierw takiego winka, zanim je zrobie. To może qbakas podeślij butelke jak zrobisz już swoje ;) :diabelek:

:helo:
Odpowiedz
#9
Cytat: To może qbakas podeślij butelke jak zrobisz już swoje ;) :diabelek:

:helo:
Haha kubej to jest kwestia dogadania :D a co do ilości winka tez bedę robił w 10litrowym baniaczku na wszelki wypadek:chytry:
Odpowiedz
#10
qbakas to jak bedziesz po drugim zlewaniu to wtedy sie dogadamy :D

:helo:
Odpowiedz
#11
osobiście wynalazki wynalazkami a winko z rumem swoją drogą
PS po co te banany?



Skocz do: