• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Przetwory v
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Mozgojeb totalny z kompotow

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
marcinp Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 96
Nastrój: :)
10-08-2005, 08:25
Znalazlem wczoraj w piwnicy 25 litrowych kompotow jablkowych - tak na oko pochodza z polowy lat 90-tych :big:

W wiekszosci z nich kompot zamienil sie juz w galaretke :o

Jako typowy Krakus ne moglem przeciez pozwolic zeby sie zmarnowalo :big:

Wlalem wiec te galaretke do balonika (wyszlo jakies 12 litrow), dodalem 2,5 litra wody (zeby wyplukac ladnie owoce bo byly pokryte galaretka), MD tokaj, pozywke. Z uwagi na galaretowata konsystencje nastawu nie bawilem sie w mierzenie blg, wyjdzie w praniu :big:

Dzisiaj rano zaobserwowano pierwsze bulkniecia.

Powiem tak: rewelacji to sie nie spodziewam, ale na jakiegos grilla lub inne ognisko dla mniej wymagajacych gosci bedzie jak znalazl :big:
Szukaj
Odpowiedz
DarekRz Offline
Zasłużony dla forum
Liczba postów: 3.654
Liczba wątków: 52
10-08-2005, 08:36
No to mam dla ciebie taką propozycje - po sklarowaniu tego winka dosłódź je na półwytrawne - bliższe połsłodkiemu za pomoca syconej brzeczki z miodu lipowego (2 cz. miodu + 1 cz. wody - sycic do zupelnego odszumowania). Powinno to wzbogacic smak i aromat tego wina.
Szukaj
Odpowiedz
marcinp Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 96
Nastrój: :)
10-08-2005, 08:39
Cytat:Wysłane przez DarekRz
No to mam dla ciebie taką propozycje - po sklarowaniu tego winka dosłódź je na półwytrawne - bliższe połsłodkiemu za pomoca syconej brzeczki z miodu lipowego (2 cz. miodu + 1 cz. wody - sycic do zupelnego odszumowania). Powinno to wzbogacic smak i aromat tego wina.

W sumie czemu nie :cool: Poczytam troche jak sie robi brzeczke i zobaczymy co wyjdzie.
Szukaj
Odpowiedz
FoxDar
Unregistered

10-08-2005, 11:35
Trzy lata temu zrobiłem coś podobnego, ale doprawiłem częsciowo nowym wsadem owoxcowym, i wyszło calkiem dobre nie tylko na przysłowowego "grilla'.

Polecam
Dariusz.
Odpowiedz
gobo007 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 8
26-02-2006, 17:27
Hej
Ja odziedziczylem cala piwnice dziwnych przetworow...Czesc poszla w kanal, bo zapach mi niezbyt pasowal, ale spora czesc poszla na winka.. Pierwszy baniaczek juz zostal zlany i zostalo moze z niego 2-3 butelki. W smaku wyszlo ciekawe, a byly tam kompoty z: porzeczek, wisni, gruszek, jablek, agrestu i czeresni. Mialo okolo 10%alku, bo robilem je na dzikich drozdzach, taki debiucik winiarski:)
Bardzo ladnie sie wyklarowalo, mialo rozowy kolor. Dodam,ze teraz robi sie kolejne kompotowe, ale z owocow juz jest w nim tylko jablko i gruszka, no i drozdze nie sa dzikie.
Ogolnie nie sa moze to najlepsze winka pod sloncem, ale da sie spokojnie wypic, a w moim przypadku po polaczeniu z przeslodzonym gronowym wyszedl super trunek.
Szukaj
Odpowiedz
gobo007 Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 28
Liczba wątków: 8
28-05-2006, 23:18
Okolo miesiaca temu zlalem kolejne winko z kompotow jablkowo-gruszkowych. Kolor zolty, baaardzo klarowne i polwytrawne. W smkau ciekawe, delikatnie intrygujace. Bardzo posmakowalo mojej siostrzyczce:) Nie wiem ,czy ktos jest w stanie stwierdzic,ze powstalo one z kompotow, a nie ze swiezych owocow. Zostalo mi jeszcze kilkadziesiac sloikow, mysle,ze na jesien albo zime powroce do pomyslu wina z przetworow.
Pozdrawiam
Piotr
Szukaj
Odpowiedz
sikorek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 193
Liczba wątków: 2
Nastrój: nastrojony jestem!
29-05-2006, 02:12
no a ja jestem po generalnym czyszczeniu komórki teściów, a efekty !!
w nastawieniujest 50 litrów z soku z porzeczek , sam sok!!! BLG powyżej 25 , więc zrobłem silna matke , juz w butli wszystko pięknie harcuje, + 40 l z soku wiśniowego, tez sam sok i podonbnie jak w porzeczkowym kuz pracuje, dodam , że do każdego nastawu dodałem troche soku z malin, żlicze że to poprawi i samk i aromat ;-).
Chyba z robię (wyjątkowo) mocne wina i chyba półsłodkie , mam jeszcze troszkę soku (zostawiłem do bo już się w butli nie mieściły ;-), no i bewdę dodawał po obciągu zamiast cukru )
no i prezent mi doszedł w postaci miodu, więc nastawiłem 10 litrów trójniak malinowego, też juz pracuje aż miło ;-)
Więc niespodziewanie w połowie roku mam muzyke w kuchni, bulgocze aż miło ;-)) , ale za to nie mam ani mililitra wolnego baniaka !!!!!!!!! co ja poczne jak gronowe trzeba będzie robić???:(((

ech
pozdrawiam
Darek
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
iwan00 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 274
Liczba wątków: 7
Nastrój: natchniony %)
29-05-2006, 09:17
Ja na wiosne "pomogłem" babci pozbyć się z piwniczki starych przetworów. Nie wiem co z tego powstanie ale po pierwszym zlaniu jestem dobrej myśli w skład której wchodzą:
- cz. pożeczka;
- agrest;
- śliwki;
- jabłka:
Szukaj
Odpowiedz
Mortern Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 112
Liczba wątków: 4
26-05-2007, 18:02
Chciałbym zapytać osoby,które zrobiły takie nastawy z przetworów, o walory smakowe win z przetworów z czarnej porzeczki, tzn jak się mają do win otrzymanych tradycyjną metodą.
Najbardziej interesują mnie nastawy z przetworów porzeczkowych.
Szukaj
Odpowiedz
winopijca Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 274
Liczba wątków: 10
Nastrój: ..a powinienem? tak publicznie? tutaj zawsze świeci słońce
26-05-2007, 19:25
tak siedzę i czytam.................
i jako facet z jajami i wąlacy prosto w (piiiiiiiiiii) -skomentuję...

zostawmy na boku wszelkie konwenanse,,, przeciez winko z kompotów może byc idealnym zajęciem dla nawet najwiekszego laika w sprawie winotwórstwa. Idealny materiał na zimowe sam - na sam z balonem...
pomijając kwestię wszelkich Honorów winiarza okazuje śie że to bardzo popularny materiał czesto za zupełną DARMOCHĘ i nawet jak nam niewyjdzie mam satysfakcję że próbowaliśmy i nic poza praca nas to nie kosztowało . A kazde doświadczenie daje nam jakiś punkt zaczepienia przy kolejnych powazniejszych nastawach..
moze sie paru osobom narażę ale nie lubię mocherów i krytykanctwa innych - wielu nastawiało takie winka i nigdy sie nieprzyznaja że robili je z soków czy innych przetworów za to bedą wypowiadać swoje opinie nt.innych tak postepujacych

w końcu a co jest demokrcja i mi k(piiiiiiiiiii)wolno ...czerpmy z doświadczeń inych !
Szukaj
Odpowiedz
Mortern Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 112
Liczba wątków: 4
14-07-2007, 00:56
No i stało się, 4 lipca dostałem informację, że są stare kompociki do przerobienia(minimum 10-cio letnie, przeróżne: truskawka+agrest+porzeczka, czarny bez, śliwki...). Było tego około 15 l, powędrowało wszystko grzecznie do beczki,
kupiłem suche drożdże zamojskich, malaga, przygotowałem MD
BLG początkowe ~30 trudno było zmierzyć...
5-lipca wieczorem wlałem MD.
9-tego lipca piana wychodziła z beczki 20 l, powędrował więc nastaw do słoja 40l.
coś mnie wtedy podkusiło, żeby dolać wody :glowa_w_mur: i dolałem około 3 l, co obniżyło stężenie cukru.
dziś bailing pozorny 2, nie powiem, zdziwiło mnie tempo fermentacji... zwłaszcza, ze temperatura w pomieszczeniu w którym stoi gąsiorek nie przekracza obecnie 16 st.
Co będzie dalej z winkiem? Postaram się zrelacjonować.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina zimowe › Przetwory v
« Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-06-2025, 17:27 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa