• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7

Aronia - czemu tylko 2 dni w miazdze?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Aronia - czemu tylko 2 dni w miazdze?
marcinp Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 279
Liczba wątków: 96
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: Krakow, GG: 3754623
Nastrój: :)
#1
28-08-2005, 08:23
No wlasnie - czemu?

Nastawilem 20 kg aronii do fermentacji w miazdze wg przepisu ze strony w dwoch pojemnikach fermentacyjnych. Chcialbym potrzymac ją tydzien, do soboty (z przyczyn braku czasu w ciagu tygodnia roboczego), ale wszedzie znajduje info zeby fermentowac w miazdze tylko dwa dni.

Czym grozi dluzsza fermentacja?

Nastaw zrobiony na drozdzach burgund Zamojskich (o ile to w tym przypadku ma jakies znaczenie), bulka juz konkretnie.
Szukaj
Odpowiedz
wojach Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 267
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2004
Lokalizacja: Łomianki/Warszawa
Nastrój: nieprzysiadywalny
#2
28-08-2005, 10:59
Nie robiłem z aronii, ale się przymierzam (mam już cały słoik;-)). Ja znalazłem informacje, żeby aronię fermentować w balonie do I obciągu ("nalewki, likiery i wina domowe" - Małgorzata Caprari, "wyrób wina..." - Ewa Kwapisz).
PS. W jakim celu niektórzy zamrażają owoce?
PZDR
Szukaj
Odpowiedz
greg_x Offline
Admin
****
Liczba postów: 1.786
Liczba wątków: 79
Dołączył: 02 2005
Lokalizacja: Wrocław
#3
28-08-2005, 11:15
Aronię zdecydowanie należy przemrozić, usuwa to, w znacznym stopniu, jej specyficzny, trawiasty posmak. Fermentacja w miazdze przez 2 dni, moim zdaniem, jest kompletnie bez sensu, polacam raczej 7-14 dni.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
sikor Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 68
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Iłża
Nastrój: owocowy :)
#4
31-08-2005, 18:12
mam pytanie. Mianowicie c chce zrobic wino z aronii, mam 2 baniaki 15l i 34l, moglby mi ktos podac ilosci skladnikow? Dodam, ze chce robic wino z samego soku bez miazgi, tylko ze nie mam za bardzo warunkow zeby zamrozic aronie ;/ drozdze juz "nasation". pomoze ktos?
Szukaj
Odpowiedz
greg_x Offline
Admin
****
Liczba postów: 1.786
Liczba wątków: 79
Dołączył: 02 2005
Lokalizacja: Wrocław
#5
31-08-2005, 19:33
Sprawdzony sposób, 54kg aronii na butlę 54l, po fermentacji w miazdze i odciśnięciu moszczu dolewasz wody do 54l. Czyli, kilogram aronii na litr wina, oczywiście, jeżeli lubisz wina ekstraktywne i ściągające (garbniki).
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Sly Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 522
Liczba wątków: 35
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Kołobrzeg
Nastrój: :)
#6
31-08-2005, 19:39
Czy jeśli nie zamroziłem wcześniej aronii, to winko będzie miało cierpki posmak?
Jeśli tak to czy da się pić takie wino|?
A na przyszłość ile czasu powinna być zamrożona?

Pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
sikor Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 68
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Iłża
Nastrój: owocowy :)
#7
31-08-2005, 21:24
no a jesli chce uzyc czytsego soku? to chyba bedzie bardziej wydajne, a ja mam mozliwosc taka gdyz owoce mam za free no i moge w sokowniku odsaczyc czysty sok. wiec jakie rady? i co w ogole dodac mozna dla lepszego smaku?? moze troszke miodu?? :>
Szukaj
Odpowiedz
ice77 Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 374
Liczba wątków: 12
Dołączył: 06 2005
Lokalizacja: Krakow
Nastrój: Szampanski
#8
01-09-2005, 00:57
Cytat:Wysłane przez sikor
no i moge w sokowniku odsaczyc czysty sok.

Błąd z sokownika sok jest rozcieńczony o jakieś 15-20% więc czystym sokiem nie jest i należy uwzględniać to w obliczeniach.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
greg_x Offline
Admin
****
Liczba postów: 1.786
Liczba wątków: 79
Dołączył: 02 2005
Lokalizacja: Wrocław
#9
01-09-2005, 09:55
Stanowczo nie polecam używania sokownika, no, chyba, że planujesz kompo(s)t...
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Martii Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 81
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Kobyłka
Nastrój: OK
#10
01-09-2005, 14:30
Czy ktoś robił wino z winogron i aroni ?
Szukaj
Odpowiedz
Martii Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 81
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Kobyłka
Nastrój: OK
#11
01-09-2005, 14:32
czy nie będze ono za cierpkie i czy można coś z tym potem zrobić aby takie nie było?
Szukaj
Odpowiedz
jako Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Wrocław
Nastrój: No Mood.
#12
02-09-2005, 15:57
Aroniowe zawsze będzie cierpkie, chyba że skupażujesz, albo tak rozcieńczysz nastaw wodą, że... już nie będzie aroniowym.
Szukaj
Odpowiedz
Martii Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 81
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Kobyłka
Nastrój: OK
#13
08-09-2005, 19:04
W tym roku mam zamiar zrobić wino z aronii ,winogron ,jabłek całość około 54l co wyjdzie zobaczę, ale mam nadzieję że będzie dobre
Szukaj
Odpowiedz
terago Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 121
Liczba wątków: 15
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Pruszków
Nastrój: Pozytywny
#14
21-09-2005, 10:49
odnośnie całego tematu to
po pierwszę - zawszę winko mi fermentuje z owocami do pierwszego zlewania (około 2-3 tygodni) i jeszcze nigdy mi sie nic z nim nie stało.
po drugie - polecam mrożenie aroni lub zbieranie jej dopiero pod koniec września lub na początku października.
po trzecie - mieszanie owoców aroni i winogrona czarnego - hmm nastawiłem takie experymentalne winko w ilości 30 literków ale o efektach pogadamy za parę miesięcy. Piłem kiedyś takie roczne od sąsiada i muszę przyznać że było wyjątkowo smakowite - ale niestety moj szanowny sąsiad nie pamięta proporcji.
po czwarte - nie polecam zbytniego rozdrabniania aroni bo strasznie ciężko się klaruje taka bardzo rozdrobniona - lepiej dobrze wygnieść albo uzyć do rozdrobnienia takiego mieszadła do farby lub do klejów do glazury (oczywiście mówimy o takim do wiertarki ja kupiłem takie ze stali nierdzewnej) i do tak rozdrobnionych aroni trzeba dodać pektopolu w ilości podanej przez producenta
Szukaj
Odpowiedz
Martii Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 81
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Kobyłka
Nastrój: OK
#15
26-01-2006, 18:07
no właśnie ja chyba za bardzo rozdrobniłam tą aronię i mam problemy z klarowaniem, choć wino jest w smaku bardzo dobre-dla mnie troszkę za słodkie ale dla mamy ok
Szukaj
Odpowiedz
sawer Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: okolice Sieradza
Nastrój: ciepło-dereniowy
#16
26-01-2006, 19:00
Wino aroniowe fermentowałem w miazdze przez 2 tygodnie, następnie po odcedzeniu owoców i dodaniu drugiej porcji cukru, 6 tygodni fermentacji cichej.
Owoców nie rozdrabniałem, jedynie zmiażdżyłem w wiadrze tłuczkiem. Po drugim zlaniu było już ładnie sklarowane.
Na 4 kg aronii dałem 1 kg czerwonych porzeczek i 1 kg śliwek (bez pestek). Taka mieszanka pozwoliła zmniejszyc cierpkośc wina.
Szukaj
Odpowiedz
lemon Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 38
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2005
#17
10-02-2006, 14:18
robiłem aronię z przepisu z forum
druga połowa września, owoce nawet lekko przysuszone
płókanie w wodzie + tłuczek do ziemniaków, i 3 dni fermnetacji w miazdze. bez mrożenia

aktualnie wino bardzo dobre - nie ma praktycznie żadnej cierpkości - może to właśnie efekt późnego zbierania owoców
jest po 3 obciągach, bardzo ładnie sklarowane

jak dla mnie troszeczkę za słodkie ale zmieszam z wisienką i będzie ok
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
cilantro Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 166
Liczba wątków: 9
Dołączył: 11 2005
Lokalizacja: Kraków
#18
17-02-2006, 17:52
A ja aronię zmieszalam z jezyną, borówką i truskawkami (rozmrożonymi na tę okoliczność) smak jest na razie wciąż zbyt oryginalny jak na mój gust ale zobaczymy za dwa lata...
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 … 3 4 5 6 7

Aronia - czemu tylko 2 dni w miazdze?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 08:10 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa