• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 65 66 67 68 69 … 71 Dalej »

Akacjowy czy lipowy?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Akacjowy czy lipowy?
Zielec Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 29
Liczba wątków: 5
Nastrój: "Dobre wino nie potrzebuje etykiety"
01-10-2004, 21:46
Probowałem znaleść na forum porównania, który lepszy.
Będzie to mój pierwszy miodzik, z jakimi dodatkami to się okaże.
Może ktoś mi powie, czy lepiej zakupić miód akacjowy, lipowy, a może inny?
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Nastrój: ???
01-10-2004, 21:59
Jeżeli ma to być miód czysty bez przypraw, to lipowy jest bardzo dobry.
Do miodów z przyprawami ziołowo korzennymi wystarczy o wiele tańszy miód wielokwiatowy.
Akacjowy stosunkowo drogi i raczej mało aromatyczny.
Szukaj
Odpowiedz
Zielec Offline
Młodszy winiarczyk

02-10-2004, 21:46
Sęk w tym, że u mnie ceny wielokwiatowego, akacjowego, lipowego, gryczanego są takie same, tzn 25,- za 1.25kg.
Dużo / mało ?
Szukać taniej?
Szukaj
Odpowiedz
patricus Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 394
Liczba wątków: 20
Nastrój: No Mood.
02-10-2004, 22:15
Dużo i to bardzo dużo. Wielokwiatowy powinien być około 20% tańszy.
A co do rodzaju miodu (lipa czy akacja), to spotkałem się z literaturą (francuską zresztą), która na pierwszym miejscu wymienia jednak akację. Trzeba eksperymentować!
Szukaj
Odpowiedz
WojtekP13 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 11
Liczba wątków: 1
06-10-2004, 13:45
U mnie w okolicy (Rzeszów i oklice) można kupić za 20zł/1l. Z tym, że pszczelarz u którego ostatnio kupowałem miód mówił, że miodu lipowego (czystego) w tym roku nie było - pogoda, czy cuś?.
Szukaj
Odpowiedz
Zielec Offline
Młodszy winiarczyk

06-10-2004, 17:10
a właśnie chciałem zrobić z miodu lipowego...
no nic, najwyżej nie będzie czysty tak jak napisałeś
Szukaj
Odpowiedz
Mach Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 50
Liczba wątków: 0
Nastrój: OK
06-10-2004, 20:09
Czysty miód lipowy to nawet w bardzo sprzyjających latach jest prawie nie do zdobycia. No bo żeby taki był to pszczoły musiały by mieć parę hektarów samych drzew lipowych, a w naszym kraju lipa została dość skutecznie przetrzebiona. Nie pamiętam dokładnie, ale jakieś 30 - 40% ilości pyłków lipy w miodzie już pozwala na zakwalifikowanie go jako lipowego. Ale jest to na tyle dużo, że aromat i smak nie pozostawia żadnych wątpliwości, że jest to właśnie to.
A pszczelarz z okolic Rzeszowa może mieć rację jeśli chodzi o jego okolice. Tam w tym roku w niektórych miejscach wystąpił miód spadziowy (w przeciwieństwie do innych tradycyjnie "spadziowych" terenów). Natomiast miód lipowy w kraju jest (nie tyle ile np. w zeszłym roku, ale jest).
Jeśli jesteś zainteresowany to chętnie sprzedam. Do Warszawy, a właściwie w pobliże jeżdżę więc z podrzuceniem nie powinno być problemów.
Szukaj
Odpowiedz
Zielec Offline
Młodszy winiarczyk

07-10-2004, 13:55
Byłbym bardzo chętny na taki miodzik, szczególne że już wypróbowany, jak rozumiem.
Powiedz tylko w jakiej cenie za ile byś miał.
Szukaj
Odpowiedz
piper Offline
Winiarz
Liczba postów: 625
Liczba wątków: 18
Nastrój: __winny__
08-10-2004, 21:16
No właśnie- daj znać po ile ten miód- może będziesz konkurencyjny, to też wejdę w temat
Szukaj
Odpowiedz
Mach Offline
Młodszy winiarczyk

09-10-2004, 08:26
Ceny netto miodu w opakowaniach plastikowych ok. 7 kg.
wielokwiatowy 11,20 zł/kg
spadziowy 22,40 zł/kg
lipowy 12,60 zł/kg
akacjowy 12,60 zł/kg
gryczany 12,60 zł/kg

Przykro mi, ale w od 1 października nastąpiła podwyżka, spowodowana wzrostem cen u pszczelarzy, a to skolei tym, że tan rok jest rzeczywiście dość kiepski jeśli chodzi o zbiory miodu. Np. miód spadziowy wystąpił jedynie w jednym rejonie kraju, no i pszczelarze to wykorzystują żeby trochę lepiej zarobić chociaż w tym roku. Podobnie jest też z innymi gatunkami. A wszystko to przez chłodne i deszczowe lato.

A ha. VAT na miód to 3%. Ale jedynie wówczas gdy ktoś potrzebuje fakturę. Jeśli nie są to ceny ostateczne.
Szukaj
Odpowiedz
Zielec Offline
Młodszy winiarczyk

09-10-2004, 10:20
Czy dobrze rozumiem ze muszę kupić sobie na raz ok 7kg miodku? no cóż, w planach miałem zrobić jeden, no może dwa balony po 5 litrów, czyli potrzebowł bym tylko ok 3kg, max 5kg, bo miały być trójniaczki, aby zbyt długo nie czekać...
Choć początkowo miało być tylko 1litr miodu wykorzystany, jak nie miałem nowych balonów.

Jeśli trzeba kupować po całym opakowaniu, to może któs z Warszawy też by chciał załapać się na miodzik?
Szukaj
Odpowiedz
Mach Offline
Młodszy winiarczyk

09-10-2004, 12:58
Nie koniecznie w tak dużych opakowaniach musi być. W takich zamawiał Dzidek i dlatego takie podałem. Może być także w słoikach o pojemności 0,9l czyli 1,25 kg. Ale wówczas ceny są zupełnie inne:
wielokwiatowy 18 zł/szt
lipowy 23 zł/szt
akacjowy 23 zł/szt
gryczany 23 zł/szt
spadziowy 28 zł/szt

tamto to hurt a to już detal :)
Szukaj
Odpowiedz
gabeer Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
13-10-2004, 22:28
Jestem chętny na co najmniej 2op po 7kg miodku lipowego(ilość zależy od ceny) daj znać jak się z Tobą skontaktować - pilne!!!!!!!

Mój GG 4815451
Szukaj
Odpowiedz
gabeer Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
15-10-2004, 10:49
Zielec staruszku co jest,narobiłeś mi smaku a teraz milczysz
Szukaj
Odpowiedz
Zielec Offline
Młodszy winiarczyk

15-10-2004, 20:40
gabeer: A co ja mam Tobie odpowiedziec?
Nie ja sprzedaje te miodki, ja chciałem kupić. Jednak dla mnie 7kg to za dużo.
Mam teraz możliwość zakupu miodu ze spadzi sosnowej i chyba zrobię trojniaczka z niego [za radą dzidka]

BTW: czemu staruszku?
Szukaj
Odpowiedz
p911 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 8
Liczba wątków: 4
09-11-2004, 21:34
Cytat:Wysłane przez Mach
Ceny netto miodu w opakowaniach plastikowych ok. 7 kg.
wielokwiatowy 11,20 zł/kg
spadziowy 22,40 zł/kg
lipowy 12,60 zł/kg
akacjowy 12,60 zł/kg
gryczany 12,60 zł/kg

Przykro mi, ale w od 1 października nastąpiła podwyżka, spowodowana wzrostem cen u pszczelarzy, a to skolei tym, że tan rok jest rzeczywiście dość kiepski jeśli chodzi o zbiory miodu. Np. miód spadziowy wystąpił jedynie w jednym rejonie kraju, no i pszczelarze to wykorzystują żeby trochę lepiej zarobić chociaż w tym roku. Podobnie jest też z innymi gatunkami. A wszystko to przez chłodne i deszczowe lato.

A ha. VAT na miód to 3%. Ale jedynie wówczas gdy ktoś potrzebuje fakturę. Jeśli nie są to ceny ostateczne.

witam

czy aktualna jest jeszcze ta oferta?
chcialbym kupic "opakowanie" (7kg) miodu lipowego
rozumiem ze to miod dobrej jakosci?
jestem z wawy
na wszelki wypadek podaje namiary: p911@go2.pl ; gg:69079
pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Pawel Offline
Zasłużony Miodosytnik
**
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 34
24-11-2004, 00:40
a propos podstwwowego pytania.
Otoz tradycyjnie w POlsce cenilo sie nejwyzej miod lipowy, z ktorego warzono tzw. lipiec. Najslynniejsze byly lipce kowienskie, o delitaknym kolorze zlota, a co za tym idzie gotowano je dosc krotko, a zapewne krocej od innych miodow majacych miec ciemniejsza barwe. Sycono je z najczystszego miodu, choc niektore zrodla wspominaja, ze nie tylko z miodu lipowego.
Tradycyjnie lipiec syci sie bez przypraw z wyjatkiem odrobiny chwmielu. Podobnie miody krolewskie powstawaly z miodu lipowego i odrobiny chmielu.

Jednakze, zrodla polskie, glownie z XIX wieku podaja, ze miod akacjowy jest miodem cenionym i sluzy do wyrobu dobrych miodow. Jednakze w polskiej kulturze picia miodow nigdy swa slawa nie dorownal miodom z miodu lipowego.

Zrodla francuskie rzeczywiscie wysoko notuja miod akacjowy, jednakze z zupelnie innych wzgledow niz zrodla polskie. Otoz w POlsce tradycyjnie sycilo sie miody ciemne - wystarczy wspomniec pana Zaglobe, ktory "zamoczyl wasy w ciemnym plynie". Zreszta wykorzystanie cenionych w polskim miodosytnictwie o ciemnej barwie(np. gryczany) sila rzeczy prowadzilo do takiego rezultatu. Jako swego rodzaju wyjatek powstawaly tez miody jasne, m.in. lipce zwane tez miodami bialymi, czesto uwazane za najlepsze, co nie znaczy, ze dyskfalifikowano miody ciemne.
Natomiast Francuzi starali sie upodobnic miody pitne do win, i to bialych win(najbardziej skrajne stanowisko przedstwial inz. A. Caillas. Stad do sycenia zalecali uzycie miodow jasnych i o delikatnym aromacie, zeby aromat miodu nie wybijal sie zanadto w miodzie pitnym - czyli stanowisko przeciwne do polskiego - dlatego tez wyzej cenili delikatniejszy miod akacjowy, a za gorszy uwazali lipowy.

Tak wiec zalezy jaki efekt chce sie osiagnac - jesli uzywac lipowego to najlepiej na lipiec lub krolewski w tradycji polskich miodow pitnych. Akacjowy moze zarowno byc uzywany przez zwolennikow tak jednej jak i drugiej tezy.
pozdr
Szukaj
Odpowiedz
Bikoś Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 10
Liczba wątków: 2
24-11-2004, 23:41
Inormacja dla kolegów z Wrocławia, którzy szukają miodu!!
posiadam duży asortyment miodu z własnej pasieki, ręcze za niego głową, poza tym 300 litrów poszło do Niemca.(oni nie biorą byle czego)
Pasieka jest zlokalizowana w Okolicy Dzierżoniowa(zagłębie miodowe).
Nie jest to reklama bo takiej dawać nie muszę, miodzik zchodzi powoli ale regularnie.
Pozdrawiam Bikoś
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 65 66 67 68 69 … 71 Dalej »

Akacjowy czy lipowy?

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 09:09 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa