Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaoctowanie wina
#1
Witam

Mam takie profilaktyczne pytanie, które może innym winiarzom również się przyda. Otóż jakie są przyczyny zaoctowania wina? Czy dzieje się to jedynie za sprawą muszek? Na forum spotkałem się jeszcze z faktem, że pozostawienie zbyt dużej ilości wolnego miejsca w balonie (po burzliwej fermentacji) jest tego przyczyną.

1. Czy są jeszcze jakieś inne sposoby by w ten sposób zepsuło się wino?
2. Czy robiąc wino w sposób higieniczny można być w miarę pewnym, że wino się nie zaoctuje?
3. Czy zbyt długie przetrzymywanie owoców w balonie/pojemniku fermentacyjynym przy zachowaniu czystości może być przyczyną popsucia wina?

Michał
Odpowiedz
#2
Generalnie tak jak napisałeś, muszki i dostęp do tlenu.

Jak będziesz pilnował, żeby muszki nie zrobiły sobie impry na twoim winku, jak i będziesz stronił od wietrzenia wina; to wszystko powinno być ok:spoko:



Skocz do: