• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Z czym aronie ? moze jabłka ?

Strony (3): 1 2 3 Dalej »
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Z czym aronie ? moze jabłka ?
extremeee Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: po winie zawsze radosny :P
#1
07-09-2005, 09:44
tak jak w temacie z czym najlepiej polaczyc aronie ? drozdze burgund - wszystko wedlug przepisu.
Dzieki wielkie dla moonjava za podeslanie ksiazki.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#2
07-09-2005, 09:50
tak jabłka będą dobre; aronia da duzo barwnika i garbników czego jabłka mają mało. Moze tez gruszki.

/siurr. :)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Stefan Offline
Zasłużony Winiarz
*
Liczba postów: 232
Liczba wątków: 4
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#3
07-09-2005, 12:04
.. Z tym małym komentażem ze proporcje aronii do jabłek 1: 10 :big:
Krzycho i tak się ze mną nie zgodzi... :diabelek:
Szukaj
Odpowiedz
Mordimer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
#4
07-09-2005, 15:52
1:10 ?? Czemu tak mało aronii...

Właśnie bulka mi nastaw w proporcjach ok 1(aronii) : 2(jabłek) i wiążę z nim duże nadzieje. Czy jest możliwość, że winko wyjdzie niesmaczne ?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#5
07-09-2005, 15:59
Cytat:Wysłane przez Mordimer
Czy jest możliwość, że winko wyjdzie niesmaczne ?

raczej nie, jezeli tylko jesteś amatorem "suchych zębów" i drewnianego jęzora. :nie_powiem: ;)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mordimer Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 965
Liczba wątków: 22
Dołączył: 07 2005
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: [color=green][i]środziemnomorski[/i][/color]
#6
07-09-2005, 16:07
Cytat:Wysłane przez moonjava
raczej nie, jezeli tylko jesteś amatorem "suchych zębów" i drewnianego jęzora. :nie_powiem: ;)

Znaczy się dobre dla wszelakiej maści 'gaduł', co to mielą językami zamiast degustować w spokoju :) Takim drewnianym, jak mniemam, mielić trudniej...

"Suche" to jedno, ale biorąc pod uwagę zdolności koloryzujące aronii, po pewnej ilości takiego wina, otwór gębowy ( zwany popularnie japą ) będzie wyglądał jak u żerującego wampira ...
Szukaj
Odpowiedz
deg Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 552
Liczba wątków: 13
Dołączył: 08 2004
Lokalizacja: Bytom
Nastrój: "Jak winny-li-niewinny sumienia wyrzut"
#7
07-09-2005, 21:39
Najlepiej jest nastawić obydwa wina osobno a po fermentacji kupażować tak, aby uzyskać optymalne wino.
Szukaj
Odpowiedz
kossy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 27
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2004
#8
07-09-2005, 21:46
No to już nie mam pojęcia czy robić jabłka z aronią w stos. 1:1 czy wogóle sobie darować ?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#9
07-09-2005, 23:12
Cytat:Wysłane przez kossy
czy wogóle sobie darować ?

wykluczone! :jezor:

Deg bardzo dobrze Ci radzi; zrób 2 nastawy, potem bedziesz mógł dobrać stos. obu win wg własnego gustu. :slinka:

ile chcesz robic tego wina?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
extremeee Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: po winie zawsze radosny :P
#10
11-09-2005, 09:57
a co myslicie o proporcji 1:1 albo 2 aronii : 1 jablek ? chcialbym niestracic chraktersystycznego smaku aronii na korzysc jablek :)
Szukaj
Odpowiedz
MOTOMYSZOR Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 48
Liczba wątków: 10
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Irlandia
#11
11-09-2005, 10:56
mój kolega lubuje się w winie z aroni. Robi różne wersje tego wina a ja i tak zawsze jak od niego biorę kilka litrów to mieszam albo ze swoim winkiem jabłkowym (słodki ulepek) albo z sokiem jabłkowym z kartonika. Wychodzi coś całkiem smacznego..... ale zdecydowanie trzeba dodać więcej wina jabłkowego niż 1:2 bo inaczej język drętwieje... :kwasny:
Szukaj
Odpowiedz
extremeee Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: po winie zawsze radosny :P
#12
11-09-2005, 11:17
uhm a jakby zrobic winko bardzo slodkie ? - upieram sie przy tym 1: 2 dla aronii :) Jak to najlepiej zrobic ? zamrozilem aronie i przygotowalem MD na Burgund. Co zrobic po rozmrozeniu ? Mam do dyspozycji sokowirowke, wyciskare( nie wiem do czego ale widizalem taka w ksiazce ktora podeslal mi moonjava - tylko wyciskanie meczace) i znalalem ostatnio maszynke do wyciskania soku jak domniemam (podobna jak do miesa tylko na spodzie ma siateczke ktora wylatuje sok a na koncu wylatuje suche owoce juz wycisniete - czego najlepiej uzyc ? i jak to zrobic ? rozmrozic na jakiejs tacce aronie i wtedy ja mielic, wyciskac, wirowac?:)
Pozdrawiam :)
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#13
11-09-2005, 11:38
ja bym po rozmnozeniu rozbił owoce tłuczkiem do ziemniaków/czymś podobnym, dodał wode i MD, ferm. kilka dni w miazdze + mieszanie co jakis czas. Potem odciągnięcie płynu wężykiem a pozostałą miazge dałbym w tą ostatnią opisaną przez Ciebie maszynke. Wszystkie soki przez sitko do balonu, dodac pozywke, 1 rate cukru i niech robi.

słodkosc moze zamaskowac cierpkosc, ale nie wiem do jakiego stopnia. Najwyzej bedziesz za rok kupażował z jakims malo garbnikowym winem.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
extremeee Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: po winie zawsze radosny :P
#14
11-09-2005, 12:11
hmm tak tez zrobie - zdam sie na doswiadczenie :) a w czym ma fermentowac miazga ? tzn balon czy w jakims garnku / pojemniku ?
Szukaj
Odpowiedz
kossy Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 27
Liczba wątków: 3
Dołączył: 10 2004
#15
11-09-2005, 12:15
Cytat:Wysłane przez moonjava
Cytat:Wysłane przez kossy
czy wogóle sobie darować ?

wykluczone! :jezor:

Deg bardzo dobrze Ci radzi; zrób 2 nastawy, potem bedziesz mógł dobrać stos. obu win wg własnego gustu. :slinka:

ile chcesz robic tego wina?

Planowany wolny 1 balonik: 50 L. Moja rodzinka nie przepada za aronią, więc lepiej żeby był jej mały posmak, jako przełamanie pustego jabolka. Wtedy myślę że 4:1 (jabł:aronia) byłoby ok ?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#16
11-09-2005, 12:16
Cytat:Wysłane przez extremeee
a w czym ma fermentowac miazga ? tzn balon czy w jakims garnku / pojemniku ?

lepiej garnek (raczej emaliowany) lub pojemnik plastykowy; wyciaganie owoców z butla to "la tortura". ;)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#17
11-09-2005, 12:28
Cytat:Wysłane przez kossy
Wtedy myślę że 4:1 (jabł:aronia) byłoby ok ?

zalezy dla kogo :jezor: Ja np. czuje 1kg aroni w 30L wina wieloowocowego (jabłka i porzeczki). Bez robienia 2 nastawów bedziesz musiał po prostu zaryzykowac.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
luks Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 50
Liczba wątków: 2
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: wro
Nastrój: w każdym kątku po dymionku..
#18
11-09-2005, 13:31
ja po długim namyśle 'sprofanowałem' czyste aroniowe i przy wywalaniu wytłoczyn zmieszałem je z sokiem z antonówek (1:1).. sok pozyskany został przy pomocy tarki grrrr (na szczęście potrzebowałem tlyko ok 2.5L).. drożdże z aronii ruszyły całością i teraz ładnie pyka... zobaczymy, co wyjdzie..
Szukaj
Odpowiedz
extremeee Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: po winie zawsze radosny :P
#19
19-09-2005, 22:28
Winko juz bulgocze wesolo :P - zadam jeszcze tylko pytanie :

Po jakim czasie robicie zlewke znad osadu ? przy zakonczeniu fermentacji ? czy nalezy dosladzac to wino przed zakonczeniem burzliwej fermentacji ?? jesli tak to w jakich proporcjach ?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#20
19-09-2005, 22:36
robimy zlewke znad osadu po zakonczeniu fermentacji

nalezy dosladzac wino przed zakonczeniem burzliwej fermentacji jezeli robimy mocne wino (jak słabe to po wyklarowaniu).
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
wito Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 81
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Jasło
Nastrój: coraz lepiej
#21
19-09-2005, 22:50
Aronia znakomicie komponuje się z gruszkami.
Sprawdzone na dżemach. :big:
Szukaj
Odpowiedz
lemon Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 38
Liczba wątków: 4
Dołączył: 07 2005
#22
20-09-2005, 11:07
A ja mam nastawione osobno 20 l wiśniowego i 20 l aroniowego
będę próbował łączyć bo sama aronia faktycznie będzie chyba trochę "szorstka"
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
wito Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 81
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Jasło
Nastrój: coraz lepiej
#23
20-09-2005, 11:28
W zeszłym roku łączyłem wiśniowe z aroniowym i czarną porzeczką 80/10/10%
Było super.
Czść dosłodziłem na półsłodkie. jeszcze nie próbowałem.
:spoko:
Szukaj
Odpowiedz
extremeee Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 16
Liczba wątków: 3
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Jaworzno
Nastrój: po winie zawsze radosny :P
#24
21-09-2005, 21:49
moje winko bulka juz tydzien .. ale mam jeszcze miejsce w balonie bo aronii bylo mniej niz myslalem co mysle o tym zeby dodac do tego moszcz jablkowy ??? + oczywiscie woda i cukier .. jesli bym tak robil to czy musze meic kolejna md?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#25
22-09-2005, 00:41
nie, po prostu dolej do tego które już robi.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Strony (3): 1 2 3 Dalej »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Wina owocowe › Aronia v
« Wstecz 1 2 3 4 5 … 7 Dalej »

Z czym aronie ? moze jabłka ?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 13:49 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa