07-09-2005, 09:44
tak jak w temacie z czym najlepiej polaczyc aronie ? drozdze burgund - wszystko wedlug przepisu.
Dzieki wielkie dla moonjava za podeslanie ksiazki.
Dzieki wielkie dla moonjava za podeslanie ksiazki.
Z czym aronie ? moze jabłka ?
|
07-09-2005, 09:44
tak jak w temacie z czym najlepiej polaczyc aronie ? drozdze burgund - wszystko wedlug przepisu.
Dzieki wielkie dla moonjava za podeslanie ksiazki.
07-09-2005, 09:50
tak jabłka będą dobre; aronia da duzo barwnika i garbników czego jabłka mają mało. Moze tez gruszki.
/siurr. ![]()
07-09-2005, 12:04
.. Z tym małym komentażem ze proporcje aronii do jabłek 1: 10
![]() Krzycho i tak się ze mną nie zgodzi... ![]()
07-09-2005, 15:52
1:10 ?? Czemu tak mało aronii...
Właśnie bulka mi nastaw w proporcjach ok 1(aronii) : 2(jabłek) i wiążę z nim duże nadzieje. Czy jest możliwość, że winko wyjdzie niesmaczne ?
07-09-2005, 15:59
Cytat:Wysłane przez Mordimer raczej nie, jezeli tylko jesteś amatorem "suchych zębów" i drewnianego jęzora. ![]() ![]()
07-09-2005, 16:07
Cytat:Wysłane przez moonjava Znaczy się dobre dla wszelakiej maści 'gaduł', co to mielą językami zamiast degustować w spokoju ![]() "Suche" to jedno, ale biorąc pod uwagę zdolności koloryzujące aronii, po pewnej ilości takiego wina, otwór gębowy ( zwany popularnie japą ) będzie wyglądał jak u żerującego wampira ...
07-09-2005, 21:39
Najlepiej jest nastawić obydwa wina osobno a po fermentacji kupażować tak, aby uzyskać optymalne wino.
07-09-2005, 21:46
No to już nie mam pojęcia czy robić jabłka z aronią w stos. 1:1 czy wogóle sobie darować ?
07-09-2005, 23:12
Cytat:Wysłane przez kossy wykluczone! ![]() Deg bardzo dobrze Ci radzi; zrób 2 nastawy, potem bedziesz mógł dobrać stos. obu win wg własnego gustu. ![]() ile chcesz robic tego wina?
11-09-2005, 09:57
a co myslicie o proporcji 1:1 albo 2 aronii : 1 jablek ? chcialbym niestracic chraktersystycznego smaku aronii na korzysc jablek
![]()
11-09-2005, 10:56
mój kolega lubuje się w winie z aroni. Robi różne wersje tego wina a ja i tak zawsze jak od niego biorę kilka litrów to mieszam albo ze swoim winkiem jabłkowym (słodki ulepek) albo z sokiem jabłkowym z kartonika. Wychodzi coś całkiem smacznego..... ale zdecydowanie trzeba dodać więcej wina jabłkowego niż 1:2 bo inaczej język drętwieje...
![]()
11-09-2005, 11:17
uhm a jakby zrobic winko bardzo slodkie ? - upieram sie przy tym 1: 2 dla aronii
![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
11-09-2005, 11:38
ja bym po rozmnozeniu rozbił owoce tłuczkiem do ziemniaków/czymś podobnym, dodał wode i MD, ferm. kilka dni w miazdze + mieszanie co jakis czas. Potem odciągnięcie płynu wężykiem a pozostałą miazge dałbym w tą ostatnią opisaną przez Ciebie maszynke. Wszystkie soki przez sitko do balonu, dodac pozywke, 1 rate cukru i niech robi.
słodkosc moze zamaskowac cierpkosc, ale nie wiem do jakiego stopnia. Najwyzej bedziesz za rok kupażował z jakims malo garbnikowym winem.
11-09-2005, 12:11
hmm tak tez zrobie - zdam sie na doswiadczenie
![]()
11-09-2005, 12:15
Cytat:Wysłane przez moonjava Planowany wolny 1 balonik: 50 L. Moja rodzinka nie przepada za aronią, więc lepiej żeby był jej mały posmak, jako przełamanie pustego jabolka. Wtedy myślę że 4:1 (jabł:aronia) byłoby ok ?
11-09-2005, 12:16
Cytat:Wysłane przez extremeee lepiej garnek (raczej emaliowany) lub pojemnik plastykowy; wyciaganie owoców z butla to "la tortura". ![]()
11-09-2005, 12:28
Cytat:Wysłane przez kossy zalezy dla kogo ![]()
11-09-2005, 13:31
ja po długim namyśle 'sprofanowałem' czyste aroniowe i przy wywalaniu wytłoczyn zmieszałem je z sokiem z antonówek (1:1).. sok pozyskany został przy pomocy tarki grrrr (na szczęście potrzebowałem tlyko ok 2.5L).. drożdże z aronii ruszyły całością i teraz ładnie pyka... zobaczymy, co wyjdzie..
19-09-2005, 22:28
Winko juz bulgocze wesolo
![]() Po jakim czasie robicie zlewke znad osadu ? przy zakonczeniu fermentacji ? czy nalezy dosladzac to wino przed zakonczeniem burzliwej fermentacji ?? jesli tak to w jakich proporcjach ?
19-09-2005, 22:36
robimy zlewke znad osadu po zakonczeniu fermentacji
nalezy dosladzac wino przed zakonczeniem burzliwej fermentacji jezeli robimy mocne wino (jak słabe to po wyklarowaniu).
19-09-2005, 22:50
Aronia znakomicie komponuje się z gruszkami.
Sprawdzone na dżemach. ![]()
20-09-2005, 11:07
A ja mam nastawione osobno 20 l wiśniowego i 20 l aroniowego
będę próbował łączyć bo sama aronia faktycznie będzie chyba trochę "szorstka"
20-09-2005, 11:28
W zeszłym roku łączyłem wiśniowe z aroniowym i czarną porzeczką 80/10/10%
Było super. Czść dosłodziłem na półsłodkie. jeszcze nie próbowałem. ![]()
21-09-2005, 21:49
moje winko bulka juz tydzien .. ale mam jeszcze miejsce w balonie bo aronii bylo mniej niz myslalem co mysle o tym zeby dodac do tego moszcz jablkowy ??? + oczywiscie woda i cukier .. jesli bym tak robil to czy musze meic kolejna md?
22-09-2005, 00:41
nie, po prostu dolej do tego które już robi.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|