Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
za dużo wina w butli
#1
Czym może grozić jeśli w butli jest ok 4/5 - 5/6 winka? Czy fermentacja będzie przebiegać nieprawidłowo? Czy może ulać trochę? Przy czym, nie chciałbym zmarnować ani kropelki.
Z góry dzięki za poradę.
Odpowiedz
#2
jak sie nie pieni mocno to jest OK.
Odpowiedz
#3
ja mialem podobnie, przez 4-5 dni piana wychodzila mi przez rurke, wiec musialem co jakis czas (1-2godziny)wycierac wszystko szmatka, ale teraz jest juz ok.:brawo:
Odpowiedz
#4
Proponuję zamiast rurki fermentacyjnej wstawić wężyk i włożyć go do naczynia z wodą. Zapobiegnie to dostaniu się powietrza do balonu. Oczywiście tylko wtedy jęśli będzie się mocno pieniło i wino będzie miało ochotę wydostać się na wolność. Na nadmierne pienienie się pomaga także "espumisan" (było to gdzieś na forum).
Odpowiedz
#5
Jak nastaw będzie nieco za duży to może wypływać rurka, sama to przerobiłam!!!!!?
Lepiej zrobić nieco mniej albo w dwóch butlach.
pozdrawiam
Odpowiedz
#6
Jak ma się zmarnować to lepiej wypić :diabelek: to winko, ale jak rozumiem to dopiero nastaw więc dużo zalezy z jakich owoców jak z czarnej pożeczki to może być plama na suficie tak jak u mnie w łazience:hahaha:
Odpowiedz
#7
a gdyby wyjac korek i zamiast niego wlozyc gaze albo wate. Wypuszczaloby wtedy wiecej gazow i pienienie powinno sie zmniejszyc. Tylko czy wtedy wino sie nie popsuje przez wiekszy dostep tlenu?
Odpowiedz
#8
:ysz: ...zastanów sie: kiedy uzywasz dezodorantu to powietrze dostaje sie do jego wnętrza? :chytry:

co masz na myśli pisząc "więcej gazów"?



Skocz do: