• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Proces fermentacji (także o sprzęcie) v
« Wstecz 1 … 14 15 16 17 18 … 27 Dalej »

za dużo wina w butli

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
za dużo wina w butli
fazio Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 5
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2005
#1
04-10-2005, 10:27
Czym może grozić jeśli w butli jest ok 4/5 - 5/6 winka? Czy fermentacja będzie przebiegać nieprawidłowo? Czy może ulać trochę? Przy czym, nie chciałbym zmarnować ani kropelki.
Z góry dzięki za poradę.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#2
04-10-2005, 12:58
jak sie nie pieni mocno to jest OK.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Nomercy Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 178
Liczba wątków: 6
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Olsztyn/ Northleach, GLOS UK
Nastrój: Zawsze może być gorzej ;)
#3
04-10-2005, 14:20
ja mialem podobnie, przez 4-5 dni piana wychodzila mi przez rurke, wiec musialem co jakis czas (1-2godziny)wycierac wszystko szmatka, ale teraz jest juz ok.:brawo:
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Sly Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 522
Liczba wątków: 35
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Kołobrzeg
Nastrój: :)
#4
04-10-2005, 17:45
Proponuję zamiast rurki fermentacyjnej wstawić wężyk i włożyć go do naczynia z wodą. Zapobiegnie to dostaniu się powietrza do balonu. Oczywiście tylko wtedy jęśli będzie się mocno pieniło i wino będzie miało ochotę wydostać się na wolność. Na nadmierne pienienie się pomaga także "espumisan" (było to gdzieś na forum).
Szukaj
Odpowiedz
iris Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 66
Liczba wątków: 4
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Świebodzin
#5
04-10-2005, 18:53
Jak nastaw będzie nieco za duży to może wypływać rurka, sama to przerobiłam!!!!!?
Lepiej zrobić nieco mniej albo w dwóch butlach.
pozdrawiam
Szukaj
Odpowiedz
Reynevan Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.321
Liczba wątków: 29
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: tylko spokój może nas uratować
#6
05-10-2005, 10:52
Jak ma się zmarnować to lepiej wypić :diabelek: to winko, ale jak rozumiem to dopiero nastaw więc dużo zalezy z jakich owoców jak z czarnej pożeczki to może być plama na suficie tak jak u mnie w łazience:hahaha:
Szukaj
Odpowiedz
szczur4 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2005
#7
19-10-2005, 12:02
a gdyby wyjac korek i zamiast niego wlozyc gaze albo wate. Wypuszczaloby wtedy wiecej gazow i pienienie powinno sie zmniejszyc. Tylko czy wtedy wino sie nie popsuje przez wiekszy dostep tlenu?
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#8
19-10-2005, 13:41
:ysz: ...zastanów sie: kiedy uzywasz dezodorantu to powietrze dostaje sie do jego wnętrza? :chytry:

co masz na myśli pisząc "więcej gazów"?
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Proces fermentacji (także o sprzęcie) v
« Wstecz 1 … 14 15 16 17 18 … 27 Dalej »

za dużo wina w butli


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 18-06-2025, 00:25 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa