Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za dużo pirosiarczynu
#1
Pomylkowo dodałam zamiast MD pirosiarczyn z drugiej butelki, czy można to jakoś uratować , bo to wino z czeremchy i szkoda mi zmarnować, proszę o podpowiedź
Odpowiedz
#2
Ile było tego pirosiarczynu na jaką ilość nastawu?
Odpowiedz
#3
Pirosiarczynu było 10g, a nastawu wina 5 l
Odpowiedz
#4
o rany, normalnie stosuje sie 10g na 100L... zacznij przelewać wino przewietrzając je przy tym; moze dodatek wody utlenionej cos pomoze (poczytaj o tym w dziale Chemia).
Odpowiedz
#5
Jak dla mnie to :tylek:

Miałem problemy po przedawkowaniu moszczu 10g/30l, wino wyszło niepijalne...

Krzysztof
Odpowiedz
#6
bawcie się dalej chemią...:chytry: bez urazy!!!:spoko::big::polewam:
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez cayose
bawcie się dalej chemią...

Piotrze, przestań fermentować - czy ty zdajesz sobie sprawę jaka to chemia???

Krzysztof
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez Skrzych
zdajesz sobie sprawę jaka to chemia???

nie, i nie chcę...:big::big::big:

a tak poważnie...
wyraz "chemia" jest tutaj umowny... nie chcę zaczynać kolejnej dyskusji, która do niczego sensownego nie doprowadzi. Są zwolennicy i przeciwnicy dodawania do win różnych specyfików. Kwestia gustu...

pisząc "bawcie się dalej chemią" miałem na myśli to, że takie są właśnie efekty jak się za coś zabieramy bez odpowiedniej podstawy... :rtfm::ksiazka: dorg1 nie jest tutaj ze swoim problemem osamotniony!

pozdrawiam
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez Skrzych

Miałem problemy po przedawkowaniu moszczu 10g/30l, wino wyszło niepijalne...

Krzysztof


To okolo 0.33 g na litr. Powaznie nie dalo sie nic zrobic ? I bylo az tak paskudne ? Ja myslalem, ze tak do 0.2 g na litr raczej trudno wyczuc, zwlaszcza jak sie da winu troche czasu.
Odpowiedz
#10
Bylo to rabarbarowe, moje ulubione (no może poza wiśniowym i ryżowym wermutem...)
Z niemałym trudem udało mi sie uruchomić fermentację za pomocą Uvaferm L43, jednakowoż efekt finalny nie miał nic (poza kolorem) wspólnego z winem rabarbarowym, ni aromatu ni smaszczku... takie bele co :( z dodatkiem alkoholu
Na szczęście mały kupażyk przywrócil mu blask :)

Krzysztof
Odpowiedz
#11
Czyli to ze wzglad na zaburzenia fermentacji a nie posmak "siarki" ?
Odpowiedz
#12
Litości, czy w końcu jest jakaś mozliwość usunięcia tego pirosiarczynu z nastawu, czy też wszystko jest do wyrzucenia? Bo jest kilka wypowiedzi, ale zadna konkretna, pomóżcie proszę.....
Odpowiedz
#13
Cytat:Wysłane przez MSZ
Czyli to ze wzglad na zaburzenia fermentacji a nie posmak "siarki" ?
Jak dla mnie i jedno i drugie :(
Cytat:Wysłane przez dorg1
Litości, czy w końcu jest jakaś mozliwość usunięcia tego pirosiarczynu z nastawu, czy też wszystko jest do wyrzucenia? Bo jest kilka wypowiedzi, ale zadna konkretna, pomóżcie proszę.....
Jak dla mnie - to nadaje sie do kanału :placze:

Krzysztof



Skocz do: