• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
1 2 3 4 5 … 14 Dalej »

Jak uratować przesłodzone wino gronowe?

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Jak uratować przesłodzone wino gronowe?
żopa Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2006
Lokalizacja: Lublin
#1
05-02-2006, 21:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2016, 17:44 przez drajla. Powód edycji: Poprawiłem tytuł. )
Witam, mam wino z ciemnych wimogron, jest klarowne, procentów ma sporo i w ogóle cacy tylko dodałem na początku za dużo cukru, jak staneło dodałem wody i  drożdzy.  Po  odciągu jest cały czas za słodkie.  Dolewanie wody czy kupażowanie  źle mi sie kojarzy, czy jest jakiś inny sposób żeby straciło troche słodycz?
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#2
05-02-2006, 21:26
Temat powraca po raz kolejny. Najprościej dolać wina wytrawnego czyli kupaż .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
Natka Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 581
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: Warszawa koło Marek
Nastrój: eeeehhh.....
#3
05-02-2006, 21:30
Swoją drogą uroczy nick.
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#4
05-02-2006, 21:45
Nie znam innych sposobów. Moze na przyszlosć kupienie sobie cukromierza. Boże dzisiaj jakiś wysyp przesłodzonych tematów.
Szukaj
Odpowiedz
żopa Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 02 2006
Lokalizacja: Lublin
#5
05-02-2006, 21:45
że najprościej to wiem ale nie chce go mieszać
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#6
05-02-2006, 21:47
Dolac wody ze spirytem.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#7
05-02-2006, 21:51
Podczas picia zakąszaj cytryny:diabelek::diabelek::diabelek:



PS. nie wiem czy dobrze kojarzę ale z jakiejś gwary żopa to chyba :tylek:. Tylko się nie obraź:helo:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#8
05-02-2006, 21:53
Mówią tak bracia zza Buga.
Szukaj
Odpowiedz
winolub Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 201
Liczba wątków: 6
Dołączył: 05 2005
Lokalizacja: Warszawa
#9
06-02-2006, 10:09
Kup drożdże aktywne i wznów ponownie fermentację , jak to zrobić było wielokrotnie opisane na forum.
Szukaj
Odpowiedz
TEQUILA Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 5.418
Liczba wątków: 28
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: San Quentin ;)
Nastrój: Lepiej mieć brzuch od piwa ,niż garb od roboty.
#10
06-02-2006, 10:40
Cytat:Wysłane przez winolub
Kup drożdże aktywne i wznów ponownie fermentację , jak to zrobić było wielokrotnie opisane na forum.
Winolub czy myślisz , że aktywne radzą sobie zawsze ze wszystkim ? Napisał przecież , że wino ma sporo %. Według mnie szkoda drożdży.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Szukaj
Odpowiedz
xarts Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 165
Liczba wątków: 6
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Poznań/Luboń
#11
06-02-2006, 14:30
Możesz odparować całe wino. Cukier powinnien zostać w postać kryształów na dnie podgrzewanego naczynia. Niewiem tylko czy zostanie tam tylko cukier czy jeszcze jakieś sole lub Bóg jeden wie co. Ale możesz spróbować.:podstep:;):D:lol:
Szukaj
Odpowiedz
sobek Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 742
Liczba wątków: 12
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: zasadniczo Lublin
Nastrój: takie tam...
#12
06-02-2006, 14:48
Raczej odparujesz tylko wode, alkohol i aldehyd octowy, chyba ze o czyms jeszcze zapomnialem.
Szukaj
Odpowiedz
Martii Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 81
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Kobyłka
Nastrój: OK
#13
12-02-2006, 08:39
Ja również mam problem z przesłodzonym winem, w dodatku nie chce się klarować . Mam ok. 49 l wina dużo % i jest bardzo słodkie więc dodałam 5 l wody i wyszło mi 54 l wina. Czy klarowanie może być spowolnione przez to że wino jest przesłodzone?
Szukaj
Odpowiedz
Martii Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 81
Liczba wątków: 1
Dołączył: 03 2005
Lokalizacja: Kobyłka
Nastrój: OK
#14
12-02-2006, 08:41
Czy w ogóle da się sklarować naturalnie czy trzeba użyć jakiegoś chemicznego środka ?
Szukaj
Odpowiedz
sawer Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.360
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2005
Lokalizacja: okolice Sieradza
Nastrój: ciepło-dereniowy
#15
12-02-2006, 11:04
Napisz, co to za wino - z jakich owoców, kiedy nastawione i kiedy skończyła się fermentacja. Ile razy było zlewany i kiedy ostatnio. Czy na dnie jest osad. Trudno odpowiadac w ciemno.
:helo:
Szukaj
Odpowiedz
justbiel Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 118
Liczba wątków: 24
Dołączył: 02 2004
Lokalizacja: Sosnowiec
Nastrój: OK : )
#16
16-02-2006, 17:04
Ja też miałem ten problem. Rozwiązałem go kupując kilka butelek ZOFII po 5,50 ale przy twoich ilościach to chyba lepiej rozcienczyć wodą. procent trochę spadnie i smak będzie bardziej pusty ale zawsze to lepiej niż pić ulepek.

Możes sobie zostawić najwyżej dla potomnych kilka butelek rozcienczonym wytrawnym.

Drugi sposób to zrobić za rok to samo tyle że wytrawne i kupażyk. Ale czy warto się męczyć ?
Szukaj
Odpowiedz
Kosmodron Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 64
Liczba wątków: 13
Dołączył: 07 2016
Lokalizacja: chorzów
#17
28-08-2016, 18:54
Witam, wątek mi się trafił z FAQ forum. Ma pytanie

14l wina z czerwonej porzeczki z jabłkami. Wino nie jest jakoś mega słodkie ale wolałbym obniżyć słodycz. Wino wytrawne... różowe (?) wlać?
Szukaj
Odpowiedz
krzysztof1970 Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.257
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Wielkopolska
#18
28-08-2016, 19:24
Wlać.
Krzysztof




Szukaj
Odpowiedz
Kosmodron Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 64
Liczba wątków: 13
Dołączył: 07 2016
Lokalizacja: chorzów
#19
01-09-2016, 17:37
są jakieś proporcje, czy według uznania? chodzi mi o to czy jedna butelka 0,7 na 14l w ogóle cokolwiek zmieni, czy mówimy o kilku sztukach flaszek.
Szukaj
Odpowiedz
drajla Offline
Moderator - Nalewkarski arcymistrz
*******
Liczba postów: 8.570
Liczba wątków: 400
Dołączył: 01 2008
Lokalizacja: Pisz
#20
01-09-2016, 17:46
@Kosmodron - popraw swoją pisownię, proszę.
Szukaj
Odpowiedz
W0buz Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 17
Liczba wątków: 2
Dołączył: 10 2016
Lokalizacja: pomorskie
#21
22-10-2016, 21:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-10-2016, 21:40 przez W0buz.)
Czytałem kiedyś, że można dodać kwasku cytrynowego. Przełamie podobno smak słodyczy.
Szukaj
Odpowiedz
Torq Offline
Banned
Liczba postów: 100
Liczba wątków: 7
Dołączył: 08 2016
Lokalizacja: Kraków
#22
24-10-2016, 08:12
Dzięki pewnemu forumowiczowi :) uratowałem swoje przesłodzone wino. Kilka miesięcy temu zrobiłem dwa duże 55 l balony z mixu owocowego, jeden wcześniej a drugi prawie miesiąc po. Pierwszy z racji braku wiedzy zasłodziłem, wszystko było ok ale kiedy zeszło do 0 blg ( pierwsza partia cukru jak w przepisie ) dosłodziłem ponownie. Kiedy to pierwsze wino stanęło a drugie ładnie pracowało zrobiłem pierwszy przeszczep, odlałem wiadro z jednego i drugiego i wymieniłem płyny. Zrobiłem w sumie tak trzykrotnie z tym ze ostatnio odlałem po dwa wiadra, coś koło 35 l. Obydwa wina obecnie ładnie jeszcze bulkają, bulk co 2 - 3 minuty. Nadmieniam że przesłodzone po dosłodzeniu miało 17 blg by potem zejść na 10 a następnie 6 i po ostatniej wymianie jeszcze nie mierzyłem, dam mu z miesiąc jak tak ładnie pracują. Warto wino robić w zapasie w dwóch balonach na wypadek takiej wtopy.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
1 2 3 4 5 … 14 Dalej »

Jak uratować przesłodzone wino gronowe?


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 22-05-2025, 17:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa