Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gorzki smak winogronowego
#1
Witam.Nastawiłem z winogron białych na 13% vol. Fermentacja burzliwa się kończy,zamierzony vol. już prawie jest ale smak jest dosyć gorzkawy (i drożdżowy ale to chyba ustanie).Czy przyczyną może być to,że najpierw wytłoczyłem świeże owoce i zrobiłem nastaw z matką a później pozostałość zafermentowałem (2 dni) z cukrem i wodą i dodałem do nastawu?Może za dużo pestek w stos. do ekstraktu w tych wytłoczynach było?Wtedy jak próbowałem w smaku było ok.Co jeśli nie to może być przyczyną i jak to zlikwidować?A może ten posmak np od drożdży i samo :) się naprawi po obciągu i wymarciu drożdży?PS Jak dotąd robiłem czerwone owocowe winka i nie było czegoś takiego.PZDR.
Odpowiedz
#2
o ile mi wiadomo to białych winogron nie poodaje się fermentacji, tylko tłoczy sam sok.
Czy jak zafermentowałeś pozostałość to całość dodałeś do nastawu czy tylko sam płyn ??
Nic też nie piszesz ile ten nastaw stoi sobie nad osadem
Odpowiedz
#3
i ile blg ma? ...byli juz tacy na forum dla których wytrawny = gorzki... :spie:
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez Dido O ile mi wiadomo to białych winogron nie poodaje się fermentacji...
Dokładnie tak - w miazdze białych winogron najczęściej się nie fermentuje, a jeśli już (np. muskaty, dla podniesienia aromatów), to krótko.
Co wcale nie znaczy, że Twoje wino będzie gorzkie zawsze. Taniny w niedojrzałym winie zazwyczaj są kanciaste i wyraźnie gorzkie. W miarę dojrzewania łagodnieją, wygładzają się a całe wino harmonizuje.
Odpowiedz
#5
Witaj Maciej. Czy mogę Tobie wysłać trochę wina, które też wyszło mi o gorzkim smaku. po dosłodzeniu nadal ma dużo ostrości. Po dosłodzeniu blg 0, a kwasowość 8. Owoce winogron kupiłem od sąsiada. Białe odporne na wszysko dość popularne, smak ich spotkałem u wielu osób.Wiele słyszałem o labrusce i chciałbym abyś powiedział mi czy moje wino było zrobione z labruski i czy coś z niego wyjdzie.



Skocz do: