Liczba postów: 287
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
Kupując inne rzeczy u Zamojskich ( polecam głownie pod wzgledem jakosci ich towary ), nabyłem też winomierz i tu duże zdziwienie bo okazało sie że jest to cos innego niz np z Biowinu, nie wiem czy podzialka odnosi sie do blg bo to co jest w opicie raczej jest bardzo przyblizone i uwazam ze wskazanie np 9-12% to troszke za duzy błąd. Czy ktos ma taki winomierz i umie sie nim poslugiwac ?
Liczba postów: 1.187
Liczba wątków: 69
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Węgrów
Nastrój: :big:
Zaeskanuj instrukcję i zrób fotkę tego cukromierza. Te % to pewnie zawartosc cukru, czyli defakto blg....
Pozdr
Wesoły
Liczba postów: 287
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
Liczba postów: 3.650
Liczba wątków: 51
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Białystok
Sądząc ze skali 0-30 jest to typowy cukromierz wyskalowany w Blg.
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
Swego czasu na starym forum "Pawel" narzekał na niedokładnosci pomiaru tym cukromierzem.
Radze sprawdzic wskazania:
czysta woda = 0 Bllg
104 g cukru rozpuszczone i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg
216 g cukru rozpuszczone i dopelnione do objetosci roztworu 1 litr = 20 Bllg
Temperatura roztworu najlepiej taka w jakiej najczesciej będziesz dokonywal pomiarow.
Poza tym cukromierz ten wyroznia sie niebanalna podzialka - mianowicie 5 stopniowy odcinek skali podzialony jest na 3 dzialki, czyli po 1,33 stopnia.
Bardzo praktyczne, pogratulowac producentowi!
Liczba postów: 287
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
Dzieki za pomoc, tez myslalem o przetestowaniu go na czyms i potem zrobieniu sobie odpowiednio wlasniej skali.