• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

WIsNIOWE ZGAZOWANE

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
WIsNIOWE ZGAZOWANE
buba Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Bogatynia
Nastrój: pozytywny do świata
#1
21-08-2003, 17:49
MAM PROŹBĘ PORADZCIE CO ZROBIc
JUŻ Z DWÓCH BUTELEK WINA WIsNIOWEGO WYSTRZELIŁY MI KORKI JAK W SZAMPANIE (BUTELKI LEŻAŁY :()
OTWORZYŁEM WIĘC NASTĘPNE A ONE TEŻ W SOBIE MAJĄ TYLE GAZU ŻE PRZY OTWARCIU WINO ZACHOWAŁO SIĘ JAK WODA MINERALNA GAZOWANA
CO ZROBIC ŻEBY TO WINO W BUTELKACH ODGAZOWAc?
POsPIECH MILE WIDZIANY
DZIĘKI BUBA
Szukaj
Odpowiedz
w1c10 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 4
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Skwierzyna
Nastrój: No Mood.
#2
21-08-2003, 18:22
Czesc. Widocznie dużo za szybko zakorkowałes butelki z winem. Jedyne co mi teraz przyszlo do glowy to otworzyc wszystkie, wlac do baniaka i niech skonczy pracowac. Mozesz tez je porzadnie zabezpieczyc tak jak szampana, zeby korki nie wystrzeliwy i po jakims czasie bedziiesz mial szampan, tylko pewnie mocniejszy :>
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
buba Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 24
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Bogatynia
Nastrój: pozytywny do świata
#3
21-08-2003, 18:44
-----------------------------------------------------------------------------

Widocznie dużo za szybko zakorkowałes butelki z winem

_______________________________________________


i tu jest pies pogrzebany bo otwierałem wczesniej kilka butelek i nie było tego (za to było cos bardziej przyjemnego :D) jedyna zmiana jaka nastąpiła w międzyczasie to to że wszystkie wina przenosiłem na nowe półki a co do szampana to winko jes w zwykłych butelkach wię strach je tak trzymac
Szukaj
Odpowiedz
Markus Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 159
Liczba wątków: 12
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Limanowa,Siemianowice Śl.
Nastrój: wizualizuje upadek korporacji
#4
21-08-2003, 20:04
a nie używałes przypadkiem korków z odzysku?
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#5
21-08-2003, 20:33
Eeee, nic takiego. Też tak miałem, mimo ! całkowitego odfermentowania. Po prostu osad zawsze lekko gazuje i nie jest to fermentacja jako taka. Przelej kilka razy przez wąski wężyk i po kłopocie. Ja tam i tak lubię lekko gazowane, szybciej siecze :D
Szukaj
Odpowiedz
JM Offline
Zasłużony Winiarz
**
Liczba postów: 396
Liczba wątków: 21
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: ???
#6
21-08-2003, 21:58
Opisana sytuacja jest wynikiem wtornej fermentacji zachodzacej w butelkach.
Wino w butelkach zawiera cukier i resztki drozdzy, ktore wznowily fermentacje (np w wyniku wzrostu temperatury).
Przyczyna tego stanu moze byc zbyt wczesne zabutelkowanie i brak siarkowania, nieodpowiednia temperatura przechowywania.
Szukaj
Odpowiedz
Krolick Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 31
Liczba wątków: 1
Dołączył: 07 2003
Lokalizacja: Łódź
Nastrój: No Mood.
#7
22-08-2003, 00:50
Witam!
JM ma racje! Naprawdopodobniej za szybko zabutelkowalales wino zawierajace cukier i trzymales je w ciepelku.
PS
takie winko tez ma swoje zalety
Szukaj
Odpowiedz
Marco de Mon Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 287
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
#8
22-08-2003, 01:38
Polecam siarkowanie, to wybuje drozdze i po klopocie.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Darek725 Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2004
Lokalizacja: Cieszyn
Nastrój: oki
#9
24-06-2004, 10:57
hej, jeżeli zabutelkowałes jeszcze pracujace wino no to z tąd ten problem,inna możliwosc to taka, że wino juz nie pracowało bo miało za zimno, a teraz dostało temperaturki i wznowiło aktywnosc, 3 mozliwosc to taka że może dodałes do winka przed zakorkowaniem dodałes cukier.jedynym logicznym wyjsciem jest przelanie wina do balona i pozostawienie go az dofermentuje. mozesz tez zostawic go jako szmpana,zaberpieczając drutem kotki przed samoczynnym wystrzeleniem.możesz takrze zwiekszyc zawartosc alkochlu, co spowoduje zabicie drozdzy i ustanie fermentacji(najlepiej spyrytusu)powodzenia
Szukaj
Odpowiedz
Cezare Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 90
Liczba wątków: 13
Dołączył: 10 2003
Lokalizacja: Toruń
Nastrój: OK
#10
24-06-2004, 13:20
A tak na marginesie - kupiłem na Węgrzech siarkę w opakowaniach po 100 g za 2,69 zł (opakowanie). Przy tej cenie oferty naszych polskich dostawców to czyste złodziejstwo.
Szukaj
Odpowiedz
Olafsick Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 59
Liczba wątków: 0
Dołączył: 05 2004
Lokalizacja: Lublin
Nastrój: good
#11
24-06-2004, 13:26
Kupiłes w tej cenie czystą siarkę, czy pirosiarczan potasu?
Szukaj
Odpowiedz
Slawek_b Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2004
#12
02-10-2004, 22:59
piro - a jakże co, innego??-
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

WIsNIOWE ZGAZOWANE


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 13:34 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa