13-11-2005, 22:43
Mam pytanko dotyczace wina aroniowo jabłkowego. Po 2ch tygodniach fermentacji aronie zaczely wkoncu puszczac soki. Winko mialo wtedy jeszcze calkiem mily delikatny smaczek. Jednak gdy je sprobowalem po 3ch tygodniach bylo strasznie gorzkie i cierpkie i wogle nie slodkie. Wiem ze napewno musze je jeszcze doslodzic bo zawartosc obecna cukrow jest wyjatklowo niska. Martwi mnie tylko ten gorzko cierpkawy smak. Zastanawiam sie nad kilkoma mozliwosciami. Albo jest zbyt duza koncentracja aronii w winku i dlatego tak mocno akcentuja one smak, bo jak wiadomo aromat aronii jest dosc mocny, wiec moze wystarczy do wina dolac ciut wody. Inna opcja to taka ze w winku sie cos popsulo chociaz watpie w to bo praktycznie wszystko bylo robione w prawie idealnie sterylnych warunkach. Co o tym wszystkim sadzicie???? A moze to jest normalne ze wzgledu na fakt ze pierwsze zlewanie winka jest po 3 miechach....