24-08-2003, 05:00
Po odfermentowaniu i I obciagu miod do piwnicy, czy tez zostawic jeszcze w wyzszych temperaturach? Jesli tak, to na jak dlugo?
Jak dojrzewac?
|
24-08-2003, 05:00
Po odfermentowaniu i I obciagu miod do piwnicy, czy tez zostawic jeszcze w wyzszych temperaturach? Jesli tak, to na jak dlugo?
24-08-2003, 11:05
Nie wiem czy robiłem dobrze, ale mój pierwszy trójniaczek stał w kuchni aż do momentu sklarowania, tzn ok. dwa miesiace od drugiego obciagu (bo dopiero po drugim fermentacja ustała zupełnie, I obciag był po 6 tygodniach, II po kolejnych 8 tyg.)
31-08-2003, 22:05
Chyba to zalezy od miodow. Bo przeciez miody ciezsze(dwojniak, poltorak, a moze i trojniak? - co Wy na to?) moga dojrzewac w podobnych warunkach jak wina ciezkie(madery i in). Te slabsze jak czworniaki i piataki raczej jak wina o mniejszej zawartosci cukru.
Trzeba by tez zobaczyc co mowia Mistrzowie Ciesielski i in. Pogrzebe i dam znac. A moze juz ktos to zrobil?
03-09-2003, 22:56
M.Wojtacki ("Produkty pszczele i przetwory miodowe" PWRL Warszawa 1988) zaleca prowadzic dojrzewanie miodow w temp. 10-15 st.C
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|