Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kolejne "wino" kartonikowe
#1
Jako ze poprzedni wytwor mi dziwnie szybko "wyszedl" :pijemy: :big: nastawilem wczoraj kolejny wyrob bialowinopodobny wykorzystujac dostepne w handlu detalicznym soki.

Tak konkretnie to wzialem:
- 12 litrow soku z bialych winogron Wosana (na kartoniku napisane ze ma 15g cukru/100ml)
- 6,5 litra wody
- 0,5l MD tokaj
- 3kg cukru (1,5kg wczoraj, reszte dodam za pare dni)
- troche pozywki

Nastawilem wczoraj wieczorem (MD oczywiscie wczesniej), dzisiaj rano juz calkiem konkretnie bulka.

Celuje w wino okolo 14%, na razie poczekam az drozdze przerobia caly cukier, a pozniej zasiarkuje i doslodze na polslodkie

Poprzednio zrobilem wino mocne, slodkie (pod koniec do sklarowanego juz wina dodalem litr czystego soku z kartonika, takiego samego jak dalem do nastawu) - wyszlo calkiem fajne winko o wyraznym smaku winogron.

Pozdrowienia z frontu "wina na winie" ;)
Odpowiedz
#2
Najwazniejsze, ze ma sie wspaniale pomysly.
:spoko:

W moim przypadku, nastawienie takiej ilosci wina z soku kartonowego, nie jest oplacalne.
:helo:
Odpowiedz
#3
Cytat:Wysłane przez Mirek-R
Najwazniejsze, ze ma sie wspaniale pomysly.
:spoko:

W moim przypadku, nastawienie takiej ilosci wina z soku kartonowego, nie jest oplacalne.
:helo:

No to fakt, z tego co zauwazylem to wina w D sa znacznie tansze niz u nas :(
Odpowiedz
#4
Np. "Aldi" - mozna tu kupic wspaniale niemieckie wina i nie tylko (wytrawne czy tez slodkie) juz od 1,39 Euro
Natomiast karton 100% soku 1 litrowego od 0,99 Euro ale juz nie w "Aldi" ten sklep nie ma dobrych sokow.
To chyba samo przez siebie mowi.

:helo:
Odpowiedz
#5
potwierdzam, bywam teraz raz na miesiącu w Niemczech, mozna kupic przyzwoite za "grosze"
ba to samo wino w Polsce jest droższe niz w Niemczech!!!!!!!! ;( i gdzie tu sprawiedliwość????:wsciekly:
Odpowiedz
#6
Towar zakupiony w niemczech, ktory zostaje sprzedany w polsce musi wniesc zysk. To cala sprawiedliwosc, niestety.
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez marcinp
Pozdrowienia z frontu "wina na winie" ;)

Korespondent wojenny donosi (tzn. informuje :big: ), że na tyłach wroga zauważono wielolitrowe eksperymenta winiarskie z użytym do tego celu nektarem z czarnej porzeczki. :slinka:
Polecam "następną razą" :pijemy:
Odpowiedz
#8
Nektar niezbyt podchodzi na wino.
Odpowiedz
#9
podchodzi i to jeszcze jak :slinka:

Ktoś kiedyś opisał dokładnie różnice pomiędzy sokiem, nektarem a napojem, a szło to mniej więcej tak:
- sok = zagęszczony sok + woda
- nektar = zagęszczony sok + woda + cukier
- napój = zagęszczony sok + duuuuuuuuuużo wody + cukier

Dlatego nie znajdziesz w sklepie soku z czarnej porzeczki, a jedynie nektar, sam sok nie nadawałby się do picia :podstep:
Odpowiedz
#10
A ja właśnie mam pytanie w sprawie tego nektaru s czarnej porzeczki :
Czy rozcieńczać (jeśli tak to ile wody i soku około na 5 litrowy gąsiorek) I ile kwasku,pożywki .
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Odpowiedz
#11
Przestałem rozcieńczać wodą i robię na samym nektarze z cz.p.
Kwasku nie daję, pożywki dałbym 2g, 1kg cukru w dwóch ratach i 4 litry naktaru, powiedziałbym, że nawet 3,5l bo w zależności od drożdży lubi się pienić.
Rozważ też zastąpienie 1/4 objętości cz.p., nektarem z aronii :polewam: :slinka:
Odpowiedz
#12
A co, papse, u was też była promocja na dwulitrowe kartony nektaru z czarnej porzeczki? Robiłam w tym roku kontrolne dwa litry na tym nektarze. Potwierdzam - pychota. Jakoś tak szybko zniknęło, nawet nie wiem kiedy. Nie mniej latem zamierzam sie na wino z czp tradycyjnym sposobem....
Odpowiedz
#13
Mój kartonikowy debiut został nastawiony wczoraj:
10 l. soku 100% jabłkowego
2kg. cukru (+ jeszcze ok. 1kg na drugą porcje za ok. 6dni)
1,5 l. wody
20gr kwasku cytrynowego
no i MD oczywiscie przygotowana wcześniej.

Zobaczymy co z tego wyjdzie :) :drink:
Odpowiedz
#14
[quote]Wysłane przez KrzysiekWRC
Mój kartonikowy debiut został nastawiony wczoraj:


NASZ kartonikowy debiut został nastawiony wczoraj:

Też sie zastanawiam jak to będzie smakować za te 6 dni jak będziemy dosładzać będzie trzeba juz spróbować. hehe POZDRO. :sloik::uff::szampan::slinka::pijemy:
Odpowiedz
#15
Ja za pare dni zrobie wino z nektaru z czarnej pożeczki (Hortex) I czy zrobić odrazu z 13 litru soku na 20 litrowy gąsior czy zrobić próbe w 5 litrowym ? Bo szkoda zmarnować tyle soczku ;)
Odpowiedz
#16
czy jak kupujecie 13l nekatru to bez rozcieńczania macie ~13l wina? czyten nektar jest klarowny, czy coś się osadza? djacie jakiś przepis? w jaki sposób tworzycie przepis(metoda prób i błędów z uwzględnieniem cukru w soku?) MarcinP skąd wziąłeś 6,5 l wody(nie chodzi mi ze z kranu) skąd akurat tyle? Pytam oto wszystko, żeby też poeksperymentować, na jakiś soczkach.
Odpowiedz
#17
Ziobro, jeśli lubisz sok z czp, to i wino będzie ci smakować. Moje na koniec było dość słodkie, ale jakoś mi się ta słodycz z czp komponuje pozytywnie. Koniecznie na początku zmierz blg, bo sam nektar może być za słodki. Moje wyszło bardzo przyjemne.... a było dokładnie z nektaru Hortexu.
Odpowiedz
#18
Zmierze blg 1blg=10 gram na litr ? Dziekuje za odpowiedz.
MD już przygotowana ;)
Odpowiedz
#19
Cytat:Wysłane przez Maro
czy jak kupujecie 13l nekatru to bez rozcieńczania macie ~13l wina? czyten nektar jest klarowny, czy coś się osadza? djacie jakiś przepis? w jaki sposób tworzycie przepis(metoda prób i błędów z uwzględnieniem cukru w soku?) MarcinP skąd wziąłeś 6,5 l wody(nie chodzi mi ze z kranu) skąd akurat tyle? Pytam oto wszystko, żeby też poeksperymentować, na jakiś soczkach.

Robilem juz kiedys winko na sokach wosana, mialem wlasnie proporcje sok/woda 2/1 i wyszlo bardzo smaczne, tylko za slodkie i za mocne. Teraz zmniejszylem ilosc cukru, zachowujac proporcje sok/woda, zobacze co wyjdzie i bede wiedzial w ktorym kierunku isc za trzecim razem :)
Odpowiedz
#20
dzieki na razie jeszcze mam zajete gąsiory, ale jak tylko je opróżnie nastawię na kartonikowym i mam nadzieje, że wyjdzie kartonikowe cudo.
Hmmm... a jak je nazwać na etykiecie?
Odpowiedz
#21
Może Chateau de karton? :diabelek:
Odpowiedz
#22
Wino z pożeczek już ładnie bulka:
http://img66.imageshack.us/my.php?image=wino8wx.jpg
Dałem: 12 litrów soku , 3 litry wody z 1 kg cukru , pożywke , drożdze , sok z jedej cytryny i starta jej skurka (tylko żółciutka)



Skocz do: