Liczba postów: 14
Liczba wątków: 3
Nastrój: No Mood.
No to zrobiłem winko truskawkowo-czeresniowe, no i będę drugi raz zlewac znad osadu i chciałbym żeby to wino było półsłodkie, no i mam takie pytanko: ile powinien wskazywac cukromierz? no i tak na przyszłosc też zapytam jak to jest dla win słodkich i wytrawnych? w książkach jest tylko podane procentowe stężenie, a mi chodzi o to żeby było podane dla konkretnego odczytu cukromierza, z góry dziękuję
Liczba postów: 3.650
Liczba wątków: 51
A cukromierz nie pokazuje procentowego stężenia?
Konkretny odczyt wymaga wprowadzenia konkretnych poprawek na zawartosc alkoholu i ekstraktu bezcukrowego.
No ok, to podaj mi ile ma byc Blg dla wina półsłodkiego?
Liczba postów: 1.017
Liczba wątków: 46
Nastrój: Życie jest piękne
Nie ma prostego przelicznika, bo od wartosci ze wskazania musisz odjąc poprawki na niecukry, i dodac poprawkę na alkohol. Tak więc to wszystko zalezy ile masz alkoholu, a ile wodu, ile soku itp....
No niby tak, z tymi wyliczeniami jest różnie, a i do końca nigdy się precyzyjnie tego nie wyliczy, a czy jest jakis uproszczony schemat, np. czy można jakos przyjąc że jeden Blg równa się jednemu procentowi? bo wino półsłodkie powinno zawieracod 3 do 6 procen cukru
Liczba postów: 3.650
Liczba wątków: 51
Przykładowo:
Wino owocowe zrobione z soku i wody w stosunku 1:1, o mocy 14% , półsłodkie powinno wykazywac po przerwaniu fermentacji od. 3,5 do 6,5 Blg.
Acha - to przy założeniu, ze wino półsłodkie zawiera od 1,5 do 4,5 % cukru - bo z tymi normami to też jest różnie.
Dzięki o takie cos mi własnie chodziło

zdam się też na jeden z moich zmysłów-smak

w końcu to chyba jest najważniejsze w tym wszystkim