Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wino półsłodkie, ile na cukromierzu?
#1
No to zrobiłem winko truskawkowo-czeresniowe, no i będę drugi raz zlewac znad osadu i chciałbym żeby to wino było półsłodkie, no i mam takie pytanko: ile powinien wskazywac cukromierz? no i tak na przyszłosc też zapytam jak to jest dla win słodkich i wytrawnych? w książkach jest tylko podane procentowe stężenie, a mi chodzi o to żeby było podane dla konkretnego odczytu cukromierza, z góry dziękuję:)
Odpowiedz
#2
A cukromierz nie pokazuje procentowego stężenia?
Konkretny odczyt wymaga wprowadzenia konkretnych poprawek na zawartosc alkoholu i ekstraktu bezcukrowego.
:)
Odpowiedz
#3
No ok, to podaj mi ile ma byc Blg dla wina półsłodkiego? :)
Odpowiedz
#4
Nie ma prostego przelicznika, bo od wartosci ze wskazania musisz odjąc poprawki na niecukry, i dodac poprawkę na alkohol. Tak więc to wszystko zalezy ile masz alkoholu, a ile wodu, ile soku itp....
Odpowiedz
#5
No niby tak, z tymi wyliczeniami jest różnie, a i do końca nigdy się precyzyjnie tego nie wyliczy, a czy jest jakis uproszczony schemat, np. czy można jakos przyjąc że jeden Blg równa się jednemu procentowi? bo wino półsłodkie powinno zawieracod 3 do 6 procen cukru :)
Odpowiedz
#6
Przykładowo:
Wino owocowe zrobione z soku i wody w stosunku 1:1, o mocy 14% , półsłodkie powinno wykazywac po przerwaniu fermentacji od. 3,5 do 6,5 Blg.

Acha - to przy założeniu, ze wino półsłodkie zawiera od 1,5 do 4,5 % cukru - bo z tymi normami to też jest różnie.
Odpowiedz
#7
Dzięki o takie cos mi własnie chodziło:) zdam się też na jeden z moich zmysłów-smak ;) w końcu to chyba jest najważniejsze w tym wszystkim:)



Skocz do: