Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aroniowe - maceracja
#1
Dziś po tygodniowej maceracji zlałem moszcz do balona i zamknąłem rurką fermentacyjną ale przy zlewaniu zauważyłem ze moszcz jest troszkę za gęsty i z tym wiąże się moje pytanie: czy mogę dodać syrop z litra wody i pól kilograma cukru?
Dodam ze aronii dałem o 2 kg więcej niż w przepisie ( aronia przemrożona oczywiście ) a cukru dałem normalną dawkę ale do tej przepisanej.
Odpowiedz
#2
Poganin jaki przepis masz na myśli? Na stronie głównej są proporcje dla win aroniowych o różnej mocy, przecież nikt nie będzie zgadywał.
Najlepiej napisz ile czego dałeś.
Odpowiedz
#3
A nastaw masz na ile l?
Ja fermentuję w miazdze ostatnio około 15l 12 dni i zamierzam fermentować tak samo co najmniej kolejny tydzień.
Na razie dałem 2kg cukru
i wczoraj w drugiej dawce 1,5 kg cukru - jak blg spadło do 2.
Z moich zeszłorocznych doświadczeń wnioskuję że aronie w miazdze można fermentować dłuuuugo. ;)
Odpowiedz
#4
7 kilo aronii, 4,5 litra wody i 2,8 kilograma cukru z tym ze ja tej aronii to dałem 9 kg. Reszta proporcji taka sama jak w przepisie.
Odpowiedz
#5
Dużo aronii dałeś.
Nastaw w ogóle ruszył ci?
Jakie drożdże użyłeś?
Co do cukru blg powinien spaść do 2-3 żeby dodawać cukier, ja przynajmniej tak robię.
Myślę że ciut wody na tym etapie możesz jeszcze dodać.
Mieszaj czapę.
Odpowiedz
#6
Aronia była przemrożona, nastaw ruszył od razu na Bayanusach G 995 , bez problemu.Fermentacja była okrutnie burzliwa w fermentatorze.
Odpowiedz
#7
Myślałem dać góra litr wody i pół kilograma cukru ( w formie syropu ), najwyżej wyjdzie wino troszkę mocniejsze.
Odpowiedz
#8
Te bajobongusy z numerkiem raczej stosuję do miodów.
Do aronii standardowe MD.
Będziesz miał ciężko zatrzymać fermentację.
Te drożdże dadzą spokojnie radę z tym cukrem.
Jak masz ochotę na mocniejsze wino możesz dodać cukier.
Dodaj lepiej jak blg zejdzie do 2-3
Odpowiedz
#9
No ja też je stosuje do miodów ale postanowiłem zobaczyć jak na winach się sprawdzą ( wczoraj nastawiłem na nich węgierkowe , ruszyło z kopyta jak rakieta :D ).
Odpowiedz
#10
Cytat:Wysłane przez Castleman
Dużo aronii dałeś.
Nastaw w ogóle ruszył ci?
Dlaczego dużo? Ja na 22kg owoców dałem 8l wody i 3.8kg cukru, Drożdże DSM Fermicru VR5. W tej chwili Blg = 3.

Poganin mierzyłeś zawartość cukrów w aronii ?
Odpowiedz
#11
Nie mierzyłem bo zbił mi cukromierz niestety :( . Aronia była przemrożona w zamrażarce.Nie była cierpka.
Odpowiedz
#12
Mówiąc o mocniejszym winie miałeś na myśli ekstraktywność czy procent? Bo na tych drożdżach to tak 17% jak nic a ekstraktywność też wyjątkowa będzie jeśli nie dasz więcej wody.Robiłeś kiedyś wino z Aronii?
Ja lubię wino aroniowe bez dodatków wytrawne/półwytrawne 12-13%
Odpowiedz
#13
seal69 ile dajesz wody w stosunku do owoców aronii ?
Odpowiedz
#14
Cytat:Wysłane przez seal69
Mówiąc o mocniejszym winie miałeś na myśli ekstraktywność czy procent? Bo na tych drożdżach to tak 17% jak nic a ekstraktywność też wyjątkowa będzie jeśli nie dasz więcej wody.Robiłeś kiedyś wino z Aronii?
Ja lubię wino aroniowe bez dodatków wytrawne/półwytrawne 12-13%
ja nigdy żadnych win nie robiłem tylko miody i nalewki. Miałem na myśli moc wina ale widzę że i ekstraktywność będzie niezła.
[Obrazek: winoaroniowe1.jpg] [Obrazek: w540.png]
Odpowiedz
#15
Mam tylko nadzieje ze zdjęcie nie za duże bo jak tak to poproszę o pomniejszenie.Sam nie za bardzo potrafię<wstydniś>



Skocz do: