• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71

Miodek winogronowy

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Miodek winogronowy
elaphe Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Bielawa
Nastrój: No Mood.
#1
26-08-2003, 15:15
Nastawilem miodek owocowy na soku z winogron, trojniak ladnie pracuje pomimo drozdzy bordeaux i zastanawiam sie czy dodac szyszek chmielowych i jesli dodac to jak.
Prosze o wasze zdanie na ten temat
Szukaj
Odpowiedz
Pawel Offline
Zasłużony Miodosytnik
**
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 34
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#2
26-08-2003, 17:21
Osobiscie jeszcze nie slyszalem o dodawaniu chmielu do miodow owocowych. Przynajmniej zadne dostepne mi zrodlo o tym nie wspomina.
Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Parpary/pomorskie
#3
26-08-2003, 18:31
elaphe, ile zaplanowales soku gronowego w stosunku do miodu?

Sok z bialych, czy ciemnych winogron?
Szukaj
Odpowiedz
elaphe Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Bielawa
Nastrój: No Mood.
#4
26-08-2003, 19:21
Biale winogrona rosnace w moim ogrodku bardzo slodkie lekko kwaskowate blg kolo 18(musze zmienic winomierz:( ) niestety mialem ich niewiele wiec gwoli scislosci nie soczek dokladnie a moszcz pozyskiwany tak jak jest wg przepisu na stronie glownej. Baniak jest 5 litrowy teraz jest nepelnione 3/4 moze troszke mniej dodalem caly litr miodu ktory rozpuscilem w czesci moszczu. Balem sie zatrzymania fermetacji ale jest calkiem calkiem. Jak przestanie sie tak pienic bede dopelnial baniaczek- czym uzalezniam od przebiegu fermetacji.
Co do chmielu - lubie goryczke i zastanawialem sie dlaczego nie.

p.s
Witek dzieki za rady przy jezynowym dzisiaj robilem pierwszy obciag wyszlo mocno wytrawne 11 procentowe winko
Szukaj
Odpowiedz
Wesoly Offline
Zasłużony winiarz/forumowicz
****
Liczba postów: 1.187
Liczba wątków: 69
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Węgrów
Nastrój: :big:
#5
27-08-2003, 06:46
Co do chmielu, to stosuje się go w miodach syconych takich jak:
- bernardyński,
- kapucyński,
- litewski,
- korzenny.
Dawka to 50-100g chmielu na 100l brzeczki oczywiscie + pozostałe dodatki.
Pozdr
Wesoły
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
elaphe Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 22
Liczba wątków: 8
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Bielawa
Nastrój: No Mood.
#6
27-08-2003, 09:34
Moze poczekam w takim razie az bede taki robil. Znalazlem miejse gdzie rosnie chmiel i mam pytanie : Lepiej sobie troszke zamrozic czy ususzyc?
Szukaj
Odpowiedz
Wesoly Offline
Zasłużony winiarz/forumowicz
****
Liczba postów: 1.187
Liczba wątków: 69
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: Węgrów
Nastrój: :big:
#7
27-08-2003, 09:48
Wszystkie zioła dodaje się suszone
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71

Miodek winogronowy


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 19-07-2025, 06:24 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa