• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

za słodkie

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
za słodkie
robbee Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2007
#1
01-04-2007, 09:05
co można zrobić gdy wino jabłkowe jest za słodkie?:lol:
Szukaj
Odpowiedz
Sean Dillon Offline
Leon Zawodowiec (VERY Very Bad )
****
Liczba postów: 1.146
Liczba wątków: 44
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: WROCŁAW
Nastrój: szatański!!!
#2
01-04-2007, 09:06
1. skupazowac z wytrawnym jablkowym

2. restart
Szukaj
Odpowiedz
mikaszek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 233
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2007
Lokalizacja: Koszalin
Nastrój: niedoczas
#3
01-04-2007, 09:07
Kupażować, wznowić fermentację albo rozcieńczyć.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Oleńka i Maciuś
Unregistered
 
#4
01-04-2007, 09:08
Dziwimy się poradom Sean'a i mikaszka. Forumowicze z gwiazdkami i pisza takie bzdury. Przecież wiadomo, że są metody odkrystalizowania cukru z wina - pisano o tym wielokrotnie na forum. Przy zastosowaniu opisywanych metod wytrącasz cukier, który możesz zastosować do następnych nastawów. Jest to tzw. "cukier winny"
Odpowiedz
Qwet Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 82
Liczba wątków: 16
Dołączył: 01 2007
Lokalizacja: Białe Błota k. Bydgoszczy
#5
01-04-2007, 09:16
A jak to sie robi?? Można to stosować też do soków z owoców/warzyw zawierających cukier??
Szukaj
Odpowiedz
Oleńka i Maciuś
Unregistered
 
#6
01-04-2007, 09:19
Niestety ta reakcja następuje tylko z estrami zawartymi w winie, w sokach niestety nie.
Odpowiedz
Sean Dillon Offline
Leon Zawodowiec (VERY Very Bad )
****
Liczba postów: 1.146
Liczba wątków: 44
Dołączył: 09 2004
Lokalizacja: WROCŁAW
Nastrój: szatański!!!
#7
01-04-2007, 09:29
no ogolnie mowiac jest to sposob, ale czy nowa osoba da sobie z tym rade...? proces jest niezbyt prosty i trzebaby sie przygotowac do tego. ale moze to i jest jakis sposob zeby to winko nie bylo za slodkie
Szukaj
Odpowiedz
robbee Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dołączył: 04 2007
#8
01-04-2007, 10:03
restart to znaczy zacząć od nowa fermentację, jeśli tak to czy nie straci ono swoich walorów
Szukaj
Odpowiedz
zoro Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 16
Dołączył: 01 2007
Lokalizacja: Wołczyn - opolskie
Nastrój: guilty
#9
01-04-2007, 10:21
po prostu będzie trawić cukier ...
Szukaj
Odpowiedz
mikaszek Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 233
Liczba wątków: 4
Dołączył: 01 2007
Lokalizacja: Koszalin
Nastrój: niedoczas
#10
01-04-2007, 10:29
Sama fermentacja nie powinna zepsuć nastawu, chociaż, jeśli jest tam sporo %, to może być również nieco utrudniona. Chyba najprostrzym rozwiązaniem byłoby jednak skupażowanie z delikatnym białym wytrawnym winem.

Do Oleńki i Maciusia: jak widać kilka gwiazdek nie gwarantuje pełnej wiedzy (przynajmniej w moim przypadku ;)). Nie trafił mi się do tej pory przypadek nadmiaru cukru, więc przy braku doświadczenia napisałem to, co wyczytałem wcześniej - może zbyt pochopnie.

Jednak na ile rozumiem, odcukrzanie polega na pewnych zabiegach chemicznych (wyszukiwanie na ten temat nie dało w moim przypadku zbyt dobrych rezultatów) - czy nie ma ryzyka zaszkodzenia bukietowi winka?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Oleńka i Maciuś
Unregistered
 
#11
02-04-2007, 06:47
ponieważ skończył się Prima Aprilis, dementujemy informację, jakoby powszechnie (i z sukcesami) wytrącano cukier z nastawów.
Dziękujemy za podchwycenie naszego żartu przez Seana i prosimy o przeniesienie wątku do Krotochwil :)
OiM
Odpowiedz
tadziu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 13
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2009
#12
18-01-2009, 14:17
Jestem nowy na forum, trochę poczytałem ale mam pytanie zrobiłem wino z dzikiej róży ale przestalo po miesiącu pracować i zaczęło ciągnąć powietrze do środka więc sie wystraszyłem i dałem o5l spirytusu i stoi tak od miesiąca nie do picia bo za slodkie, 10 litrów wina dalem 4kg cukru, . Chciałem je zestartować ale nie ruszy prawdopodobnie wobec tego zacząlem robić dzis wino z rodzynek 20 litrów juz zgodnie z przepisem ale nie siekałem rodzynek tylko zmieliłem na maszynce ichyba będę musial robić w miazdze. Teraz mój problem obmysliłem sobie ,ze dam 1kg cukru mniej do tego wina i wleję stopniowo te mocne wino z dzikiej rózy10 litrow , razem będzie 30 litrów, czy może bezpiecznej zrobic wytrawne wino z rodzynek i zmieszac z tym z róży co zrobić mam drożdże aktywne?
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#13
18-01-2009, 15:48
tadziu,
dałeś za dużo cukru, więc wino jest zbyt słodkie. Dodałeś jeszcze spirytusu więc nie ma szans na pracę drożdży. Najlepiej zrób wino rodzynkowe wytrawne i dopiero wtedy zmieszaj z tym zbyt słodkim.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
tadziu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 13
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2009
#14
18-01-2009, 19:08
a co zrobic jak dodalem też za duzo kwasku bo liczylem na butlę czyli 20litrow a wina bylo tylko 10 litrow i wino jest tez za kwasne
Szukaj
Odpowiedz
kguser Offline
Zasłużony dla forum
****
Liczba postów: 1.972
Liczba wątków: 19
Dołączył: 10 2006
Lokalizacja: Łódź
#15
18-01-2009, 21:14
tadziu,
zrób to rodzynkowe bez dodawania kwasku cytrynowego. Jak bedzie ze 20 l rodzynkowego zupełnie wytrawnego bez dodatku kwasku to po zmieszaniu powinno się wyrównać.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
tadziu Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 13
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2009
#16
18-01-2009, 21:43
Witam jeszcze raz dzięki za odpowiedzi tak wlasnie myślalem zrobić. Mam jeszcze wino jeżeli to mozna tak nazwać z białych winogron, tez trochę kwasne od nadmiaru kwasku i za slodkie, z nim zrobilem to samo dodałem pół litra spirytusu ale na 20 litrów wina, fermentacja tez sie zupelnie zatrzymała i stoi też juz miesiąc i się nie klaruje. To wino mam zamiar zrestartować bo mam te drożdze aktywne i pożywkę max.Takie jakie jest mozna pić ale chce miec wytrawne i teraz obawiam się ,że jak nie wystartuje popsuje je do reszty tą pożywką i drożdżami oceniam je na 12-14 procent więc powinni wystartować jak myślisz.
Pozdrawiam tadziu
Szukaj
Odpowiedz
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 2 3 4 5 6 … 14 Dalej »

za słodkie


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 17-11-2025, 08:14 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa