Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zawartość alkoholu
#1
Witam.
Robiąc wino korzystałem z gotowego przepisu więc popełniłem też błąd i nie zmierzyłem BLG. Alkoholu nie da się więc zmirzyć przy uzyciu winomierza, alekoholomierz też odpada bo wino jest półsłodkie.....wiec chyba zostają tylko obliczenia. Prosze o korekte.
Cukru w sumie dodałem 1400g
było 12.5 l moszczu wg E. Kwapisz 12.5X155(winogrona)=1937,5 g czyli cukru w sumie 3337,5g
Po pierwszym zlaniu z nad osadu jest ok 12.5 l czyli po 267g cukru za litr
267:1,7 :10 : 15,7 %
Wynik ten jest wg mnie możliwy i realny ale kiperem nei jestem.
Jestem początkującym winierzem więc nie wiem czy wynik 15.7% z białych winogron i drożdżech Biowin typu Sherry jest przyzwoity. Co myślicie na ten temat??
Swoją drogą to ile możnaby wyciągnąc max z tych drożdży...szukałem na necie ale nie znalazłem...
Odpowiedz
#2
Jeśli jest półsłodkie to troche cukru musiało zostać. Mozesz zmiezyc balling i wziąwszy poprawke na alkohol wyliczyć ile zostało i w ten od tyłu sposób wyznaczyć %. Mozesz tez uznać ze masz półsłodkie i mocne wino, które jako, że jest dobre będzie wypite do lata najpóźniej ;)
myśle ze 14-16% to właśnie okolice naturalnej granicy tych drożdzy.

Pozdrawiam
Odpowiedz
#3
Wino z założenia swojego ba być półsłodkie/ półwytrawne więc taki stan rzeczy będe chciał utrzymać.
Faktem jest, że spożyte będzie na pewno do konca sierpnia ale dlaczego piszesz,że do lata najpóźniej??
Wydawało mi się, że wina białe moża trzymać ok roku w botelkach.(mam zamiar butelkowac)
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez czukbon
ale dlaczego piszesz,że do lata najpóźniej??
Wydawało mi się, że wina białe moża trzymać ok roku w botelkach.(mam zamiar butelkowac)

A na jak długo starczy 12 litrów?
dwie wizyty rodziny i jedno spotkanie z kolegami :hahaha:

Mozesz zabutelkowac i trzymac nawet dluzej niz rok jesli mocne i slodkie. Z tym ze nie spiesz sie z butelkowaniem ;)
Odpowiedz
#5
A tu sie zgadzam w pełni. O winie narazie mówiłem minimalnej ilości osób bo takto niedoczekałoby sie leżakowania:)
Wino musi sie najpierw sklarować a potem butelkowanie...a właśnie siarkownie teraz(jeśli jestem zadowolony z obecnego stanu słodkości i %) czy po sklarowaniu??
Odpowiedz
#6
mozebyć po sklarowaniu ale po zasiarkowaniu lepiej jeszcze potrzymaj troche w balonie bo może coś wypaść. Więc butelkowanie zaraz po siarkowaniu jest ryzykowne.
Odpowiedz
#7
Dzięki za rady.
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez czukbon
Wino musi sie najpierw sklarować a potem butelkowanie...a właśnie siarkownie teraz(jeśli jestem zadowolony z obecnego stanu słodkości i %) czy po sklarowaniu??

Jeśli wino jest słodkie a drożdże jeszcze nie padły będzie fermentowało nadal. Jeśli słodkość jest odpowiednia i nie chcesz więcej % to siarkuj teraz .Butelkujesz gdy jesteś pewien że drożdże na 100 % padły.Przed samym butelkowaniem, również można profilaktycznie zasiarkować .
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: