Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy można zatruć pożywką??
#1
Witam,
Piszę bo ciekawi mnie bardzo jedna sprawa.. Kiedy nie dodaję pożywki i robie na MD biowinu/zamoyskich to winko pracuje 2 miesiące i dochodzi 13-14%. Kiedy dodam 3g activit + 3g DAF do 10 litrów płynu to winko pracuje 1-1,5miesiąca i dochodzi 14-15%. Kiedy dodam 6g activit + 6g DAF na 10l to winko pracuje max. miesiąc i zwykle robi 15-16%, ale zdarza się wtedy że po normalnym dosłodzeniu stanie, albo nagle zwolni całkiem bez powodu i takie tam problemy. O co tu chodzi?? Czy drożdże boli duża ilość pożywki??
Odpowiedz
#2
Pożywka pozwala wytworzyć zdrowszą populację drożdży. Skutkuje to szybszą fermentacją i zwiększeniem dobrze odżywionych drożdży ich tolerancji na alkohol . Ma to istotne znaczenie w nastawach gdzie jest mało substancji odżywczych (np. wina kwiatowe).
Przyczyn nagłe wstrzymanej fermentacji może być wiele. Jedną z nich może być dodanie kolejnej porcji cukru kiedy w nastawie jest już pewna ilość alkoholu (np. powyżej 10%) a drożdże są w "marnej kondycji zdrowotnej" . Podane tutaj przyczyny są w lekkiej sprzeczności z warunkami które podałeś ale taka jest "ogólna teoria".
Dodanie pożywki w zalecanej ilości zawsze ułatwia pracę drożdżom i zapewnia pewniejszą fermentację. Nadmiar pożywki może negatywnie wpłynąć na smak wina jeżeli przekroczy się wielokrotnie zalecaną dawkę. Niewielkie przekroczenie dawki (np 2- 3 krotne) nie powinno być wyczuwalne w smaku (zależy od dodawanej pożywki).
Odpowiedz
#3
Czyli nadmiar pożywki nie może zaszkodzić drożdżom?? To jeśli dałbym pożywki na przykład 2g/l to drożdże będą bardzo silne i odporne?? Bo niedawno tyle dałem i wino nagle staneło (bez powodu) na blg15 i 8%, potem musiałem zrobić restart bo bulkało raz na kilka minut. W innym przypadku kiedyś dałem 1,5g/l i winko stanęło po lekkim dosłodzeniu od blg4 do blg11 kiedy miało 8%.
Ile w takim razie pożywki powinienem dawać do win owocowych, a ile do zbożowych żeby było dobrze??
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez Qwet Czyli nadmiar pożywki nie może zaszkodzić drożdżom??
Nadmiar dowolnych soli (fosforan amonowy jest solą) może szybko zabić każdą żywą komórkę, w tym komórkę drożdży. Ogólne dążenie do zmniejszenia energii układu, w tym przypadku - do wyrównania stężeń, powoduje, że przez półprzepuszczalną błonę komórkową dyfunduje z komórki woda (to zjawisko nazywa się osmozą) - powodując jej odwodnienie i śmierć.
Ile pożywki dodawać? Do "normalnych" nastawów (moszczy owocowych, które już zawieraja substancje odżywcze) - zgodnie z opisem na torebce - 5g/10-20l nastawu. Do "pustych" - win kwiatowych, czy miodów - dawkę można podwoić. Więcej nie ma chyba sensu.
Odpowiedz
#5
ok dziex za odpowiedź..

No i jeszcze jedna sprawa.. W jakich proporcjach do jakich win stosowac activit i DAF?? Zwykle daje pół na pół do ryzowych i 1:3 activit:daf do owocowych, ale nie wiem czy na pewno dobrze robie..
Odpowiedz
#6
Activit, jeśli się nie mylę, zawiera fosforan amonowy. Można, a nawet powinno się stosować go samodzielnie.



Skocz do: