27-08-2003, 21:30
Witam , mam ochote nastawic czernicak wg przepisu na czworniak :
Czerniczak.
Wyrabia się z brzeczki trójniaka lub czwórniaka. Aby otrzymac 10 litrów brzeczki trójniaka, bierze się 3,3 litra miodu, 4,2 litra wody i 2,5 litra soku z borówek czarnych. Aby przygotowac 10 litrów brzeczki czwórniaka, bierze się 2,5 litra miodu, 5,5 litra wody i 2 litry soku z borówek czarnych. Czerniczak dojrzały dorównuje najlepszym winom francuskim.........
mam tylko jeden problem brakuje mi soku z borowek - czy ktos probowal robic ? czy mozna zastapiuc je wywarem z borowek suszonych a jesli tak to w jakiej ilosci , no i jak przy czyms takim dodawac kwasek ?? czy taki wywar moze dawac duzo kwasow . Dzieki za informacje
Czerniczak.
Wyrabia się z brzeczki trójniaka lub czwórniaka. Aby otrzymac 10 litrów brzeczki trójniaka, bierze się 3,3 litra miodu, 4,2 litra wody i 2,5 litra soku z borówek czarnych. Aby przygotowac 10 litrów brzeczki czwórniaka, bierze się 2,5 litra miodu, 5,5 litra wody i 2 litry soku z borówek czarnych. Czerniczak dojrzały dorównuje najlepszym winom francuskim.........
mam tylko jeden problem brakuje mi soku z borowek - czy ktos probowal robic ? czy mozna zastapiuc je wywarem z borowek suszonych a jesli tak to w jakiej ilosci , no i jak przy czyms takim dodawac kwasek ?? czy taki wywar moze dawac duzo kwasow . Dzieki za informacje