• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71

Czerniczak

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Czerniczak
szuwareck Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 45
Liczba wątków: 13
Nastrój: wwinowziety
27-08-2003, 21:30
Witam , mam ochote nastawic czernicak wg przepisu na czworniak :
Czerniczak.
Wyrabia się z brzeczki trójniaka lub czwórniaka. Aby otrzymac 10 litrów brzeczki trójniaka, bierze się 3,3 litra miodu, 4,2 litra wody i 2,5 litra soku z borówek czarnych. Aby przygotowac 10 litrów brzeczki czwórniaka, bierze się 2,5 litra miodu, 5,5 litra wody i 2 litry soku z borówek czarnych. Czerniczak dojrzały dorównuje najlepszym winom francuskim......... :)
mam tylko jeden problem brakuje mi soku z borowek - czy ktos probowal robic ? czy mozna zastapiuc je wywarem z borowek suszonych a jesli tak to w jakiej ilosci , no i jak przy czyms takim dodawac kwasek ?? czy taki wywar moze dawac duzo kwasow . Dzieki za informacje
Szukaj
Odpowiedz
Witek Offline
Banned
Liczba postów: 4.527
Liczba wątków: 394
28-08-2003, 05:09
Wywar z jagod (borowek) moze pewnie zastapic w jakiejs mierze jagody swieze, ale ja wiem czy warto?
Miod owocowy mozesz teraz zrobic na wielu innych owocach. Na przyklad jablczak (za moment beda juz trwale odmiany zimowe), gruszeczniak i jakies inne na przyklad z uzyciem swiezych, dzialkowych (nie sklepowych!) winogron.

Sa tez jeszcze ostrezyny (jezyny).

Kwasek cytr. do nastawu i tak musisz dac. To chodzi i wlasciwe pH dla drozdzy.

A z miodem-czerniczakiem wez na wstrzymanie do przyszlego roku. Przynajmniej ja bym tak zrobil.
Szukaj
Odpowiedz
Pawel Offline
Zasłużony Miodosytnik
**
Liczba postów: 364
Liczba wątków: 34
Nastrój: No Mood.
05-09-2003, 11:12
A moze warto zamiast wywaru(chyba rzceczywiscie nie brzmi to zachecajaco i o obawialbym sie o to co z tego wyjdzie albo i nie...) sprobowac jagoz ze sloika? Ja myslelem juz o czyms takim i postaram sie zaczac na pocz pazdziernika. Dam znac.
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Miody pitne v
« Wstecz 1 … 67 68 69 70 71

Czerniczak

• Pokaż wersję do druku
Skocz do:

• Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 09-07-2025, 11:09 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa