12-02-2012, 20:34
Halina, płatki możesz dodać w czasie fermentacji lub gdy wino będzie w gąsiorze dojrzewało. Daje to inny efekt.
W którymś sklepie internetowym jest do ściągnięcia wykres ze zmiennymi.
Średnio opiekane są ok, ja jeśli używam mocno opiekanych to bardzo ostrożnie. Jak napisał Jacek, lepiej mniej bo tego się nie odwróci.
Edit: znalazłem coś co może Ci pomóc,
http://www.eurowin.pl/pl/p/file/24c55544...achowy.JPG
i znalazłem to z czego sam korzystam (wydrukowane)
http://www.winohobby.biz/platki_debowe.pdf
http://www.winohobby.biz/index.php?news=show&news_id=8
http://www.winohobby.biz/index.php?news=show&news_id=9
W którymś sklepie internetowym jest do ściągnięcia wykres ze zmiennymi.
Średnio opiekane są ok, ja jeśli używam mocno opiekanych to bardzo ostrożnie. Jak napisał Jacek, lepiej mniej bo tego się nie odwróci.
Edit: znalazłem coś co może Ci pomóc,
http://www.eurowin.pl/pl/p/file/24c55544...achowy.JPG
i znalazłem to z czego sam korzystam (wydrukowane)
http://www.winohobby.biz/platki_debowe.pdf
http://www.winohobby.biz/index.php?news=show&news_id=8
http://www.winohobby.biz/index.php?news=show&news_id=9