Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
po przelaniu staje?:| zawsze
#1
no witam po dlugiej nieobecnosci
pytanie w teori retoryczne :>
ale jak kto chce moze odpsiac:)

dlaczego jak zlewam z nad osadu wywalam te szumowiny wlewam spowrotem to nastaw zwalnia do predkosci prawie nie zauwazalnej a wrecz staje juz drugi raz :|
znowu robie matke i bede dolewal :|

a takie pytanie dodatkowe...
z czego robic wino na wiosne cos wtedy rosnie?:)
Odpowiedz
#2
1.oddzielasz od drozdzy
2.susz, zboża, kompoty
Odpowiedz
#3
wiec dlaczego zalecanie zlewanie z nad osadu skoro to stopuje caly nastaw :|
Odpowiedz
#4
bo im dorzdzmi niby smierdzi po 6tygodniach.ale jak postoi to zapach znika.
Odpowiedz
#5
Cytat:Wysłane przez szukajek
wiec dlaczego zalecanie zlewanie z nad osadu skoro to stopuje caly nastaw :|

A kto każe zlewać znad osadu przed końcem fermentacji?
Odpowiedz
#6
widzialem takie posty
Odpowiedz
#7
Cytat:Wysłane przez szukajek
po przelaniu staje?:| zawsze

Jak ja kocham te winiarskie skróty myślowe. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Odpowiedz
#8
Cytat:Wysłane przez moonjava
Cytat:Wysłane przez szukajek
po przelaniu staje?:| zawsze

Jak ja kocham te winiarskie skróty myślowe. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

:spoko:
Też od razu mi się TO nasunęło :big: :big::diabelek:
Odpowiedz
#9
Cytat:Wysłane przez szukajek
po przelaniu staje?:| zawsze

Normalnie siakaś nowa Vyjagra :)
...choć skoro samo przelanie działa, to
nie medycyna tutaj działa, ale chyba jakaś magia.
Odpowiedz
#10
Co ciekawe jeden z moich nastawów winogronowych dosyć szybko "stanął" bo po ok. 4ch tygodniach i mial jeszcze 7blg bez poprawek, chcąc nie chcąc odczekałem dwa dni i zlałem i ku mojemu zdziwieniu ładnie wystartował i tak fermentuje do tej pory już w sumie 11ty tydzień, dodam że jest trzymany w dosyć chłodnym pomieszczeniu.
Odpowiedz
#11
zboczuchy jedne:P
no nic bede robil tak jak ostatnio dodam MD i nie zleje puki nie skonczy
poprzednim razem wyszlo pyszne wiec teraz tez powino pojsc dobrze
:)
thx
Odpowiedz
#12
Mnie znowu temat zwabił a tu o winie....
Odpowiedz
#13
Kurde mi mandarynki staneły po 2 tygodniach.... Zlałem znad osadu i troche bąbelkuje ale nie bardzo, dosłaodziłem licze ze dojdzie.....
Odpowiedz
#14
Nie dojdzie..zmierz balling, to cos będzie wiadomo.
Pozdro!
Odpowiedz
#15
Coś mi się widzi że przez te 3 miesiące już coś wydumał z tymi mandarynkami ;)
Odpowiedz
#16
Są następujące opcj:1)wyrzuił
2)nie wydumał i dallej stoją 3) wypił i nie żyje; ergo: chciałm sprawdzic i pomoc.
Pozdro!
Odpowiedz
#17
a w ogóle nie trzy tylko siedem... raczej nie żyje :diabelek:
Odpowiedz
#18
Ah, oczywiście pomyliłem piątkę z jedynką !! Jakby "stojało jak byk": Styczeń, Anno Domini..Nie żyje!? .Szkoda,młodo...
Odpowiedz
#19
a gdzie rosnie kompot? :jezor:
Odpowiedz
#20
Sorry, alva ;to wino podobno było z mandarynek , a nie z konopii..I w tym wic...
Pozdrawiam!
Odpowiedz
#21
ale ja pytam o ten zestaw:

Cytat:Wysłane przez szukajek
z czego robic wino na wiosne cos wtedy rosnie?:)

Cytat:Wysłane przez sobek
2.susz, zboża, kompoty


;)
Odpowiedz
#22
Cytat:Wysłane przez DarekRz
Cytat:Wysłane przez moonjava
Cytat:Wysłane przez szukajek
po przelaniu staje?:| zawsze

Jak ja kocham te winiarskie skróty myślowe. :rotfl: :rotfl: :rotfl:

:spoko:
Też od razu mi się TO nasunęło :big: :big::diabelek:
Witaj alva; to od stycznia (!! )wspaniały dialog!! A zimą.. z kompotów; zbożowe; ryżowiec z suszonych owoców itd Szkoda, że się urwało..
Pozdrawiam!
Odpowiedz
#23
nie urwalo sie tylko.. wyciszylo... jak fermentacja w niskiej temperaturze... a teraz upaly i coraz burzliwiej :uff:
Odpowiedz
#24
Witam, alva, pewnie masz racje: tylko jak dał za dużo cukru to jest slodkie;
Mam 10 l takiego; rozcienczyć do 18 blg i znowu..A gdzie "usagi" - Pozdrawiam Go!
Pozdro!
Odpowiedz
#25
co to "usagi"? :oczy:
Odpowiedz



Skocz do: