30-01-2006, 16:24
Jest taki problem, na tym forum konkretnej odp... nie znalazlem.
Robie wino z ryżu, użylem drożdży tych ze zwykłego sklepu do ciast. Wszystko bylo ok. do pierwszego zlania, bulgotalo w rurce az milo przez dwa mies. i przestalo. Wiec odcedzilem ten syf i dalem dalej do fermentowania, a tu cos mnie zdziwilo, w rurce juz praktycznie nic nie bugocze moze z 5 razy na dobe i tak juz przez 3 tyg.
Pytanie; Co z tym zrobic? smierdzi strasznie drożdżami.
Czy z tego wina bedzie jeszcze cos?
moze dodac jeszcze cukru i drożdży winiarskich można dac teraz?
Czy jest jeszcze inny sposób, np. jakis specyfik ktory to odmieni?
W pokoju mam temp. od 20-27 stopni.
PROSZE O SZCZERA POMOC !!! Text
Robie wino z ryżu, użylem drożdży tych ze zwykłego sklepu do ciast. Wszystko bylo ok. do pierwszego zlania, bulgotalo w rurce az milo przez dwa mies. i przestalo. Wiec odcedzilem ten syf i dalem dalej do fermentowania, a tu cos mnie zdziwilo, w rurce juz praktycznie nic nie bugocze moze z 5 razy na dobe i tak juz przez 3 tyg.
Pytanie; Co z tym zrobic? smierdzi strasznie drożdżami.
Czy z tego wina bedzie jeszcze cos?
moze dodac jeszcze cukru i drożdży winiarskich można dac teraz?
Czy jest jeszcze inny sposób, np. jakis specyfik ktory to odmieni?
W pokoju mam temp. od 20-27 stopni.
PROSZE O SZCZERA POMOC !!! Text