• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 … 14 Dalej »

Wino ryżowe śmierdzi drożdżami - POMOCY !!!

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Wino ryżowe śmierdzi drożdżami - POMOCY !!!
tomi_74 Offline
[Ban wycofany]

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2006
#1
30-01-2006, 16:24
Jest taki problem, na tym forum konkretnej odp... nie znalazlem.
Robie wino z ryżu, użylem drożdży tych ze zwykłego sklepu do ciast. Wszystko bylo ok. do pierwszego zlania, bulgotalo w rurce az milo przez dwa mies. i przestalo. Wiec odcedzilem ten syf i dalem dalej do fermentowania, a tu cos mnie zdziwilo, w rurce juz praktycznie nic nie bugocze moze z 5 razy na dobe i tak juz przez 3 tyg.
Pytanie; Co z tym zrobic? smierdzi strasznie drożdżami.
Czy z tego wina bedzie jeszcze cos?
moze dodac jeszcze cukru i drożdży winiarskich można dac teraz?
Czy jest jeszcze inny sposób, np. jakis specyfik ktory to odmieni?
W pokoju mam temp. od 20-27 stopni.
PROSZE O SZCZERA POMOC !!! Text:placze:
Szukaj
Odpowiedz
Oleńka i Maciuś
Unregistered
 
#2
30-01-2006, 16:26
Najlepiej zrobić to o czym na tym forum nie mówimy głośno ...
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#3
30-01-2006, 16:34
Piłem PYSZNE wino ryżowe zrobione na drożdżach piekarskich, zaprawione na wermut. Popróbuj. Zapach drożdży, jeśli zbyt długo nie przetrzymałeś wina nad osadem, z czasem zanika. Możesz też wino zlać lekko napowietrzając (tak, żeby wino lecące z wężyka "chlupało"), to też czasem pomaga.
Szukaj
Odpowiedz
Skrzych
Unregistered
 
#4
30-01-2006, 17:37
Toz to bardzo młode wino, wszak jest dopiero po I obciągu i w dodatku jeszcze pracuje - musowo coby pachnało drożdżami... a niby czym innym ma pachnieć? Fiołkami? ;)
Poczekaj cierpliwie jeszcze miesiąc, obciągnij po raz II-gi, potem 2 miesiące klarowania i II obciąg. Wtedy powąchaj, posmakuj i podziel sie z nami wrażeniami, jakiekolwiek by nie były...

Krzysztof
Odpowiedz
xarts Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 165
Liczba wątków: 6
Dołączył: 09 2005
Lokalizacja: Poznań/Luboń
#5
30-01-2006, 22:41
Poczekaj, tak jak radzi Skrzych. A jak nie to albo kupażuj z jakimś innym (ale z jakim się niewypowiadam, nieznam się na tym dobrze) albo poszukaj sprzętu. Jak jesteś zainsteresowany jakiego to zapraszmn na pirva.
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#6
30-01-2006, 22:50
Cytat:Wysłane przez Skrzych
(...) a niby czym innym ma pachnieć? Fiołkami? ;)
Poczekaj cierpliwie jeszcze miesiąc, obciągnij po raz II-gi, potem 2 miesiące klarowania i II obciąg. Wtedy powąchaj, posmakuj i podziel sie z nami wrażeniami, jakiekolwiek by nie były...

Krzysztof

:) Niechcący wyciągnąłeś mi to z ust. Gdyby wino od samego początku pachniało, tak jak po roku, dwóch czy pięciu latach - to po co by tyle trzeba czekać? Wypić nastaw, doprawić spirytem i po kłopocie...
Szukaj
Odpowiedz
tomi_74 Offline
[Ban wycofany]

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2006
#7
31-01-2006, 10:45
To co wkoncu, bedzie cos jeszcze z tego?
Przeciesz nic nie bulgocze w rurce.
Czy mozna dozucic teraz jekis ziolek?
Czy mozna teraz dodac drozdzy winiarskich?
A moze jeszcze cukru, juz jest w sumie na 20l 5kg moze malo.
Prosze ekspertow o opinie;:lol:
Szukaj
Odpowiedz
jaro1 Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 222
Liczba wątków: 13
Dołączył: 11 2003
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: No Mood.
#8
31-01-2006, 10:56
Ja mam katar i nie czuję:fajka:
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#9
31-01-2006, 11:54
Cytat:Wysłane przez tomi_74
To co wkoncu, bedzie cos jeszcze z tego?

A ile miesięcy upłyneło od I zlania?
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Maciej Offline
Konsultant Spamkiller
******
Liczba postów: 5.419
Liczba wątków: 213
Dołączył: 09 2003
Lokalizacja: Wrocław/Piława - AOC Pogórze Sudeckie
#10
31-01-2006, 12:59
Tomi, nie zakładaj po kilka razy nowego wątku na ten sam temat, plizzz.
Szukaj
Odpowiedz
bila Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 201
Liczba wątków: 17
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Zwięczyca
Nastrój: No Mood.
#11
31-01-2006, 14:13
Moje ryżowe po trzech latach smakuje jabłkowo, poczekaj jeszcze cztery lata a może poczujesz ....gruszki?:big:
Szukaj
Odpowiedz
lolo Offline
Winiarski Mistrz
****
Liczba postów: 1.795
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Nastrój: prohibido prohibidad
#12
31-01-2006, 20:00
Cytat:Wysłane przez bila
Moje ryżowe po trzech latach smakuje jabłkowo, poczekaj jeszcze cztery lata a może poczujesz ....gruszki?:big:

Za stare, posmak jabłka to efekt zbytniego utlenienia. :)
Szukaj
Odpowiedz
Megana Offline
Zasłużona dla forum
******
Liczba postów: 4.733
Liczba wątków: 31
Dołączył: 08 2005
Lokalizacja: Warszawa
Nastrój: roztargniony
#13
31-01-2006, 21:13
chłopaki, przestańcie się nabijać. ;)
Tomi, masz bardzo młode wino, które fermentowało dwa miesiące a teraz trzeba dać mu czas by spokojnie dojrzało. Żadnych drożdży, możesz dorzucić jakichś ziół, ale bez przesady. Słaba jestem w wyliczeniach jeśli chodzi o cukier, moge tylko powiedziec, że moje 20 litrów ryżowego zeżarło 6,3 kg cukru i po pierwszym zlaniu miało blg zero, więc było bardzo wytrawne.
Niech ktoś mu powie czy może jeszcze dodac cukru...
Szukaj
Odpowiedz
SISIC Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
Dołączył: 12 2005
#14
01-02-2006, 09:38
Miałem ten sam problem, ale cierpliwość jest cnotą winiarzy. Poczekaj jeszcze trochę a będzie dobrze. Ja akurat barwiłem wino poprzez karmel i krótko po tym przykry zapach zginął.
Szukaj
Odpowiedz
bila Offline
Winiarczyk
*
Liczba postów: 201
Liczba wątków: 17
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Zwięczyca
Nastrój: No Mood.
#15
01-02-2006, 10:08
r
Cytat:rZa stare, posmak jabłka to efekt zbytniego utlenienia. r

Dzięki lolo, teraz wiem co jest grane. "Winiarski Majster" coś znaczy:D

Tomi_74 - nie przejmuj się zapachem. Trochę cierpliwości i będzie o.k.
Szukaj
Odpowiedz
tomi_74 Offline
[Ban wycofany]

Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dołączył: 01 2006
#16
01-02-2006, 18:26
Cytat:Wysłane przez bila
r
Cytat:rZa stare, posmak jabłka to efekt zbytniego utlenienia. r

Dzięki lolo, teraz wiem co jest grane. "Winiarski Majster" coś znaczy:D

Tomi_74 - nie przejmuj się zapachem. Trochę cierpliwości i będzie o.k.

Ok. Dzieki wam poczekam jeszcze. Choc juz te wino stoi 3,5 mies. a po pierwszym zlaniu 1,5 mies. To co , jak nic nie bulgocze w rurce to mam sie tym nie przejmowac?

[TU BYŁY LEKKIE BLUZGI - TWM]

W koncu to jest forum dla POCZATKUJACYCH WINIARZY !!! a ja po raz pierwszy je wlasnie robie.
Szukaj
Odpowiedz
moonjava Offline
Dionizos
******
Liczba postów: 4.204
Liczba wątków: 146
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: jak studnia bez dna (Kraków)
Nastrój: porzucam kroków rytm na bruku
#17
01-02-2006, 18:54
po pierwszym zlaniu 1,5 mies.
---ma prawo pachnieć drożdżami

To co , jak nic nie bulgocze w rurce to mam sie tym nie przejmowac?
---nie przejmować sie (patrz niżej)

W koncu to jest forum dla POCZATKUJACYCH WINIARZY !!! a ja po raz pierwszy je wlasnie robie.
---a jaki podręcznik winiarski już przeczytałeś?
Strona WWW Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 6 7 8 9 10 … 14 Dalej »

Wino ryżowe śmierdzi drożdżami - POMOCY !!!


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 08-07-2025, 06:48 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa