• Strona główna
  • SWiMP
  • Forum
  • Artykuły
  • Kalendarz
  • Galeria
  • Blogi
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Chat (0)
  • Shoutbox
  • Regulamin
  • Pomoc
Witaj! Logowanie Rejestracja
  • Pokaż dzisiejsze posty

Zaloguj się
Login:
Hasło:
Nie pamiętam hasła
 
Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

Choroby win - opisy

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tryb drzewa
Choroby win - opisy
Marco de Mon Offline
Starszy winiarczyk
**
Liczba postów: 287
Liczba wątków: 15
Dołączył: 08 2003
Lokalizacja: Kraków
Nastrój: No Mood.
#1
30-08-2003, 23:50
Proponuje temat opisujacy naocznie choroby win, przyda sie to zapewne wszystkim majacym problemy by za wczasu zareagowali i mogli uratowac swoje urobki :-)
Piszcie co sie działo, smakowało, pachniało itp. i czy udało sie to uratowac.
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
Mariusz Offline
Winiarz
***
Liczba postów: 538
Liczba wątków: 31
Dołączył: 04 2003
Lokalizacja: Jasło
Nastrój: optymistyczny
#2
31-08-2003, 09:39
Z jednej strony nie mam nic przeciwko zas z drugiej problem ten rozwiązała nam nasz nieoceniona Aga tutaj http://www.old.wino.org.pl/frames/wady_wina_Aga.htm opisując nie tylko objawy ale również sposoby ich leczenia.;)
Strona WWW Szukaj
Odpowiedz
g70104sm Offline
Nowy użytkownik

Liczba postów: 19
Liczba wątków: 3
Dołączył: 04 2003
Nastrój: No Mood.
#3
31-08-2003, 11:24
Miałem problemy, bo winko stało stanowczo zbyt długo nad osadem. To było moje pierwsze wino (jabolek) i nieswiadomie pozwoliłem mu postac 2 miesiące bez obciągania.
Skutkiem był bardzo nieciekawy smak - wóda z wodą zaprawiona zacierem :)
W ramach ratunku stosowałem przewietrzanie, węgiel drzewny aktywowany w różnych ilosciach, migdały, rodzynki oraz cukier (jak posłodzę, to nie będzie czuc...).
Cukier był głupim pomysłem, bo jak po tygodniu zajrzałem do winka, to pocukrzone poszło sobie na spacer w niewiadomym kierunku.
Z pozostałymi skutek był widoczny, ale winka i tak się nie udało uratowac. Najlepiej wypadł węgiel aktywowany w ilosci 1 tabletka/butelkę. Po 2-3 piwach dało się już pic tego jabolka.
Szukaj
Odpowiedz
Piter Offline
Młodszy winiarczyk

Liczba postów: 39
Liczba wątków: 16
Dołączył: 05 2003
Lokalizacja: krasnystaw
Nastrój: No Mood.
#4
14-11-2003, 15:01
Kto z was miał taki przypadek: na powierzchni wina w gąsiorku pojawiła się pokawałkowana skórka (podobna do tej co czasem się pojawia na herbacie), nie ma zmiany smaku, zapachu, barwy (notabene wino-z róży, jest okropne (roczne), kwasne-13 g/l (za dużo dosypałem cytrynowego) i mocne). Fakt - przez miesiąc nie było wody w rurce (stało w piwnicy ciepłej niestety). Choroba czy błonka drożdżowa?
Szukaj
« Starszy wątek | Nowszy wątek »

Forum Domowych Winiarzy › Technologia win domowych oraz miodów pitnych › Podstawy technologii... › Mieszanie, doprawianie i korekta wad win v
« Wstecz 1 … 10 11 12 13 14 Dalej »

Choroby win - opisy


  • Pokaż wersję do druku
Skocz do:

  • Ekipa forum
  • Kontakt
  • SWiMP
  • Wróć do góry
  • Wersja bez grafiki
  • Oznacz wszystkie działy jako przeczytane
  • RSS
Aktualny czas: 13-05-2025, 14:38 Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Tryb normalny
Tryb drzewa