05-02-2006, 23:54
fermentacja w moim winie kompletnie juz ustała po prawie 4 miesiącach wino ładnie sie klaruje pozbyłem sie rurki fermentacyjnej i balon zatkałem korkiem aby nie było dostepu tlenu do wina (balon jest prawie pełny - dopełnony do mniej niz 2 cm przed korkiem) nawet łednie zrzuca osad...
niedawno zauwazyłem ze przy powierzchni wina pływa dziwne "coś" wyglada troche jak pleśń ale jest raczej nitwowate i unosi sie pod powierzchnia wina a nie wypływa na zewnątrz.. jezeli to ma jakies znaczenia to na krawędziach warstwy powierzchniowej wina sa drobne pecherzyki powietrza (nie wiem czy tak powinno byc) zacząłem sie troche obawiac bo nie chciał bym aby teraz okazało sie ze wino pleśnieje
- czy to normalne ?
- co to moze być ?
- jak sie tego pozbyć ?
a przy okazji niedawno zaopatrzyłem sie w cukromierz i wg instrukcji aby zbadac zawartosc alkoholu trzeba zrobić dwa pomiary na poczatku fermentacji i po skonczonej fermentacji
- czy jest jakas inna metoda bo niestety na poczatku fermentacji jeszcze nie miałem cukromierza i nie znam wyniku.. ?
[ moje wino: czerwone winogrona (polskie), fermentacja w miazdze, ilosc morszczu - 5L, cukier 2x po 0,5kg, drożdze uniwersalne BIOWINu, wszystko w balonie 6L ]
niedawno zauwazyłem ze przy powierzchni wina pływa dziwne "coś" wyglada troche jak pleśń ale jest raczej nitwowate i unosi sie pod powierzchnia wina a nie wypływa na zewnątrz.. jezeli to ma jakies znaczenia to na krawędziach warstwy powierzchniowej wina sa drobne pecherzyki powietrza (nie wiem czy tak powinno byc) zacząłem sie troche obawiac bo nie chciał bym aby teraz okazało sie ze wino pleśnieje
- czy to normalne ?
- co to moze być ?
- jak sie tego pozbyć ?
a przy okazji niedawno zaopatrzyłem sie w cukromierz i wg instrukcji aby zbadac zawartosc alkoholu trzeba zrobić dwa pomiary na poczatku fermentacji i po skonczonej fermentacji
- czy jest jakas inna metoda bo niestety na poczatku fermentacji jeszcze nie miałem cukromierza i nie znam wyniku.. ?
[ moje wino: czerwone winogrona (polskie), fermentacja w miazdze, ilosc morszczu - 5L, cukier 2x po 0,5kg, drożdze uniwersalne BIOWINu, wszystko w balonie 6L ]