23-04-2003, 18:41
Obliczanie % wina po fakcie
Czesc
Mam pyt. czy da sie jeszcze mniej wiecej okreslic % mojego wina ryzowo-rodzinkowego (jesli nie to spoko - wystarczy ze powiecie
--------
Na poczatek dalem (podaje tylko najwazniejsze skladniki oprocz przypraw, cytryn itp...):
10 l wody
1 kg ryzu
1,5 kg cukru
0,5 kg rodzynek (powstalo 13 st. Blg)
na nastepny dzien dodalem(bo bylo duzo miejsca):
7 l wody
0,7 kr ryzu
1,5 kg cukru
0,2 kg rodzynek
po tygodniu dodalem znowu 2kg cukru (przez ten czas Baling spadlo do 5 st. Blg, a po dodaniu wzrosl do 10 st. Blg)
Na 17 dzien istnieia wina Baling zmalal do 2 st. Blg
Dodalem wiec karmel z:
0,8 kg cukru (balingu niestety nie zmierzylem)
po 6 tyg. zycia wina baling spadl do -2 st. Blg
(Teraz jak dokonalem podsumowania to widze ze tego cukru to troche poszlo, ale skoro caly zostal zjedzony to chyba OK)
Sluchajcie da sie teraz policzyc % czy to juz nie mozliwe ?
zigmunto
Administrator
Mniej wiecej sie to sie da...
Objetosc nastawu sumaryczna: okolo 21,5l plynu
Suma cukru: okolo 6,25kg
Koncowy baling -2 ,wiec załóżmy, ze cukru już w tym winie wcale nie ma.
Czyli woltaż wychodzi około 17%.
Chyba ze sie gdzies pomylilem....
--------------------------------------------------------------------------------
...Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobic nikomu...
DarekRz
Moderator
Tak na szybko to wychodzi 16 - 16,5%. Gdyby odfermentował cały cukier byłoby ponad 17,5% ale przy wyniku końcowym -2 Blg i mocy 16 - 17% trzeba do wskazania cukromierza dodac wartosc 4,5 ze względu na alkohol. Wino ryżowe nie ma niecukrów, mozna ewent odjąc wartosc 1 ze wzgledu na rodzynki i kwasek cytrynowy.
Karol
Młodszy winiarczyk
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Objetosc nastawu sumaryczna: okolo 21,5l plynu
Suma cukru: okolo 6,25kg
--------------------------------------------------------------------------------
Sory ze zapytam, ale jak policzyles te 2 wielkosci ? (nie mowie ze sie nie zgadza, ale jak ?)
I z jakiego wzoru powstal % - bo wszystkie kalkulatory winiarskie proszą o 100 rzeczy, a tu majac dosłownie kilka danych podaliscie przybliżoną warosc
majchal
Winiarz
To może ja , młody adept zabłysnę, a jesli się mylę to przynajmniej ktos mnie zwryfikuje
NASTAW:
woda - 17L
1,7kg ryżu w przybliżeniu daje 1,7L
3kg cukru*0,6( taką posiada obj 1kg )= 1,8
co daje nam 20,5L nastawu
Jednak potem dodano jeszcze 2,8kg ( 2 czystego i 0,8 karmelu), a więc obj wzrosła o 1,68L więc jak dla mnie powinno wyniesc całosc ok 22,18L
Cukier
5,8kg sacharozy z torebki
0,7kg rodzynek = 0,35kg cukru
Co daje nam 6,15kg
Ta róznica może wynikac z różnego założenia cukru w rodzynkach, ale pierwsza z litrami to nie wiam dlaczego
zigmunto
Administrator
Ja obliczając powyzsze, pisalem wszedzie słowko "około". I takie tez są te obliczenia - mniej wiecej.
Tzn: obj. cieczy: 10+1+0,5+7+1+0,2+1,2+0,5=21,4 (ryz pominalem, w srodku ziarna ryzu nie zachodzi fermentacja, wiec jego objetosci nie biore pod uwage)
masa cukru - tak jak u Majchala, tylko w rodzynkach zalozylem 70%cukru i jest to prawdopodobnie blizsze prawdy niz zawartosc 50%.
Dalej zalozylem calkowite odfermentowanie (a np Darek nie - i chyba mial racje).
No wiec policzylem:
6,25/21,5=0,291
0,291/1,7=17,1
Ale jak to napisal Darek, winko to jednak chyba nie odfermentowalo do konca, wiec bedzie około 15g cukru na litr
(-2-1+4,5)*10=15
Tak wiec ilosc cukru, ktory uległ fermentacji: 6250-(15*21,5)=5928g
Dalej:
5928/21500=0,276
0,276/1,7=16,2
Tak wiec winko ma woltaz w przedziale 16-17%. Trudno o lepszą dokladnosc, bo m.in. zalozenia niecukrów są bardzo niepewne. Ale po co lepsza dokladnosc?
--------------------------------------------------------------------------------
...Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobic nikomu...
majchal
Winiarz
Hmmm teraz ja się pogubiłem i mam pytanko dotyczące tego fragmentu
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Ale jak to napisal Darek, winko to jednak chyba nie odfermentowalo do konca, wiec bedzie około 15g cukru na litr
(-2-1+4,5)*10=15
Tak wiec ilosc cukru, ktory uległ fermentacji: 6250-(15*21,5)=5928g
Dalej:
5928/21500=0,276
0,276/1,7=16,2
--------------------------------------------------------------------------------
Skąd te wartosci? -2 to Blg końcowy, a reszta????
zigmunto
Administrator
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
(-2-1+4,5)*10=15
--------------------------------------------------------------------------------
-2 - blg koncowy
-1 - poprawka na niecukry (zalozona)
+4,5 - poprawka na alkohol (zalozona, ale jak sie okazalo prawdziwa)
10 - przelicza %cukru na g/l cukru
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
6250-(15*21,5)=5928g
--------------------------------------------------------------------------------
6250 - calkowta zawartosc cukru [g]
15- koncowa zawartosc cukru (z obliczenia powyzej) [g/l]
21,5 - obj nastawu [l]
5928 - ilosc cukru [g], ktory odfermentowal dając alkohol
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
5928/21500=0,276
--------------------------------------------------------------------------------
ilosc cukru, ktory odfermentowal przeliczona na litr wina (akurat tuwyszla w kg, ale to bez znaczenia...
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
0,276/1,7=16,2
--------------------------------------------------------------------------------
1,7 - wspolczynnik przeliczeniowy cukru na alkohol. Wlasciwie wynik tego równania to 0,162, ale sobie zrobilem skrot myslowy i pomnozylem przez 100, zeby miec od razu zawartosc w %.
Mam nadzieje,ze teraz juz jest to zrozumiale.
Aha - nie przeliczalem mas na objetosci i odwrotnie, bo stwierdzilem, ze to nie ma sensu, przy tak przyblizonych i opartych na zalozeniach (a nie na faktycznych wartosciach) obliczeniach.
----------------------------------------------------------------------------
...Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobic nikomu...
majchal
Winiarz
Wyjasnione w 110%.
Zasadniczo wszystko łapałem oprócz tych poprawek na alkohol, i niecukry ( tej się domyslałem). Jeszcze nie wiedziałem skąd się wzięła ta 10.
A w związku z tym mam pytanie: czy ten wzór jest zawsze słuszny i można z niego korzystac, czy ma jakies ograniczenia?
A poprawka na niecukry i alkohol jakie: może przyjmowac wartosci, i jak je zakładac do obliczeń? Czy jest na to jakis patent, czy po prostu robi się to "na czuja", a tegoż czuja ma się po jakims czasie?
No i czemu tak mało wiem?
zigmunto
Administrator
Ten "wzor" jest w zasadzie zawsze sluszny. Do 18% alkoholu. Na drozdzach "turbo, do 20%
O poprawkach na niecukry i alkohol mozesz przeczytac na stronie, w dziale o cukromierzu (http://www.old.wino.org.pl/frames/cukromierz.htm)
Troszke lepiej sprawe poprawek uwzglednia arkusz przeliczeniowy excela (do sciagniecia z dzialu software), tam sa wprowadzone zaleznosci funkcyjne, ktore dają ciąglosc (nie ma skoku poprawki).
Ale z poprawkami (szczegolnie na niecukry) to jest tak, ze i tak najczesciej sie je zaklada, trudno podac faktyczną ich wartosc (np w przypadku win ze zboza, ryzu, owocow suszonych itp).
--------------------------------------------------------------------------------
...Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobic nikomu...
Czesc
Mam pyt. czy da sie jeszcze mniej wiecej okreslic % mojego wina ryzowo-rodzinkowego (jesli nie to spoko - wystarczy ze powiecie
--------
Na poczatek dalem (podaje tylko najwazniejsze skladniki oprocz przypraw, cytryn itp...):
10 l wody
1 kg ryzu
1,5 kg cukru
0,5 kg rodzynek (powstalo 13 st. Blg)
na nastepny dzien dodalem(bo bylo duzo miejsca):
7 l wody
0,7 kr ryzu
1,5 kg cukru
0,2 kg rodzynek
po tygodniu dodalem znowu 2kg cukru (przez ten czas Baling spadlo do 5 st. Blg, a po dodaniu wzrosl do 10 st. Blg)
Na 17 dzien istnieia wina Baling zmalal do 2 st. Blg
Dodalem wiec karmel z:
0,8 kg cukru (balingu niestety nie zmierzylem)
po 6 tyg. zycia wina baling spadl do -2 st. Blg
(Teraz jak dokonalem podsumowania to widze ze tego cukru to troche poszlo, ale skoro caly zostal zjedzony to chyba OK)
Sluchajcie da sie teraz policzyc % czy to juz nie mozliwe ?
zigmunto
Administrator
Mniej wiecej sie to sie da...
Objetosc nastawu sumaryczna: okolo 21,5l plynu
Suma cukru: okolo 6,25kg
Koncowy baling -2 ,wiec załóżmy, ze cukru już w tym winie wcale nie ma.
Czyli woltaż wychodzi około 17%.
Chyba ze sie gdzies pomylilem....
--------------------------------------------------------------------------------
...Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobic nikomu...
DarekRz
Moderator
Tak na szybko to wychodzi 16 - 16,5%. Gdyby odfermentował cały cukier byłoby ponad 17,5% ale przy wyniku końcowym -2 Blg i mocy 16 - 17% trzeba do wskazania cukromierza dodac wartosc 4,5 ze względu na alkohol. Wino ryżowe nie ma niecukrów, mozna ewent odjąc wartosc 1 ze wzgledu na rodzynki i kwasek cytrynowy.
Karol
Młodszy winiarczyk
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Objetosc nastawu sumaryczna: okolo 21,5l plynu
Suma cukru: okolo 6,25kg
--------------------------------------------------------------------------------
Sory ze zapytam, ale jak policzyles te 2 wielkosci ? (nie mowie ze sie nie zgadza, ale jak ?)
I z jakiego wzoru powstal % - bo wszystkie kalkulatory winiarskie proszą o 100 rzeczy, a tu majac dosłownie kilka danych podaliscie przybliżoną warosc
majchal
Winiarz
To może ja , młody adept zabłysnę, a jesli się mylę to przynajmniej ktos mnie zwryfikuje
NASTAW:
woda - 17L
1,7kg ryżu w przybliżeniu daje 1,7L
3kg cukru*0,6( taką posiada obj 1kg )= 1,8
co daje nam 20,5L nastawu
Jednak potem dodano jeszcze 2,8kg ( 2 czystego i 0,8 karmelu), a więc obj wzrosła o 1,68L więc jak dla mnie powinno wyniesc całosc ok 22,18L
Cukier
5,8kg sacharozy z torebki
0,7kg rodzynek = 0,35kg cukru
Co daje nam 6,15kg
Ta róznica może wynikac z różnego założenia cukru w rodzynkach, ale pierwsza z litrami to nie wiam dlaczego
zigmunto
Administrator
Ja obliczając powyzsze, pisalem wszedzie słowko "około". I takie tez są te obliczenia - mniej wiecej.
Tzn: obj. cieczy: 10+1+0,5+7+1+0,2+1,2+0,5=21,4 (ryz pominalem, w srodku ziarna ryzu nie zachodzi fermentacja, wiec jego objetosci nie biore pod uwage)
masa cukru - tak jak u Majchala, tylko w rodzynkach zalozylem 70%cukru i jest to prawdopodobnie blizsze prawdy niz zawartosc 50%.
Dalej zalozylem calkowite odfermentowanie (a np Darek nie - i chyba mial racje).
No wiec policzylem:
6,25/21,5=0,291
0,291/1,7=17,1
Ale jak to napisal Darek, winko to jednak chyba nie odfermentowalo do konca, wiec bedzie około 15g cukru na litr
(-2-1+4,5)*10=15
Tak wiec ilosc cukru, ktory uległ fermentacji: 6250-(15*21,5)=5928g
Dalej:
5928/21500=0,276
0,276/1,7=16,2
Tak wiec winko ma woltaz w przedziale 16-17%. Trudno o lepszą dokladnosc, bo m.in. zalozenia niecukrów są bardzo niepewne. Ale po co lepsza dokladnosc?
--------------------------------------------------------------------------------
...Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobic nikomu...
majchal
Winiarz
Hmmm teraz ja się pogubiłem i mam pytanko dotyczące tego fragmentu
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Ale jak to napisal Darek, winko to jednak chyba nie odfermentowalo do konca, wiec bedzie około 15g cukru na litr
(-2-1+4,5)*10=15
Tak wiec ilosc cukru, ktory uległ fermentacji: 6250-(15*21,5)=5928g
Dalej:
5928/21500=0,276
0,276/1,7=16,2
--------------------------------------------------------------------------------
Skąd te wartosci? -2 to Blg końcowy, a reszta????
zigmunto
Administrator
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
(-2-1+4,5)*10=15
--------------------------------------------------------------------------------
-2 - blg koncowy
-1 - poprawka na niecukry (zalozona)
+4,5 - poprawka na alkohol (zalozona, ale jak sie okazalo prawdziwa)
10 - przelicza %cukru na g/l cukru
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
6250-(15*21,5)=5928g
--------------------------------------------------------------------------------
6250 - calkowta zawartosc cukru [g]
15- koncowa zawartosc cukru (z obliczenia powyzej) [g/l]
21,5 - obj nastawu [l]
5928 - ilosc cukru [g], ktory odfermentowal dając alkohol
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
5928/21500=0,276
--------------------------------------------------------------------------------
ilosc cukru, ktory odfermentowal przeliczona na litr wina (akurat tuwyszla w kg, ale to bez znaczenia...
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
0,276/1,7=16,2
--------------------------------------------------------------------------------
1,7 - wspolczynnik przeliczeniowy cukru na alkohol. Wlasciwie wynik tego równania to 0,162, ale sobie zrobilem skrot myslowy i pomnozylem przez 100, zeby miec od razu zawartosc w %.
Mam nadzieje,ze teraz juz jest to zrozumiale.
Aha - nie przeliczalem mas na objetosci i odwrotnie, bo stwierdzilem, ze to nie ma sensu, przy tak przyblizonych i opartych na zalozeniach (a nie na faktycznych wartosciach) obliczeniach.
----------------------------------------------------------------------------
...Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobic nikomu...
majchal
Winiarz
Wyjasnione w 110%.
Zasadniczo wszystko łapałem oprócz tych poprawek na alkohol, i niecukry ( tej się domyslałem). Jeszcze nie wiedziałem skąd się wzięła ta 10.
A w związku z tym mam pytanie: czy ten wzór jest zawsze słuszny i można z niego korzystac, czy ma jakies ograniczenia?
A poprawka na niecukry i alkohol jakie: może przyjmowac wartosci, i jak je zakładac do obliczeń? Czy jest na to jakis patent, czy po prostu robi się to "na czuja", a tegoż czuja ma się po jakims czasie?
No i czemu tak mało wiem?
zigmunto
Administrator
Ten "wzor" jest w zasadzie zawsze sluszny. Do 18% alkoholu. Na drozdzach "turbo, do 20%
O poprawkach na niecukry i alkohol mozesz przeczytac na stronie, w dziale o cukromierzu (http://www.old.wino.org.pl/frames/cukromierz.htm)
Troszke lepiej sprawe poprawek uwzglednia arkusz przeliczeniowy excela (do sciagniecia z dzialu software), tam sa wprowadzone zaleznosci funkcyjne, ktore dają ciąglosc (nie ma skoku poprawki).
Ale z poprawkami (szczegolnie na niecukry) to jest tak, ze i tak najczesciej sie je zaklada, trudno podac faktyczną ich wartosc (np w przypadku win ze zboza, ryzu, owocow suszonych itp).
--------------------------------------------------------------------------------
...Nad wszystkim czuwa gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobic nikomu...